Een moment van écht contact

Een moment van écht contact

Toen Gré (86) vanwege dementie niet meer thuis kon blijven wonen, hakte haar dochter Gretha de knoop door. Sindsdien woont Gré op een zorglocatie. Tijdens een bezoek van de CliniClowns zag Gretha haar moeder eindelijk even uit haar eigen wereld komen.

 

“Mijn moeder heeft altijd een actief leven gehad”, vertelt Gretha. “Ze begon elke ochtend met oefeningen om fit te blijven. Op donderdag had ze tekenles en op zondag ging ze naar de kerk. Zo bleef
ze bezig.”

Steeds vaker hulp nodig

Volgens Gretha veranderde dit in corona-
tijd: “Ze liet bijvoorbeeld ineens de vaat staan en ruimde na het eten de tafel niet meer af. Of ze vertelde iets wat ze de week ervoor ook al had verteld. Kleine dingen, maar niets voor haar.”

 

Toen Gré zichzelf ook minder goed ging verzorgen, was dat voor Gretha een teken dat het niet goed ging. “Ik dacht: dit past niet bij jou, dit ben jij niet. Een opname in het ziekenhuis vanwege een TIA gaf de doorslag. De neuroloog begreep niet waarom mijn moeder nog thuis woonde. We hakten de knoop door, het was niet meer verantwoord.”

cliniclownsCliniClowns

Gré ging naar Bertus Bliekhuis, een kleinschalige woonzorglocatie voor mensen met dementie. Een fijne plek, vindt Gretha: “Het zorgteam is fantastisch. Mijn moeder wordt echt gezien en gelukkig kan ze daar definitief blijven, daar ben ik zo dankbaar voor. Dit was voor mij de reden om een bezoek van de CliniClowns aan te vragen. Voor iedereen hier.”

 

Op een middag werd er aangeklopt. Gretha was erbij: “Toen de deur openging en de CliniClowns binnenkwamen, keek mijn moeder aandachtig, haar oren gespitst. De clowns zochten rustig contact en denderden niet zomaar de afdeling op. Dat vond ik zo respectvol.”

Bijzonder moment

CliniClown Moes ging naast Gré zitten en begon het lied ‘Ik heb je voor het eerst ontmoet’ te zingen. Gretha zag iets moois gebeuren: “Ik wist niet wat ik meemaakte, ze zong elk woord mee. Ik zag haar genieten, dat was zo mooi om te zien. Na het zingen haalde Moes zijn clownsmaatje Kat erbij: ‘Heb je het wel gehoord? Dit moet je echt even horen!’ En zo zongen ze het samen nog een keer.”

 

Gretha besloot een fotoboek te maken van het bezoek. “Wat het extra mooi maakte voor mijn moeder, was dat Moes ook voor haar kleindochter speelde. Iedere keer dat ik dit navertel aan mijn moeder en haar de foto’s laat zien, begint ze weer te stralen. Het was heel bijzonder om mee te maken.”

 

Ik zag haar genieten, dat was zo mooi om te zien

Bijdragen

Gun jij mensen met dementie een zorgeloos moment met de CliniClowns, zodat zij zich weer gezien en begrepen voelen? Met een donatie draag je hier aan bij.
Ga naar www.cliniclowns.nl.

 

Gré is onlangs overleden, maar het artikel mag in overleg met Gretha toch geplaatst worden.

 

 

cliniclowns

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!