‘Ik leef weer’

‘Ik leef weer’

Al in 1985 werd bij Yvonne Slenders de ziekte van Crohn vastgesteld. Zij woog toen nog maar 44 kilo. Meerdere darmoperaties volgden in de jaren daarna. De aanvallen van diarree werden erger en Yvonne was voortdurend beducht op ‘ongelukjes’. Toch zou het nog tot 2016 duren voordat zij een colostoma kreeg. Veel te laat, zegt zij nu. “Ik had zoveel meer kwaliteit van leven kunnen hebben.”

Altijd stress

Yvonne vertelt over de jaren die achter haar liggen: “Ik stond 24/7 onder spanning. De incontinentie beheerste mijn hele leven. Soms moest ik op weg naar mijn werk drie keer huiswaarts keren om mezelf te verschonen. Leuke uitjes zegde ik met een smoesje af en ik droeg altijd donkere, lange kleding, zodat niemand iets zou zien als het weer verkeerd ging. Ik was de regie over mijn lijf en leven totaal kwijt en raakte steeds meer sociaal geïnvalideerd. Mijn man en mijn dochter waren lange tijd de enigen die ervan afwisten. Incontinentie is nu eenmaal niet een onderwerp dat je gemakkelijk met anderen bespreekt. Voor de buitenwereld was ik altijd de vrolijke Yvonne.”

leven met een stomaWakker schudden

“Met mijn verhaal wil ik ook hulpverleners en medisch specialisten wakker schudden. Het beeld dat een stoma alleen maar ellende met zich meebrengt, is zó niet waar. Mijn maag-darm-leverarts heeft de ingreep jarenlang vooruitgeschoven. Hij probeerde de incontinentie op te lossen met steeds weer andere medicijnen, omdat hij vond dat een stoma de problemen alleen maar zou verleggen. Ik heb alles geprobeerd en geslikt wat hij me voorschreef, maar het mocht niet baten. Pas in 2016, toen mijn haar begon uit te vallen van de medicatie, gaf de arts aan dat ik uitbehandeld was. Hij stuurde mij door naar de chirurg.”

 

Mijn stoma voelde vanaf dag één heel vertrouwd

Paradijs op aarde

De chirurg erkende meteen mijn leven met incontinentie, ik hoefde hem niets uit te leggen. Hij toonde alle begrip en opperde direct de oplossing: een colostoma. ‘Jij komt van zo diep’, zei hij, ‘dat ik jou het paradijs op aarde kan beloven.’ De stomaverpleegkundige hielp me om tot een weloverwogen besluit te komen. Ze liet me bijvoorbeeld droog oefenen met een stomazakje. Na veel goede gesprekken heb ik toen de knoop doorgehakt. De operatie was zwaar, mede door het vele littekenweefsel, maar al direct na de ingreep wist ik dat het goed was. Mijn stoma voelde vanaf dag één heel vertrouwd.

Dagelijks geluk

Wat voor de meeste mensen heel gewoon is, zijn voor mij momenten van geluk. Een dagje shoppen met mijn dochter of samen met mijn man een terrasje pikken. Zij hebben mij altijd door dik en dun gesteund, terwijl mijn incontinentie natuurlijk ook van invloed was op hún leven. Helaas ben ik vele jaren van kwaliteit van leven verloren, maar nu geniet ik nog intenser van het leven. Daarom zou ik willen zeggen: “Maak zelf de keuze en vecht ervoor. Ga het gesprek aan met de arts en maak duidelijk hoezeer je beperkt wordt in je sociale leven. Jarenlang werd ik geleefd door mijn incontinentie, maar nu leef ik weer.”

Tags sociaal, stoma

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie