Contactlenzen voor alle leeftijden

Contactlenzen voor alle leeftijden

U herkent het misschien wel, het steeds kleiner worden van de letters. Alsof de drukkers er een sport van maken om alles zo klein mogelijk af te drukken. Het liefst nog op glimmend papier met een gekleurde achtergrond en mooie, zacht gekleurde, letters.

 

contactlenzen_voor_alle_leeftijdenGelukkig is de vertrouwde leesbril nooit ver weg. Hoewel… Waar is die nu? Eerst maar even in het haar voelen. Het zal tenslotte niet de eerste keer zijn dat hij daar zit. Jammer, dit keer niet! Waar heeft u hem voor het laatst gebruikt? In de keuken? Bij een van uw kinderen thuis? Daar heeft u voor het laatst een artikel zitten lezen. Oh ja, onderweg bent u iemand tegen gekomen, die op haar telefoon een foto van zijn of haar kleinkind heeft laten zien. Heeft u de bril toen tevoorschijn gehaald? En later heeft u misschien bood-schappen gedaan, zomaar een pak melk genomen, geen zin om de leesbril te pakken. Afgerekend, naar de auto gelopen, daar met de bril op de bon gecontroleerd. Grote kans dat de bril op de bijrijdersstoel ligt.

 

Dit is zomaar een voorbeeld van dagelijkse bezigheden waarbij u geconfronteerd wordt met het stijgen van de leeftijd. In onze ijdelheid schaffen we allerlei producten aan om maar te verbloemen dat we ouder worden. En we gaan sporten, gezonder eten, gebruiken kleurspoelingen, laten botox zetten en ga zo maar door. Maar aan de leesbril blijven we maar vasthouden….

 

Wat veel mensen nog niet weten is dat het leesprobleem tegenwoordig ook met contactlenzen opgelost kan worden. Dit kan met zogeheten multi of bifocale contactlenzen.

 

Even een kleine uitleg: bifocaal wil zeggen twee-focaal ofwel op twee punten scherp. In een bril te herkennen aan dat extra stukje glas onderin bij de neus. Het voordeel van een bifocale oplossing in een bril is dat het leesdeel groter is dan bij een multifocale bril of contactlens. Het nadeel is echter dat de tussenafstand veel lastiger scherp te zien is. Met de tussenafstand wordt de afstand van 50 cm tot 100 cm bedoeld. Deze afstand gebruiken we best wel vaak! Voor het lezen van een krant die op tafel ligt, voor een beeldscherm, het aanrecht, de werkbank, kaartspelletjes, etcetera. Beeldschermen en bordspellen kunnen met een multifocale bril of lens doorgaans wel scherp gezien worden. Multifocaal betekend immers meervoudig scherp. Dit geeft aan dat er op meerdere afstanden scherp gezien wordt, dus niet alleen de verte- en leesafstand maar ook alle afstanden daar tussen in. Doordat de sterkte vloeiend verloopt, kunt u dus zelf de benodigde hulp instellen. Met een bril wordt u altijd geattendeerd op een mogelijk langere gewenning, voor een contactlens is dit niet altijd het geval.

 

Deze multifocale contactlenzen kunnen zowel als vormvaste alsook als zachte contactlens gemaakt worden. Het grote voordeel van de multifocale/bifocale contactlens ten opzichte van een bril is, dat je er in alle richtingen mee kunt lezen, dus niet alleen aan de onderkant zoals met de bril maar ook naar boven en opzij. De contactlens draait tenslotte met uw oog mee. Toch wel handig als je bijvoorbeeld een alarminstallatie hebt, deze hangen toch altijd te hoog om lekker met uw multifocale bril te zien. Dit geldt ook voor het bovenste schap in de supermarkt, de boeken in de bibliotheek of uw boekenkast, de bovenkasten in de keuken enzovoort.

 

Net zoals met brillen zijn er vele ont-werpen mogelijk, afhankelijk van waar de nadruk in uw geval dient te liggen. De ANVC-contactlensspecialist zal al deze eisen voor u inventariseren en samen met u het juiste systeem kiezen. Iemand die veel op de weg zit, stelt nu eenmaal andere eisen aan het zien dan iemand die 8 uur per dag achter zijn beeldscherm zit. Of een monteur die vaak in de meest vreemde houdingen moet werken en dan nog steeds ook dichtbij goed moet kunnen zien.

 

Voor wie zijn de multifocale/bifocale con-tactlenzen geschikt? Eigenlijk iedereen die contactlenzen kan en wil dragen, zou met multifocale of bifocale contactlenzen geholpen kunnen worden.

 

Door de vele mogelijkheden in materialen en ontwerpen kunt u ze ook alleen voor sport gebruiken. Er zijn namelijk ook al enkele merken daglenzen met een leesgedeelte te krijgen. Omdat bijna 30% van de Nederlandse bevolking tussen de 45 en 65 jaar is (bijna 5 miljoen mensen!) is het voor de producenten een aantrekkelijke markt geworden en er zullen ongetwijfeld de komende jaren nog veel meer contactlenssystemen ontwikkeld worden.

 

Waar vindt u deze contactenzen? In principe zou u ze bij elke con-tactlensspecialist moeten kunnen laten aanmeten. Helaas is niet iedereen, die contactlenzen zegt aan te meten, een contactlensspecialist. Het kan zijn dat u geholpen wordt door een opticien die contactlenzen aanmeet maar niet dezelfde kennis heeft als een contactlensspecialist. In sommige reclameboodschappen wordt helaas ook gecommuniceerd “ook voor uw contactlenzen gaat u naar onze opticien”. In de Nederlandse wet wordt het beroep van contactlensspecialist evenmin aan regels gebonden als aan het verkopen van een bril. Er worden geen eisen gesteld aan de verkoper of aanpasser van contactlenzen. In geval van de opticien kunt u via de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (www.nuvo.nl) controleren of hij gediplomeerd is. Voor de contactlensspecialist gaat u naar de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten (www.anvc.nl). De ANVC is een kwaliteitsvereniging, die ruim 90% van alle gediplomeerde contactlensspecialisten in Nederland ver-tegenwoordigt.

 

contactlenzen_voor_alle_leeftijden_2De bij de ANVC aangesloten contact-lensspecialist houdt zich aan de door de ANVC vastgestelde kwaliteitsnormen. Hij/zij doet dit door het leveren van kwaliteitsproducten en het geven van optimale zorg. Zorg voor de consument staat hoog in het vaandel bij deze contactlensspecialisten. De ANVC voor-ziet haar leden zo goed mogelijk van informatie en educatie, zodat zij de consument op een juiste manier kunnen voorlichten en de juiste contactlenzen kunnen aanmeten. Het aanmeten van contactlenzen gebeurt meer en meer met specialistische apparatuur en ook de soorten en materialen van contactlenzen volgen elkaar in hoog tempo op. Uw ANVC-contactlensspecialist is daar door continue bijscholing van op de hoogte, waardoor u de zorg voor uw ogen veilig aan hem of haar kunt overlaten. De ANVC-contactlensspecialist maakt zich veelal kenbaar door een bord met het logo van de ANVC met naam van de behandelend specialist in de etalage of oogmeetruimte van de winkel te plaatsen.

 

Op de ANVC-website vindt u ook een ledenzoeker zodat u kunt controleren of u daadwerkelijk geholpen wordt door een aangesloten contactlensspecialist. Een prettige zekerheid!

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!