COPD – ‘Was ik maar  eerder naar de dokter gegaan’

COPD – ‘Was ik maar eerder naar de dokter gegaan’

Was ik maar eerder naar de dokter gegaan, dacht Nelleke Pels (64) toen ze de diagnose COPD kreeg. Nu maakt ze er het beste van en geniet ze van wat ze nog kan. ‘Mijn longarts is tevreden over hoe mijn longen zich houden.’

 

Op woensdag 15 november is het Wereld COPD-dag. Een dag waarop wereldwijd aandacht is voor COPD. Longfonds vraagt dit jaar weer aandacht voor vroege opsporing van deze longziekte. Want bij het tijdig vaststellen van COPD, kunnen mensen eerder starten met de behandeling. Hiermee kun je de voortgang van de longziekte afremmen en gezondheidswinst behalen.

 

Mensen met COPD-gerelateerde klachten hebben vaak moeite met de erkenning van hun klachten. Ze vinden het lastig om er mee naar buiten treden. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat ze de aandoening zelf hebben veroorzaakt door te roken. En er dan niet voor willen of durven uitkomen. Zo ook Nelleke.

Kop in het zand

‘Ik ben een beroepsstruisvogel, zeg ik weleens. Al vanaf 2010 merkte ik dat ik achteruitging. Na een luchtweginfectie duurde het steeds langer voor ik me weer goed voelde. Ook was ik snel moe tijdens een inspanning. Toch stak ik mijn kop in het zand: ik nam de lift in plaats van de trap. Of ik maakte tijdens een vakantie een rondrit met de bus in plaats van een wandeling. Ik voelde dat het weleens met het roken te maken kon hebben, maar die gedachte stopte ik meteen weer weg. Nu denk ik: ik zou niet veel dingen anders hebben willen doen in mijn leven, behalve het roken. Vanaf mijn dertiende heb ik zwaar gerookt. Had ik niet moeten doen.’

Halsoverkop naar het ziekenhuis

‘In 2014 ging het echt niet meer. Maar omdat ik een slechte relatie met mijn huisarts had, wilde ik daar niet naartoe. Toen ik de trap niet meer op kon en beneden op de bank moest slapen, ben ik naar een andere huisarts gegaan. Ik was extreem benauwd en mijn saturatie bleek veel te laag. Halsoverkop moest ik het ziekenhuis in. Daar hoorde ik dat ik een longontsteking en een bacteriële infectie had. Een week lag ik op de ic, op het randje van de dood. Nadat ik zuurstof en de juiste medicatie kreeg, knapte ik op. De diagnose luidde COPD en met medicatie ging ik me veel beter voelen. Ook kickte ik in één keer af van het roken. Tot op de dag van vandaag heb ik er geen zin meer in.’

copdBlij met scootmobiel

‘Om weer in conditie te komen, ging ik aquasporten in het zwembad, hartstikke leuk om te doen. Hier ontmoette ik een jongen van 36 die ook een chronische ziekte heeft. Ondanks het leeftijdsverschil ontstond er een vriendschap tussen ons. In die tijd verzette ik me nog tegen een scootmobiel en rollator. Het was een te grote stap voor me om toe te geven dat ik die nodig had. Deze jongen liet me inzien dat je wereld groter wordt als je dat wel doet. Van hem leerde ik dat je nog zoveel leuke dingen kunt doen binnen je mogelijkheden. Meer dan je misschien denkt. Inmiddels ben ik zo blij met mijn scootmobiel: daarmee kan ik er weer lekker op uit en leuke dingen doen.

Vrijwilligerswerk

‘Mijn werk als gezinsmaatschappelijk werker was mijn hobby. Ik probeerde alles om het vol te houden, maar het ging niet meer. Toen ik vier jaar geleden werd afgekeurd, hakte dat er enorm in. Ik mis mijn werk nog elke dag. Nu doe ik andere dingen om bij te dragen aan de maatschappij. Af en toe pas ik op mijn drie kleinkinderen die in de buurt wonen. Daarnaast organiseer ik Longpunten voor Longfonds. Het lotgenotencontact, je vragen stellen en je verhalen delen: ik heb er echt wat aan. Verder ben ik blij met mijn vrijwilligerswerk bij het roc hier in de buurt. Bij de opleiding voor verpleegkundigen ben ik zorgsimulant. Erg leuk om te doen. Het is fijn om onder jonge mensen te zijn, dat mis ik wel sinds ik niet meer werk.’

Minder kilo’s

‘Langzamerhand ga ik achteruit. Afgelopen voorjaar had ik meerdere longaanvallen. Dankzij een noodvoorraad prednison kreeg ik die gelukkig weer onder controle. Toch houd ik het aquasporten bijvoorbeeld niet meer vol. Soms denk ik: was ik maar eerder naar de huisarts gegaan. Dan was ik eerder gestopt met roken en meer gaan bewegen. Maar het is wat het is.

Toch is mijn longarts tevreden over hoe mijn longen zich houden. Het enige wat ik volgens haar nog kan doen om me fitter te voelen, is zorgen dat ik minder kilo’s hoef mee te dragen. Ik ben altijd stevig geweest, maar wil nu toch aan de slag om wat af te vallen. Ik ga een gecombineerde leefstijl interventie volgen. Je krijgt dan een jaar lang een dieet, tips om je leefstijl te veranderen en adviezen van een coach. Daarnaast kun je een samen sporten traject doen. Zo hoop ik af te vallen en weer iets fitter te worden. Ik ga ervan uit dat ik nog een tijdje mee kan.’

Zijn mijn klachten erg?

Benauwdheid, kortademigheid en weinig energie: herkent u de klachten die genoemd worden in dit verhaal? Bij uzelf, of bij een partner of vriendin? Lees er dan meer over op www.longfonds.nl/zijn-mijn-klachten-erg.

COPD-risicotest

Veel mensen hebben een groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Als je COPD hebt is het belangrijk dit zo vroeg mogelijk te weten, zodat je erger kunt voorkomen. Doe de test en zie in één minuut of u risico hebt op COPD.
Ga voor meer informatie naar www.longfonds.nl/doe-nu-de-copd-risicotest.

 

 

Longfonds

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!