Coronamaatregelen in eenvoudige taal

Coronamaatregelen in eenvoudige taal

Inmiddels is de tweede coronagolf in ons land helaas een feit. Overheden komen met verscherpte maatregelen. In crisistijden als deze is begrijpelijke communicatie van groot belang. Via de reguliere en social media komt de berichtgeving over het coronavirus continu op iedereen af. Voor veel mensen zal het inmiddels duizelen. Wat mag wel? Wat mag niet? Welke informatie is waar?

Taalambassadeur Yvonne

Yvonne Geers is sinds tien jaar Taalambassadeur bij Stichting Lezen en Schrijven. Taalambassadeurs zijn mensen die vanuit hun eigen ervaringen duidelijk maken hoe ingewikkeld het leven is als je basisvaardigheden als lezen en schrijven onvoldoende beheerst. Yvonne weet hoe het is om informatie niet altijd goed te begrijpen. Zij had vroeger veel moeite met lezen en schrijven, maar heeft flinke stappen gezet.

Coronamaatregelen

Yvonne Geers

 

Yvonne: “De meeste informatie over corona en de maatregelen krijg ik via de televisie, maar ook via internet. Ik heb grote interesse in de politiek, maar soms denk ik ook: wil en moet ik dit allemaal wel weten? Want er zijn zoveel regeltjes, dus ben ik soms het overzicht kwijt. Dan is het gewoon teveel informatie. Het is absoluut niet altijd duidelijk genoeg voor iedereen denk ik.

 

Ja het moet soms echt makkelijker worden uitgelegd. Er worden best vaak moeilijke woorden gebruikt. Dan denk ik: wat willen jullie nu precies? Aan de andere kant heb ik het idee dat alle regels steeds maar herhaald worden in de communicatie. Dan hoor ik voor de honderdste keer: hou afstand van elkaar. Misschien zouden ze dat wat minder vaak kunnen herhalen.”

Coronamaatregelen

Geke van Velzen

Eenvoudige taal

Directeur van Stichting Lezen en Schrijven Geke van Velzen: “Informatie over corona gaat over heel veel verschillende onderwerpen. Daar worden best veel moeilijke woorden in gebruikt. Er zijn in Nederland 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Voor hen is deze informatie vaak moeilijk te begrijpen.”
Daarom hertaalde Stichting Lezen en Schrijven de persconferentie van minister-president Rutte en minister De Jonge van 21 april. De maatregelen werden in eenvoudige taal herschreven en overbodige zaken werden weggelaten. De Rijksoverheid plaatste deze hertaling ook op haar eigen website. Vanaf dat moment zorgt de Rijksoverheid zelf voor hertalingen van de persconferenties. Daarin worden de nieuwe maatregelen duidelijk opgesomd. Want het is natuurlijk zaak dat alle kijkers de boodschap goed kunnen begrijpen.

Ondersteund door beeld

Maar ook beeld is heel belangrijk, zo weet Van Velzen. “Daarom maakten wij als Stichting Lezen en Schrijven een video-animatie waarin de richtlijnen van het RIVM in eenvoudige taal en ondersteund door beeld rustig worden uitgelegd. Zo is informatie over het virus en de maatregelen beter te begrijpen voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.”

 

Wil je meer weten over het werk van Stichting Lezen en Schrijven? Kijk op www.lezenenschrijven.nl

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

  1. Reageer november 05, 17:37 #1 Susan

    Goed die animatie, maar zet die link er dan direct bij!