Maak je weerstand winterklaar

Maak je weerstand winterklaar

We zitten al enige tijd in de tweede coronagolf. En hoewel de besmettingscijfers voorzichtig omlaag gaan, is de verwachting dat corona ons de komende maanden nog flink in de greep zal houden.

 

Met de winter voor de deur is het belangrijk om extra te investeren in onze gezondheid. Door gezond en vezelrijk te eten en voldoende te bewegen, verbeteren we onze weerstand en zijn we beter opgewassen tegen ziekteverwekkers zoals het coronavirus. Dit is geen kwestie van een eenmalige boost. Je weerstand bouw je stap voor stap op.

Gezonde spijsvertering en corona

Mensen die een betere weerstand hebben, zijn over het algemeen beter in staat om met de gevolgen van een ziekteverwekker zoals corona om te gaan. “De spijsvertering en het afweersysteem zijn nauw met elkaar verbonden. Ongeveer 70% van de afweercellen bevinden zich in de darmen. De spijsvertering ondersteunt hiermee het afweersysteem. Door een gezonde leefstijl en gezonde voeding zorg je, niet alleen voor een gezond gewicht, maar ondersteun je juist ook je weerstand via je darmen”, zegt Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting. Ook in deze tijd van het coronavirus.

 

Het coronavirus kan iedereen treffen. Mensen met verminderde weerstand moeten extra oppassen. De kans op besmetting met het coronavirus is net zo groot als bij mensen met een normale afweer, maar de kans op een ernstiger verloop met mogelijke extra complicaties is wél groter. Het voorkómen van besmetting met corona blijft prioriteit en daarmee is het voor iedereen belangrijk zich te houden aan de landelijke richtlijnen. Daarnaast is het net zo belangrijk dat mensen een gezonde leefstijl aanhouden. Gezonde en vezelrijke voeding heeft daarbij een dubbele rol: ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering en het voeden van je weerstand.

coronavirusHou het afweersysteem in topconditie

Een goed werkend afweersysteem kan ervoor zorgen dat een virus sneller wordt opgeruimd en dat de klachten milder zijn, of zelfs helemaal niet optreden. De conditie van je afweersysteem is afhankelijk van verschillende factoren waar je geen invloed op hebt, zoals genen en omgeving. Waar je wel wat aan kunt doen, is zorgen voor een goede darmgezondheid door een gezonde leefstijl.

Microbioom: een groot ensterk leger

De gezondheid van een persoon is mede afhankelijk van iemands leefstijl en de spijsvertering speelt daarin een cruciale rol. De spijsvertering doet meer dan het lichaam voorzien van belangrijke voedingstoffen. In onze darmen huist namelijk een miljoenenbevolking aan microben, zoals bacteriën. Dit microbioom helpt onder andere bij de groei en deling van afweercellen. Zo helpt het microbioom mee om een groot en sterk leger paraat te hebben om ziekteverwekkers tegen te gaan.

 

Bernique Tool: “Het microbioom houdt enorm van voedingsvezels. Vezelrijke, on-bewerkte en gevarieerde voeding met bijvoorbeeld volkorengraanproducten, noten, groente en fruit, zorgen voor een goede vezelinname. En dat leidt weer tot een goede darmgezondheid.”

10 tips voor een gezonde spijsvertering

1. Eet gezond en gevarieerd
2. Eet veel groenten en fruit
3. Kies voor volkoren granen
4. Beweeg regelmatig
5. Zorg dat je ontspant
6. Zorg voor regelmaat
7. Ga voor een gezond gewicht
8. Drink voldoende water
9. Eet met aandacht
10. Zorg voor gezond toiletgedrag

 

Wij realiseren ons dat corona ook voor de twee miljoen Nederlanders met een spijsverteringsaandoening gevolgen heeft.

 

Wij zijn er, ook nu, om vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en voorlichting te geven over het coronavirus in relatie tot spijsverteringsaandoeningen. Hou daarvoor onze website www.mlds.nl in de gaten.

 

 

maag lever darm stichting

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!