Altijd voldoende  inhalatie-medicatie op zak

Altijd voldoende inhalatie-medicatie op zak

– advertorial –

 

De CountAir®, het eerste hulpmiddel om het aantal doseringen in een dosisaerosol (puffer) te tellen

 

De meeste mensen met astma en COPD gebruiken medicijnen met een inhalator of puffer. Maar veel puffers (verstuivers of ‘dosisaerosolen’) hebben geen systeem waarmee je pufjes kunt tellen. Je weet daardoor niet hoeveel medicijn er nog in de puffer zit. Hierover klagen patiënten én zorgverleners al jaren.

 

Zo kan het zijn dat patiënten inhaleren met een lege puffer. Zij denken dat zij medicijn binnenkrijgen, maar worden langzamerhand steeds benauwder. Sommige patiënten gooien de puffer voor de zekerheid veel vroeger weg dan nodig is. Anderen voelen zich onzeker omdat ze niet weten of er nog pufjes in hun inhalator zitten.

Briefjes op de keukenkast

De enige manier om nu te weten hoeveel pufjes er nog inzitten, is het aantal gebruikte pufjes bijhouden. Maar helaas zit er geen dosisteller op de meeste puffers – alleen de duurdere merken hebben er één. Gebruikers moeten dus vaak zelf een manier bedenken om het bij te houden. ‘Ik weet dat sommige mensen een schriftje hebben of een briefje op de keukenkast, ‘ vertelt apotheker Gerrit van Ommeren. ‘Maar zeker als je meerdere puffers gebruikt, is dat een heel gedoe. Dat geldt extra voor mensen die niet dagelijks een vast aantal pufjes hoeven te nemen, maar alleen als het nodig is. Dan heb je dat briefje niet altijd bij de hand en vergeet je het makkelijk. Of stel dat je ’s nachts benauwd wakker wordt en een pufje neemt? Ik kan me goed voorstellen dat je dan slaperig en te benauwd bent om dat ergens op te schrijven’.

countairNiet gezond

Daardoor kan het gebeuren dat iemand een pufje neemt en alleen drijfgas binnenkrijgt en geen ontstekingsremmer of luchtwegverwijder. Van Ommeren: ‘dat is slecht voor de gezondheid van de longen. In ernstige gevallen beland je hierdoor zelfs op de spoedeisende hulp.’ Om dit te voorkomen, nemen gebruikers soms te vroeg een verse inhalator en verdwijnen veel puffers halfleeg in de prullenbak. Dat is natuurlijk zonde. Het maakt het medicijngebruik en daarmee de zorgkosten onnodig hoog. Daarnaast komt het voor dat mensen te vaak puffen, omdat ze niet goed hebben bijgehouden hoe vaak ze dat al hebben gedaan. Ook dat is niet gezond.

Simpel en betaalbaar

Het Longfonds ging op zoek naar een simpel en betaalbaar apparaatje voor alle soorten puffers. Gerrit van Ommeren wilde dit wel oppakken. ‘Er bestond al wel een dosisteller, bedoeld voor onderzoek. Maar dat is een heel duur ding, dat je kunt verbinden met je smartphone. En de dosistellers die op de duurdere merken inhalators zitten, kun je niet overzetten. Ik wilde graag een simpel en betaalbaar apparaatje ontwikkelen, dat je makkelijk op alle soorten puffers klikt en langere tijd kunt gebruiken.’

Enthousiast

Van Ommeren was destijds voorzitter van de werkgroep Uniforme Inhalatie-instructies van de Longalliantie Nederland, die zich bezighoudt met het gebruik van inhalatoren (zie www.inhalatorgebruik.nl). Hij had contacten met mensen die hem wilde helpen bij de ontwikkeling van de dosisteller. Het Longfonds steunde het initiatief en vond via het Longpanel enthousiaste leden voor een testpanel. Longpatiënt Johan Kok was een van de panelleden. ‘Ik heb zelf een inhalator waar wel een dosisteller op zit, maar die is niet betrouwbaar. Hij telt per tien pufjes, wat niet handig is en blijft bovendien vaak hangen. Daardoor vervang ik mijn inhalators nogal eens te vroeg. Ik vind een losse dosisteller dus een goede aanvulling. ‘

Handig apparaatje

De eerste versie werd nog afgekeurd, maar over het idee zelf was het panel wel heel enthousiast. En uiteindelijk is het gelukt om een dosisteller te maken die alles doet wat het moet doen en er professioneel uitziet: de CountAir®. ‘Je kunt deze dosisteller makkelijk instellen op het aantal pufjes dat in een inhalator zit, bijvoorbeeld 120. Vervolgens telt de Countair® af tot nul op een digitaal schermpje, ‘ legt van Ommeren uit. ‘Als de puffer leef is, klik je de dosisteller zo op een nieuwe puffer. De CountAir® werkt op een batterij en gaat zo’n twee jaar mee.

Waarop past de dosisteller?

Op www.countair.nl staat een lijst met alle puffers waarop de CountAir® past. Meer weten over de CountAir®. Bekijk de filmpjes op www.countair.nl.

 

 

Countair

 

– advertorial –

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!