Culemborg, zeker dit jaar bezoek waard

Culemborg, zeker dit jaar bezoek waard

Culemborg is altijd een bezoek waard, maar zeker nu. Deze voormalige vrijstad aan de Lek viert dit jaar 700 jaar Stadsrechten en dat doen ze daar groots. Het hele jaar door zijn er manifestaties, tentoonstellingen, rondleidingen en feesten. Natuurlijk gaan de jaarlijkse evenementen als Bluesfestival, Vrijmarkten, LekArt, Culemborg Bijvoorbeeld en de Oldtimerdag gewoon door.

 

Pleziervaartuigen kunnen aanleggen in de haven van Culemborg. Auto’s kunnen parkeren in het centrum, betaald en onbetaald. De trein is een andere optie. Het station ligt wat buiten het centrum. Maar dat is geen probleem. Direct bij het station ligt de Gelderlandfabriek. Ooit werden daar meubels gemaakt. Nu is het een cultureel centrum. Natuurlijk levert de Gelderlandfabriek ook een bijdrage aan Culemborg 700. Ze zetten dan de voor Culemborg zo kenmerkende spoorbrug in de spotlights. Die bestaat dit jaar 150 jaar. “We nemen de brug als inspiratie voor theater, muziek en andere kunstvormen.” zegt directeur Mark van Dooren (39). “Zoals te verwachten van de Gelderlandfabriek, maken we er een eigenwijs programma van.”
Meer info: www.gelderlandfabriek.nl

 

culemborgTegenover het station ligt een experimentele Ecowijk: EVA-Lanxmeer. Elk jaar trekt die duizenden bezoekers. De bewoners doen veel samen, onderhouden gezamenlijk tuinen en openbaar groen, delen auto’s, richten zich op duurzame energie en zijn betrokken bij de stadsboerderij Caetshage.
Meer info: www.eva-lanxmeer.nl

 

Vanaf Stadsboerderij Caetshage is het één rechte weg naar de Markt. Je doet er ongetwijfeld langer over dan je van plan was, want al die leuke winkels en winkeltjes, daar blijf je kijken. Op de Markt springt meteen het voormalige stadhuis in het oog. Elke eerste zaterdag van de maand is daar van 14.00-15.30 een gratis rondleiding. Die start vanuit het Toeristisch Informatiepunt (TIP) ín datzelfde Stadhuis. Bij TIP kun je elke dag terecht voor informatie. Voor openingstijden zie www.culemborgklopt.nl Advies: haal bij TIP een stadswandeling. Culemborg staat vól historische gebouwen. Eén daarvan, het Jan van Riebeeckhuis in de Achterstraat, verbindt Culemborg met de historie van Zuid-Afrika.

 

Het Elvis Presley-museum in Culemborg – geopend op afspraak info@elvismuseum.nl – is écht iets voor de liefhebbers. Maar Culemborg verlaten zonder bezoek aan het Elisabeth Weeshuis in de Herenstraat? Dat kan niet. Het is gesticht bij testament van Vrouwe Elisabeth van Culemborg. Haar kasteel staat er niet meer, haar weeshuis wel. De voormalige keuken is nu café, de jongensvleugel bibliotheek (ruime openingstijden én in de leesruimte ligt veel actuele toeristische informatie!), de meisjesvleugel is Weeshuismuseum en in de kapel zijn af en toe concerten. Op de zolder huist o.a. Volksuniversiteit West Betuwe. Zie www.weeshuismuseum.nl Van april t/m oktober vertrekt op eerste zaterdagen van de maand vanaf het voorplein van het Weeshuis om 11.00 uur een gratis stadswandeling met gids.

 

culemborgWandelaars kunnen Culemborg ontdekken via de Kikkerpad Wandelroute: twee wandelroutes van ca. 9 km., door de bebouwde kom, de een met groene, de andere met blauwe bewegwijzering. Beide starten bij het station. Vanaf het station kun je voor een forse wandeling naar De Regulieren, ten zuiden van Culemborg, of De Goilberdingerwaard, aan de Lek. Daar pik je in de zomermaanden natuurlijk ook even een tochtje met het liniepontje mee. En altijd kun je gezellig uitrusten bij Fort Werk aan het Spoel, ooit onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook hier zijn rondleidingen mogelijk.
Meer informatie: www.werkaanhetspoel.nl

 

En hou je van fietsen… Vanuit Culemborg kun je heerlijk fietsen over de Lekdijk en richting Betuwe.

 

Maar opgelet: Culemborg is volop in beweging. Dus voor alle informatie geldt: check voor vertrek!

Meer informatie

Als je kijkt op www.culemborg700.nl en www.culemborgklopt.nl staat daar beslist iets bij waarom je dit jaar naar Culemborg zou willen gaan.
Of informeer via het Toeristisch Informatie Punt: (0345) 477 666

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!