

Culturele dagen in Groningen en Overijssel met Monumentbezit!
Lenneke Willemstein, Architectuurhistorica, Monumentbezit
De route
Maak kennis met de bijzondere portefeuille van de stichting Monumentenbezit! Twee monumentenroutes brengen je langs diverse en uitzonderlijke rijksmonumenten van Monumentenbezit. De Groningse route van 46 kilometer kan je met de auto in ongeveer 40 minuten, exclusief bezoektijd, afleggen. De Overijsselse route bedraagt 15 kilometer en brengt je in 20 minuten van de ene naar de andere Hanzestad. Let op dat je bij sommige monumenten je auto moet parkeren bij een nabijgelegen parkeervoorziening. Voordat je op pad gaat, adviseren wij je om de parkeervoorzieningen en openingstijden te controleren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Indien je meer wilt weten over de route, Monumentenbezit of de andere monumenten; bezoek dan onze website www.monumentenbezit.nl.
GRONINGEN
Herdenkingsmonument Graaf Adolf
Adres
Provincialeweg 5 TO
9677 PA Heiligerlee
Wat is het?
Een herdenkingsmonument uit 1873 van beeldhouwer J. Geefs. Hier wordt Graaf Adolf van Nassau herdacht die tijdens de Slag van Heiligerlee in 1568 om het leven kwam.
Wat kan je zien?
Het monument verbeeldt de wil van het Nederlandse volk dat de bezetter op de knieën dwingt. Vooraan de beeldengroep ligt de stervende Adolf van Nassau die de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd representeert. Hij wordt beschermd door Belgia, de Nederlandse maagd, die met schild en getrokken zwaard boven de dodelijk gewonde Adolf staat. Belgia wordt geflankeerd door de Leo Belgicus, de Nederlandse leeuw.
Wat kan je doen?
Nabij het herdenkingsmonument bevindt zich in een voormalige boerderij het Museum Slag bij Heiligerlee. Hier ga je zelf op zoek naar de betekenis en ontdek je de (on)waarden over de Slag die bekend staat als het begin van de Tachtigjarige oorlog. Indien de coronamaatregelen het toelaten, is het museum vanaf 1 april 2021 weer geopend voor bezoek.
Hervormde kerk van Aduard
Adres
Burgemeester Seinenstraat 42
9831 PX Aduard
Wat is het?
De huidige Hervormde kerk, daterend tussen 1297 en 1301, is de voormalige ziekenzaal voor monniken. De ziekenzaal behoorde tot het Cisterciënzer abdij St.-Bernard uit 1192. Destijds was het een van de grootste kloostercomplexen in Noordwest-Europa. In 1580 werd de abdij, op de ziekenzaal na, verwoest door plunderingen en brand.
Wat kan je zien?
Het gebouw is de oudste ziekenzaal in Nederland én een uniek voorbeeld van de Cisterciënzer-architectuur. De in Romano-Gotische stijl gebouwde ziekenzaal heeft een originele tegelvloer van geglazuurde tegels in een sacraal patroon. Oorspronkelijk bevond de tegelvloer zich in het midden van de ziekenzaal.
Wat kan je doen?
De St.-Bernardusabdij met de ziekenzaal kunnen virtueel weer tot leven komen door middel van de app ‘Aduard 3D’. Langs de contouren van het voormalige klooster is een wandelroute uitgezet waarbij zeven kunstwerken met behulp van de app gescand kunnen worden. Zo word je teruggebracht naar het middeleeuwse Aduard. Op zondagen kan een bezoek gebracht worden aan het kloostermuseum St.-Bernardushof. Vraag hier naar meer informatie over het bezoeken van de Hervormde Kerk.
OVERIJSSEL
Gotisch Huis Kampen
Adres
Oudestraat 158
8261 CZ Kampen
Wat is het?
Zoals de naam al doet vermoeden, is het Gotisch Huis oorspronkelijk een woonhuis. Het is gebouwd in de gotische bouwstijl. Het woonhuis werd omstreeks 1500 gebouwd door een welvermogende koopman. Het Gotisch Huis was volgens de architect van het Rijksmuseum in Amsterdam, Pierre Cuypers, de architect van het Rijksmuseum in Amsterdam, een van de fraaiste voorbeelden van een gotische patriciërswoning (een patriciër is een rijke burger die niet van adel is).
Wat kan je zien?
De voorgevel is rijk gedecoreerd. Zo bevinden zich in de bovenste twee horizontale sierlijsten liggende dieren. In de medaillons boven de hoogste vensters zijn de letters J, O en H te herkennen. Deze staan voor Johannes de Doper. Boven de middelste rij vensters staan in de medaillons de letters M, A en R, verwijzend naar Maria. In de medaillons van de pui bevinden zich links het wapen van Holland, in het midden het restauratiejaartal en rechts het wapen van de stad Kampen. De trapgevel en de onderste pui zijn ontwerpen van Pierre Cuypers, daterend van de restauratie uit 1908.
Wat kan je doen?
Het Gotisch Huis staat momenteel leeg en is helaas niet geopend voor publiek. Maar niet getreurd! In de oude Hanzestad Kampen is van alles te zien. Maak een mooie stadswandeling, loop door de haven of bezoek een van de musea. Kampen gaat je verrassen!
Sassenpoort Zwolle
Adres
Sassenstraat 53
8011 PB Zwolle
Wat is het?
De Sassenpoort (omstreeks 1409) behoorde oorspronkelijk tot de middeleeuwse verdedigingsmuur die om de stad heen stond. De poort was de binnenpoort van de toegang tot de stad.
Dit Top-100 monument is uniek in haar soort omwille van haar hoogte. In de dertiende eeuw werd de middeleeuwse oorlogsvoering door de komst van het buskruit revolutionair veranderd. Daarom werden torens lager gebouwd en kregen ze dikke muren. Uiteindelijk werden in de middeleeuwen de stadspoorten en kasteelmuren als beschermingsmiddel tegen vuurkracht overbodig.
Wat kan je zien?
Het karakter van de verdedigingspoort is door de eeuwen heen goed bewaard gebleven. Middeleeuwse elementen zoals de mezekouw (uitkragende galerij), arkeltorens (veelhoekige uitbouw op de hoek) en schietgaten, zijn behouden. De poort heeft echter ook negentiende-eeuwse elementen, zoals de grote vensters met glas-in-lood ramen waarop de wapenschilden van de Overijsselse steden te zien zijn.
Wat kan je doen?
Rondleidingen volgen, trouwen of vergaderen! De Sassenpoort is zowel te bezoeken als te huur. Kijk voor de openingstijden op de website van de Sassenpoort Zwolle.