Cultuur,  geschiedenis en rust  vlak buiten Amsterdam

Cultuur, geschiedenis en rust vlak buiten Amsterdam

Net buiten Amsterdam zijn veel plekken te ontdekken met een verborgen karakter, in het groen buiten de stad. Of het nou gaat om Volendam, de Zaanstreek of de weelderige rivierburchten langs de Vecht; allemaal hebben ze een zeer specifieke en eigen sfeer. Een sfeer die voornamelijk authentiek aandoet en ontspanning uitademt, in scherp contrast met het haastige moderne leven in de stad.

Cultuur-geschiedenis-vlak-buiten-AmsterdamIndustrie en Nijverheid

Neem bijvoorbeeld de Zaanstreek. Onder de rook van Amsterdam ligt hier een stukje typisch Hollandse geschiedenis waar veel mensen vaak overheen kijken. Het industrieel erfgoed van de Zaanstreek is één van de oudste industriële gebieden van Europa en nergens is de industrie zo nauw verbonden met wonen als hier. 2015 is het Europees Jaar van Industrie Cultuur en dit wordt groots gevierd met allerlei verschillende activiteiten op en rond de Zaan. Het Festival Industrie Cultuur laat verleden, heden en toekomst van mei tot en met oktober 2015 samenkomen in Zaansafari’s, industriële stadsexpedities en de nacht van de Industrie Cultuur tijdens MidzomerZaan. Daarnaast zijn er diverse musea die het verhaal vertellen van de roemruchte geschiedenis van de streek. Onder andere Het Zaans Museum en het Bakkersmuseum op de Zaanse Schans laten zien hoe het typische authentieke karakter van de streek zich door de eeuwen heeft ontwikkeld.

Authentieke Havens

Als je het industrieel erfgoed van de Zaan achter je laat en je weg vervolgt naar de kust van de voormalige Zuiderzee, dan kom je vanzelf in Volendam terecht. Lange tijd had Volendam de reputatie een gesloten gemeenschap te zijn, maar inmiddels is het een perfecte bestemming voor dagjesmensen uit Amsterdam die het authentieke Holland willen ervaren met haar bijzondere havens en traditionele straatbeeld.

 

Vanaf Volendam vaar je met de Volendam-Marken Express naar het mooie schiereiland Marken, waarbij je vanaf het water een prachtig uitzicht hebt op de verschillende dorpen aan het Markermeer en de Gouwzee. Sla ook zeker Edam, beroemd vanwege haar kaasmarkt en Monnickendam, met de Speeltoren als één van de oudste gebouwen van Nederland, niet over.

Sport en Slot

Het gebied ten zuidoosten van Amsterdam leent zich bij uitstek voor een mooie fietstocht. De natuur staat centraal in dit gebied, waardoor het ideaal is om hier eens lekker een dagje erop uit te gaan. Een goede manier om een mooi beeld te krijgen van dit gebied is om op je gemak de rivier de Vecht af te zakken. Hierbij kom je langs prachtige oude rivierburchten zoals Slot Zuylen en Kasteel Nijenrode. Ook kom je er statige kastelen en forten tegen zoals Fort Uitermeer bij Weesp en het Muiderslot, welke allen onderdeel zijn van de Stelling van Amsterdam.

 

Net als de nijverheid en industrie van de Zaanstreek of de vissersmentaliteit van Volendam en Monnickendam, heeft ook deze streek historisch gezien iets eigens. Eén duidelijke overeenkomst hebben al deze plaatsen zeker; ze staan bol staan van de typisch Nederlandse geschiedenis en cultuur en lenen zich tegelijkertijd uitstekend voor recreatie en sport in de natuur om even helemaal tot jezelf te komen.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!