

Dag van het kasteel
Op zoek naar Geldersche schatten! Zoek, ontdek, bewonder en beleef
Kasteelen
Geldersch Landschap & Kasteelen is een van de grootste erfgoedorganisaties van Nederland. Ongeveer 150 prachtige natuurgebieden, kastelen en landgoederen in Gelderland zijn aan de zorg van de stichting toevertrouwd .
Wij proberen iedereen te laten genieten van ons mooie Gelderse erfgoed. Meer dan 90 procent van onze gebieden is opengesteld voor publiek. In een groot deel van de terreinen zijn gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Naast wandelen kunt u ook vogels en wild kijken, planten bestuderen, picknicken, de hond uitlaten, paardrijden, schaatsen en fietsen.
Er zijn 7 kastelen voor publiek opengesteld; jaarrond Ammersoyen, Doorwerth en vanaf april tot november Cannenburch, Hernen, Rosendael, Verwolde en Zypendaal. Deze Gelderse parels zijn de afgelopen decennia behoed voor de ondergang, gerestaureerd, heringericht en vervolgens zorgvuldig in stand gehouden door Geldersch Landschap & Kasteelen.
De kastelen bieden het decor voor diverse voorstellingen, concerten, markten maar ook voor het organiseren van groepsontvangsten, zakelijke bijeenkomsten, huwelijken, schoolreisjes en kinderfeestjes. Oftewel, er valt een hoop te ontdekken in Gelderland!
Het is een eervolle taak dit alles in goede staat te brengen en te houden. Dat kunnen wij als Geldersch Landschap & Kasteelen mede dankzij de trouwe steun van onze donateurs en bedrijfsrelaties.
Beleef 7 kastelen in Gelderland
Kastelen maken nieuwsgierig. U wilt er omheen lopen én binnen kijken. Dat kan bij de 7, voor publiek opengestelde kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen. Ze zijn allemaal in bewoonde stijl ingericht, levensecht. Alsof de bewoners elk moment binnen kunnen lopen.
Kasteel Cannenburch (Vaassen)
Op kasteel Cannenburch (Vaassen) proeft u de rijkdom van een edelman woning en in huis Verwolde (Laren) lijkt het of u zo van het tere Chinese porselein in de eetkamer zou kunnen eten. Op kasteel Doorwerth (Doorwerth) kunt u zelfs geuren en geluiden uit vroegere tijden waarnemen. Kasteel Ammersoyen (Ammerzoden) straalt kracht uit door zijn strategische ligging, waarbij de imposante middeleeuwse contouren van het kasteel scherp afsteken tegen het vlakke rivierenlandschap. En het kostbaar gemeubileerde huis Zypendaal (Arnhem) oogt statig vanuit het omliggende, glooiende park. Terwijl de vermaarde tuinsieraden en de Bedriegertjes in het park van kasteel Rosendael (Rozendaal) u verwonderen en kasteel Hernen (Hernen) zal de bezoeker, door zijn schilderachtige omgeving en overdekte weergangen, met intimiteit overvallen. De tijd lijkt hier al ruim 500 jaar stil te staan.
Kasteel Ammersoyen
Wie kasteel Ammersoyen ziet, heeft maar weinig fantasie nodig om zich in de middeleeuwen te wanen. Het rond 1300 gebouwde kasteel, met zijn muren dikker dan een meter, is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Het kasteel bezichtigen kan op eigen gelegenheid of door deel te nemen aan een rondleiding. De gids neemt u o.a. mee naar de ridderzaal en kemenade. Op de museumzolder kunt u archeologische vondsten bekijken en komt u meer te weten over de oude bewoners van het kasteel. Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Er zijn allerlei leuke doe-activiteiten en in de wapenkamer kunnen ze onderdelen van een harnas passen. Verder beschikt het kasteel over een kasteelwinkel. In de taveerne kunt u terecht voor een drankje en een versnapering.
Kasteel Cannenburch
Op de Cannenburch vindt u zowel de middeleeuwen als de renaissance terug. Het kasteel is herbouwd op de ruïne van een middeleeuwse burcht door de Gelderse veldmaarschalk Marten van Rossum. De restanten hiervan zijn zichtbaar in de kelder. Daarnaast is de Cannenburch een van de eerste kastelen in Gelderland waar de renaissancestijl werd toegepast. De inrichting van het kasteel laat zien hoe een adellijke familie in de 18de eeuw leefde en er zijn dan ook een groot aantal oorspronkelijke stukken te bewonderen. Kinderen kunnen zich verbazen over de levendige schilderijen en de fantastische zolder van het kasteel. Het kasteel is op eigen gelegenheid te bezichtigen door middel van een audiotour of app. Voor groepen is op aanvraag een rondleiding mogelijk. Tevens is er een kasteelwinkel. Voor een drankje en versnapering kunt u terecht in de gewelvenkelder van het kasteel of bij het sfeervolle restaurant ‘t Koetshuis op het voorplein. Het park is vrij toegankelijk.
Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth is een middeleeuws kasteel met een opmerkelijke bouw- en restauratiegeschiedenis. Als u het binnenplein betreedt keert u honderden jaren terug in de tijd. Staande onder de ruim 300 jaar oude acacia kunt u zich zonder moeite voorstellen hoe dit kasteel eeuwenlang een centrum van macht was voor de omgeving. In de ingerichte vertrekken van het kasteel kunt u de vroegere sfeer letterlijk ruiken, zien en horen. Het thema ‘kasteel in bedrijf’ verenigt de geschiedenis, bosbouw en jacht. Speciale exposities worden afgewisseld met schilderijen van de Oosterbeekse School. Kinderen kunnen deelnemen aan een speurtocht door het kasteel en een harnas en andere ridderkleding passen. Pas op voor de grote beer!. Het kasteel is op eigen gelegenheid te bezichtigen; voor groepen is op aanvraag een rondleiding mogelijk. Verder beschikt Doorwerth over een kasteelwinkel en op het binnenplein is het sfeervolle Kasteelcafé De Zalmen gevestigd waar u wat kunt drinken en eten.
Kasteel Hernen
Een tot de verbeelding sprekend kasteel, waar u meteen een stap terug in de tijd doet! Dat kasteel Hernen er nog zo authentiek uitziet, komt doordat het nooit is aangevallen en niet door natuurrampen is geteisterd. Laat u meenemen door het kasteel met als gids een “pratende” lantaarn, die u door de ogen van de kasteelheer het verhaal vertelt wat er bij komt kijken als je in de 16de eeuw een kasteel wilt aanpassen aan de tijd. Hernen is een voorbeeld van een langzaam gegroeid kasteel. Verdediging maakte in de loop van de tijd plaats voor wooncomfort. In de toren (14de eeuw) kunt u zelfs de meer dan 500 jaar oude dakconstructie nog aanraken of loop over de voor Nederland unieke overdekte weergangen, een bijzondere ervaring! Daarnaast is het kasteel ook bekend als filmlocatie van de tv-serie Floris.
Kasteel en park Rosendael
Terug naar de tijd van de Gelderse graven en je laten misleiden door de bedriegertjes, de waterstralen die onverwacht in het park omhoogschieten. Het kan in kasteel en park Rosendael. Rosendael is voor volwassenen en kinderen een leuk dagje uit. Het park met de bedriegertjes, schelpengalerij, theekoepel, vijvers en fonteinen trekt zelfs bezoekers vanuit het buitenland. Het kasteel zelf is bekend om zijn donjon en zijn volledig ingerichte interieurs. De ronde toren is de grootste in zijn soort die in Nederland bewaard is gebleven. Het kasteel is te bezichtigen door deel te nemen aan verschillende rondleidingen. Ook door het park kunt u een rondleiding volgen. Maar dat hoeft niet, u kunt er ook op eigen gelegenheid wandelen. Verder beschikt Rosendael over een kasteelwinkel en een oranjerie waar u wat kunt drinken en eten.
Huis Verwolde
Huis Verwolde en haar tuin nemen u mee op een nostalgische reis naar het verleden. U ziet hier hoe één adellijke familie het huis 200 jaar lang bewoonde. Het huis is zo ingericht alsof de vroegere bewoners er elk ogenblik weer kunnen terugkeren. En in zekere zin gebeurt dat ook daadwerkelijk. Dankzij een interactieve presentatie maakt u kennis met de bewoners en hun personeel. De beelden dateren uit het begin van de 20ste eeuw toen het huis werd gemoderniseerd voor een nieuwe generatie Van der Borch. Van de baron tot de meid, ze vertellen over de bijzonderheden van hun werk en de geschiedenis van het huis. Ook kinderen vermaken zich op Verwolde. Ze kunnen een speurtocht in de tuin doen, op het bed van de huisknecht liggen, een bloemenboeket samenstellen en een monogram op bestek graveren. Het huis bezichtigen kan door deel te nemen aan een rondleiding. Het onderhuis kan ook op eigen gelegenheid worden bezocht. De tuin is vrij toegankelijk. Verder beschikt Verwolde over een kasteelwinkel en een theeschenkerij.
Huis Zypendaal
Huis Zypendaal is een prachtige 18de eeuwse buitenplaats in Arnhem. Een mooi huis met bijgebouwen en een tuin in een groen beekdal, omgeven door stromend water. De interieurdecoratie van het huis is deels nog uit de 18de eeuw. Een voorbeeld
is de bijzondere marmeren vloer in de gang, waarin een kettingmotief is ingelegd. Op de hoofdverdieping is het alsof u op bezoek gaat bij de familie Brantsen, die Zypendaal generaties lang bewoonde. In het park rondom huis Zypendaal kunt u heerlijk wandelen, de hond uitlaten of picknicken. U vindt er met rododendrons versierde gazons, sprengen, beekjes en vijvers. De vijvers zijn het leefgebied van onder meer de ijsvogel en grote gele kwikstaart.
Informatie over Geldersch Landschap & Kasteelen en over openingstijden, tarieven en activiteiten vindt u op www.glk.nl/kastelen.