Darmkanker op tijd opsporen met minder nare onderzoeken voor mensen met een erfelijke kans op darmkanker

by TerraByte internet services | 28/02/2024 11:32

De Maag Lever Darm Stichting vraagt uw aandacht

 

Het Lynch syndroom is een DNA-afwijking die ervoor zorgt dat mensen tot wel 70% kans hebben op darmkanker. De kans dat iemand met het Lynch syndroom darmkanker krijgt en op welke leeftijd dat gebeurt, verschilt sterk per persoon. Dr. Veerle Coupé wil de resultaten van honderden kijkonderzoeken analyseren om hierin meer inzicht te krijgen. Haar doel is een voorspellend model te ontwikkelen, waardoor mensen met het Lynch syndroom straks zorg op maat krijgen.

 

darmkankerDr. Veerle Coupé is onderzoeker in het Amsterdam UMC – en heeft uw hulp hard nodig. Of liever gezegd: duizenden, vaak jonge, mensen hebben uw hulp nodig. Door een afwijking in hun DNA hebben zij véél meer kans op darmkanker dan anderen. Ze moeten regelmatig nare kijkonderzoeken ondergaan, om de kans op darmkanker te verkleinen. Want natuurlijk willen we darmkanker voorkomen. Maar als dat kan met minder pijnlijke kijkonderzoeken, dan moeten we dat toch doen? Deze DNA-afwijking noemen we het Lynch syndroom. Mensen met dit syndroom hebben tot wel 70% kans op darmkanker. Het is een erfelijke aandoening, waardoor het generatie op generatie wordt doorgegeven. Bovendien zorgt het ervoor dat mensen al op zeer jonge leeftijd darmkanker kunnen krijgen. Soms zelfs al op hun 25e . De kijkonderzoeken die mensen met het Lynch syndroom moeten ondergaan, zijn soms zó pijnlijk dat we ze onder narcose worden uitgevoerd. Sommige mensen ondergaan deze onderzoeken wel 30 keer in hun leven! Als we dat aantal verminderen, of als ze op latere leeftijd kunnen starten, biedt dat voor deze mensen erg veel verlichting. Dr. Coupé wil onderzoeken of en hoe dat kan door honderden kijkonderzoeken te analyseren. “Ik heb ú nodig om dit te doen. Want wetenschappelijk onderzoek kost erg veel geld en er zijn nauwelijks subsidies voor beschikbaar. Met uw bijdrage van bijvoorbeeld 10, 20 of 50 euro kan ik mijn onderzoek voortzetten.”

 

Het onderzoek van dr. Coupé heeft drie belangrijke doelen:
• geen nare en pijnlijke kijkonderzoeken als ze niet nodig zijn.
• kijkonderzoeken pas starten op latere leeftijd als dat mogelijk is.
• goede alternatieven ontwikkelen, zoals ontlastingstesten die mensen thuis kunnen doen

 

‘Mensen met Lynch syndroom hebben tot wel 70% kans op darmkanker’

darmkankerTon Bunnik

“Ik heb het Lynch syndroom en heb daardoor al twee keer darmkanker gehad. Gelukkig heb ik dat overleefd, maar ik moet nu wel extra goed in de gaten gehouden worden. De vraag is namelijk niet óf de kanker terugkomt, maar wanneer. Ik moet nu ieder jaar een naar en pijnlijk darmonderzoek ondergaan. Ik zou het fantastisch vinden als dr. Coupé manieren ontdekt waardoor ik dit onderzoek minder vaak hoef te ondergaan en tóch goed in de gaten word gehouden. Misschien vindt ze zelfs mogelijkheden voor alternatieve onderzoeken die minder ingrijpend zijn. Ik hoop het echt van harte.” Ton Bunnik

Help mensen zoals Ton

Steun het onderzoek van dr. Coupé
Belangrijke, kansrijke onderzoeken als dat van dr. Coupé kosten erg veel geld en zijn alleen mogelijk met de hulp van donateurs zoals u. Met uw bijdrage kan zij haar belangrijke onderzoek voortzetten. Helpt u mee?

 

Met uw gift van bijvoorbeeld € 10, € 20 of € 50 maakt u echt verschil. Mogen we op u rekenen? Dank u wel!

 

Internetbankieren: Open uw bankapp of log in bij uw bank. Gebruik onderstaande gegevens. Naam: Maag Lever Darm Stichting IBAN Nummer: NL70INGB0000002737 Beschrijving: Donatie n.a.v. SeniorenWijzer

 

darmkankerVia de website U kunt ook een donatie doen via onze website. Ga naar mlds.nl/donatie[1] en volg de instructies of doormiddel van het scannen van deze QR-code:

 

 

 

 

maag lever darm stichting[2]

 

 

Endnotes:
  1. mlds.nl/donatie: https://www.mlds.nl/donatie/
  2. [Image]: https://www.mlds.nl/

Source URL: https://www.seniorenwijzer.nl/darmkanker-op-tijd-opsporen/