De Babbeltruc, trap er niet in!

De Babbeltruc, trap er niet in!

Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal. Lees hieronder meer over babbeltrucs en hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt.

babbeltrucWat is een babbeltruc?

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. De politie ontwikkelde vier korte preventiefilms om ouderen alerter te maken op de risico’s die kunnen leiden tot diefstal via babbeltrucs. Daarnaast bevatten de films tips waarmee ouderen hun eigen veiligheid kunnen vergroten. Bekijk voor aanvullende tips de folder Het Vijfluik.

Wat kan ik het beste doen tegen babbeltrucs aan de deur?

Veilig aan de deur: gaat over de risico’s van het aannemen van een postpakket. Een pakketbezorger steelt door een smoes en afleidingsmanoeuvre de pinpas en pincode van het slachtoffer:

 

Tips om een babbeltruc te voorkomen

In dit bestand staat een aantal tips om een babbeltruc te kunnen voorkomen.

Veilig in huis

Veilig in huis: De risico’s van het binnenlaten van onbekenden staat in deze film centraal. Een onbekende komt met een smoes binnen bij een oudere, waarbij het slachtoffer wordt afgeleid en bestolen. De film bevat preventietips.

 

Hoe herken ik een babbeltruc bij een pinautomaat?

Veilig pinnen: Tijdens het pinnen wordt in dit filmpje de pincode van het slachtoffer afgekeken. Vervolgens wordt het slachtoffer gevolgd en afgeleid, zodat ook de pinpas gestolen kan worden. De film bevat preventietips:

Wees altijd alert als u pint. Bij een veelvoorkomende vorm van een babbeltruc pint het slachtoffer boodschappen bij een supermarkt of neemt hij of zij geld op bij een pinautomaat. Ongemerkt kijkt de dader over de schouder mee om de pincode te achterhalen. Is dat gebeurd? Daarna steelt de dader de pinpas met een smoesje, door u bijvoorbeeld af te leiden in de supermarkt. Of hij laat bijvoorbeeld een briefje van € 5 of € 10 vallen en tikt degene die pint op de schouder. Vervolgens weet hij het slachtoffer te overtuigen dat hij of zij geld heeft verloren. Het slachtoffer stopt het geld in de portemonnee. Even later komt dezelfde persoon weer bij het slachtoffer en zegt dat het geld toch van hem of haar is. Soms is er nog een tweede dader in het spel. Het slachtoffer laat zich overrompelen en pakt vervolgens zijn of haar portemonnee om het geld terug te geven. De dader weet ondertussen het slachtoffer zo af te leiden dat de pinpas ongemerkt uit de portemonnee wordt weggenomen. Vervolgens haalt de dader grote bedragen van de rekening. Soms wordt er gebeld met een smoes om zo alsnog de pincode te pakken te krijgen. Vooral ouderen worden slachtoffer van deze babbeltruc.

 

Hoe vergroot ik mijn veiligheid tijdens het pinnen?
 • Pin indien mogelijk binnen bij een bank, maar wees ook daar alert en pin veilig.
 • Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen af.
 • Laat u niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat u bijvoorbeeld een bankbiljet of iets anders liet vallen. Denkt u dat het geld toch van u is? Stop dit dan in uw jaszak en niet in uw portemonnee.
 • Staat iemand te dicht bij u? Vraag voordat u gaat pinnen of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Bent u met zijn tweeën? Laat dan de tweede persoon zorgen dat er afstand blijft.
 • Berg uw geld en pinpas in aparte vakjes van uw portemonnee op.
 • Bent u toch slachtoffer geworden? Blokkeer dan direct uw pinpas en doe aangifte bij de politie.
Hoe voorkom ik dat grote bedragen van mijn rekening gehaald worden?

Om te voorkomen dat er grote bedragen van uw bank- of girorekening gehaald kunnen worden, is het verstandig om geld dat niet direct nodig is, van uw lopende rekening over te boeken naar een spaarrekening. Als u daarnaast via uw bank zorgt dat u niet onnodig (veel) ‘rood’ kunt staan op uw lopende rekening, voorkomt u ook dat anderen grote bedragen van uw rekening kunnen halen.

Tevens is het belangrijk om een dagopnamelimiet in te stellen. Automatisch staat deze op ongeveer 1000 euro. Stel deze limiet bij naar bijvoorbeeld 200 euro. Bij eventueel diefstal van uw pinpas en pincode is de schade minder groot. Vraag uw bank naar de mogelijkheden.

Film Veilig aan de telefoon

Veilig aan de telefoon gaat over de risico’s van het geven van persoonlijke informatie via de telefoon. Een onbekende geeft zich uit voor bankmedewerker en weet met een smoes achter de pincode te komen en de pinpas te stelen. De film bevat preventietips.

 

Hoe doe ik aangifte van een babbeltruc?

Bel met de algemene meldlijn 0900-8844 als de dader verdwenen is en bel met 112 als de dader nog in de buurt is!

Hoe blokkeer ik mijn bankpas of creditcard?

Is uw pinpas of creditcard gestolen? Neem dan direct contact op met uw bank om de passen te blokkeren. Zo voorkomt u dat de dader geld kan opnemen met uw pas. Hieronder vindt u contactgegevens van de verschillende banken.

 • Bankpas (m.u.v. ING) 0800-0313
 • Bankpas ING 058-212 6000
 • Mastercard (m.u.v. ING) 030-283 5555
 • Mastercard ING 058-212 6000
 • American Express card 020-504 8666
 • American Express cheques 0800-022 0100
 • Thomas Cook Card 0800-022 8630
 • Visa Card 020-660 0611
 • Diners Card 020-654 5511
Banken strenger

Sinds 1 januari 2013 hanteren banken strengere regels rond terugbetalen als u slachtoffer bent van babbeltrucs (of phishing). Banken betalen niet of minder snel terug als de pincode wordt doorgegeven. Ook blijft gelden dat de pinpas los van de code moet worden bewaard.

Links

 

 

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

 1. Reageer november 11, 13:43 #1 Dick van As

  Ik ga dit uitgebreide bericht waarschijnlijk zondag plaatsen op mijn website: dickvanas.nl.