De beschaafde wildernis van Zweden

De beschaafde wildernis van Zweden

Door Arjan Mulder, redacteur Reishonger.nl

 

De Midden-Zweden is erg geschikt om te genieten van de wilde natuur, zonder je helemaal verlaten te voelen. De wildernis ervaren op een beschaafde manier – dát kan in Zweden.

 

De meren van Midden-Zweden: hoe verlaten zijn ze eigenlijk? Begint daar de wildernis van Scandinavië? Ik ga vijf dagen kijken en het antwoord is: nee, geen ‘into the wild’ gevoel. Maar voor veel Nederlanders hoeft dat ook niet. Lekker hiken, kanoën en vissen, en toch overal mobiel bereik en altijd wel ergens een huis of een weg. Wildernis voor beginners.

zwedenBossen, meren en… rust

Ik ben in het Glaskogen natuurreservaat. “Inwoners van Zweden groeien op met de natuur. Iedereen jaagt, vist of doet alle twee”, vertelt mijn gids Christina Eneroth tijdens onze hike langs Glafsfjorden. We zijn op weg naar een plekje aan het water om er onze warme maaltijd te maken. “Behalve in sommige natuurgebieden mag iedereen in Zweden overal zijn tentje neerzetten. Dat is het beroemde ‘allemansrätten’: het recht om voor korte tijd te verblijven op privé terrein.”

 

Christina vertelt me alles over elanden, bevers, wolven en de ijstijd die zo mooi de meren heeft uitgesleten. “Al het water in de Zweedse meren komt uit de bergen van west-Noorwegen. Daar is het hoog, hier is het laag en glooiend. Ik heb trouwens voor vanavond eland-vlees meegenomen. Zelf geschoten.” Je ziet de elanden hier trouwens steeds minder omdat er drie roedels wolven leven. Christina: “De eland-safari organiseer ik maar niet meer; toeristen raken teleurgesteld.”

Veilig de natuur in

Als ik 5 km buiten Arvika aan het water mijn tentje voor de avond opzet, komt net een groep Nederlandse mannen terug van een 5 daagse kanotocht. “We kregen alles mee van de verhuurder: tenten, eten voor vijf dagen, trangia (traditionele Zweedse kooksets op spiritus). Per dag kun je zo’n 20 km kajakken. Soms moet je de kajak van meer naar meer slepen, maar dat gaat goed. En als er iets is kun je bellen.” Veilig op avontuur!

 

“Veel Nederlanders vinden het hier heel afgelegen”, vertellen Michel Brenda Muys van Guesthouse Eleven de volgende dag. “Maar zoals je merkt: je bent hier niet echt in de wildernis. We hebben hier 12 jaar geleden deze oude school gekocht en in twee jaar tijd omgebouwd tot een luxe b&b annex hotel. De sfeer van een guesthouse met de luxe van een hotel: dat is wat onze gasten willen. Stay in comfort, eat well, experience nature, head out on adventure.”

zwedenNaturbyn – into the wild

Michel en Brenda bedienen de lokale gasten in het restaurant in vloeiend Zweeds en zetten mij ondertussen een heerlijke eland-stoofpot voor (gryte av älgkött). Dat zal de volgende dag anders gaan… Want dan overnacht ik in een blokhut, met alleen kaarslicht en water sijpelend uit een bron. Het toilet bestaat uit zaagsel in een ton. En voor de koffie moet ik eerst een vuurtje stoken.

 

Mijn blokhut ligt in Naturbyn, aan een prachtig meer met bevers. “Ik heb alles in Naturbyn zelf gebouwd, met hout uit deze bossen,” vertelt Thomas Peterson bij een kop dampende koffie. “Twintig jaar geleden ben ik begonnen en nu heb ik vier blokhutten, waarvan één drijvend in het meer. Mensen komen hier voor hun rust. Kanoën, genieten van het uitzicht, en veel ‘niets doen’.” Hiervan wordt ik helemaal gelukkig! Tijdens het kajakken zie ik bevers zwemmen en ‘s avonds maak ik een maaltje eten boven het vuur. Heerlijk.

Vriendelijk landschap

Midden-Zweden heeft een vriendelijk landschap waar je volop de natuur ervaart zonder dat je eenzaam en alleen bent. Zelfs in Naturbyn, in het meest eenvoudige blokhuttenkamp van mijn verblijf, hoor ik in de verte af en toe een auto rijden en zie ik huizen langs het meer. Van mij had het allemaal best iets ruiger en Spartaanser mogen zijn, maar ik merk dat erg veel vakantiegangers het zo wel
primitief genoeg vinden.

 

Hoever ik dan wel naar het noorden moet om echte wildernis te ervaren weet ik niet, maar verder dan ik vooraf had dacht. Ooit was ik in Lapland en zelfs daar was ik niet eenzaam. Misschien is de echte wildernis in Europa wel helemaal niet meer te vinden…

 

Meer info:

www.visitvarmland.se
www.Reishonger.nl

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!