De biodiverse tuin

De biodiverse tuin

Het is fantastisch om vogels, vlinders, bijen en misschien ook wel egels, vleermuizen en eekhoorns in de tuin te hebben. Het hele jaar door kunt u van alles doen om uw tuin of balkon zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor deze dieren. Het begint allemaal met de basis: de juiste beplanting. Voeg daar voedersystemen, voer, nestkasten en water aan toe en uw tuin komt gegarandeerd tot leven.

 

Voor vogels, insecten en kleine zoogdieren zoals egels, eekhoorns en vleermuizen is het in de eerste plaats belangrijk dat de tuin hen beschutting biedt. Hierdoor voelen ze zich veilig en krijgen ze de mogelijkheid om te schuilen en nesten te bouwen. Daarnaast fungeert de tuin ook als bron van voedsel voor veel dieren.

 

biodiverse tuinVogel- en insectvriendelijke beplanting

Het is zeer eenvoudig om uw eigen tuin of balkon diervriendelijk te maken. Hierbij enkele punten die u als leidraad kunt gebruiken bij de aanleg:
• Leg zo weinig mogelijk verharding aan, dieren heb hier nauwelijks iets aan.
• Zorg binnen de beplanting voor variatie in hoogte, naast een gazon (laag) en één of meerdere bomen (hoog) is een middenlaag wenselijk, dit is het overgrote deel van de tuin en wordt gevormd door vaste planten, heesters en dergelijke. Daarnaast is water ook een belangrijk element in elke tuin.
• Zorg tevens voor variatie in aantrekkelijkheid van de begroeiing, let daarbij op bloemkleur, bloeitijd, vrucht en vorm van de plant. Op die manier wordt de tuin het hele jaar rond fraai voor u en aantrekkelijk in voedselaanbod voor tuindieren.
• Gebruik als afscheiding bij voorkeur een haag, hierin vinden vogels naast voedsel ook schuil- en broedplekken. Als u toch een schutting heeft staan kunt u deze laten begroeien met klimplanten.
• Laat bij voorkeur een stukje van uw tuin verwilderen, hier scharrelen vogels en egels graag tussen om voedsel te zoeken. Ook insecten vinden hier schuilplekken.
• Veel plantensoorten zijn te ver doorgekweekt en leveren daardoor te weinig voedsel op voor insecten. Kies daarom voor diervriendelijke planten.

 

Vivara.nl heeft een groot aanbod in onder andere diervriendelijke planten en voedersystemen. Met uw aankoop steunt u bovendien natuurbeschermingsorganisaties als Vogelbescherming Nederland.

 

 

Vivara

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!