De Brabantse Wal, waar Brabant  Zeeland kust…

De Brabantse Wal, waar Brabant Zeeland kust…

Op de grens van Brabant en Zeeland ligt de Brabantse Wal. Een gebied waar natuurschoon, monumenten en culturele evenementen met elkaar verweven zijn. In het midden van het gebied ligt de meer dan 800 jaar oude markiezenstad Bergen op Zoom. De vele monumenten in deze stad, die ondanks het turbulente verleden nog fier overeind staan, vertellen het verhaal van een rijk en bewogen verleden. Ten noorden van Bergen op Zoom ligt, deels op de uitlopers van de Brabantse Wal, Steenbergen. Steenbergen is rijk aan water en biedt goede mogelijkheden voor de waterrecreant. De toegang vanaf het Volkerak tot de Steenbergse Vliet via het idyllisch aandoende sluizencomplex Benedensas is uniek. Deze omgeving is bekend van de roman Merijntje Gijzen van A.M. de Jong. De uitgestrekte bossen rondom Woensdrecht zijn een waar eldorado voor fietsers en wandelaars. De Brabantse Wal beschikt over goede voorzieningen, zoals het fiets- en wandelknooppuntennetwerk en gezellige fietscafeetjes, waar je geniet van een vers gezet bakje koffie, een speciaal biertje of een uitgebreide lunch.

 

VVV Brabantse Wal en ondernemers hebben arrangementen samengesteld om je te laten genieten van al het moois dat de Brabantse Wal te bieden heeft. Met een Brabantse Wal arrangement word je pas echt verwend!

seniorenwijzer_herfst_2014_afbeelding_8Spannende Sagentocht

Wist je dat rond de Brabantse Wal zich altijd al van alles en nog wat heeft afgespeeld? Over allerlei gebeurtenissen in vroegere tijden zijn volksverhalen bekend die nu verzameld zijn in een boeiende autotocht: Sagentocht De Brabantse Wal. Op eigen gelegenheid rijd je de route met een navigatieapparaatje dat te huur is bij VVV Brabantse Wal.

De lekkerste fiets- en wandeltochten

Trappen of stappen van koffie naar lunch naar diner en in de tussentijd genieten van het landschap wat aan je voorbij komt met interessante afstappunten op de Brabantse Wal. Dat kan met de culinaire en sportieve arrangementen die aangeboden worden. Happen & Trappen, Stap & Smaak en Spaak & Smaak. De laatste twee routes zijn ook geschikt voor kinderen. Een gezellig familie-uitje!

Groepsarrangementen

Een dagje uit met het bedrijf, met een vereniging, of zomaar met familie of vrienden? Leuk, zul je denken, maar hoe organiseren we dit? Voor jou misschien een hele klus, maar VVV Brabantse Wal is er om je daarbij te helpen. Voor een groot of klein gezelschap, voor jong en oud: de Brabantse Wal biedt unieke mogelijkheden en op maat gemaakt!

BoZ Arrangement

VVV Brabantse Wal en Het Markiezenhof laten je kennis maken met de historische binnenstad en met de parel van Bergen op Zoom, Het Markiezenhof. Om de dag compleet te maken kun je funshoppen in de  sfeervolle binnenstad van Bergen op Zoom, genieten op een van de vele terrassen, monumenten bezoeken of
wandelen en fietsen in de nabije om-geving. De vele mogelijkheden vind je terug in de goodybag die je ontvangt.

Het BoZ Arrangement is te koop bij VVV Brabantse Wal. De Markies en Markiezin heten je van harte welkom in aangenaam Bergen op Zoom!

WELKOM IN BERGEN OP ZOOM, een stad met prachtige historie

Bergen op Zoom behoort tot een van de oudste steden van Nederland. Smalle straatjes, oude pleintjes en eigenzinnige monumenten vertellen het verhaal van een rijk en bewogen verleden, dat al meer dan achthonderd jaar terug gaat. De historische binnenstad vormt een uniek decor voor leuke winkeltjes, cafeetjes en sfeervolle restaurants. Er is geen betere manier om een stad en haar omgeving goed te leren kennen dan te voet. Bergen op Zoom biedt verschillende mogelijkheden: op eigen gelegenheid, aan de hand van een beschreven wan-deling, onder leiding van een gids, beweg-wijzerd en zelfs op een eigentijdse wijze, de smartphone! Kortom voor elk wat wils.

Historische Stadswandeling

Het gidsje Historische Stadswandeling leidt je langs markante gebouwen, door mooie straten en over bijzondere pleinen. Met de handige uitklapbare plattegrond in dit boekje wandel je gemakkelijk langs grote en kleine monumenten en krijg je een goed beeld van al het moois dat de stad te bieden heeft. VVV Brabantse Wal biedt jou, lezer Senioren Wijzer, dit boekje gratis aan! (zie de kortingsbon).

I Tour

De historische binnenstad verkennen op een unieke manier met de smartphone! Download de app van IZI.travel en wandel met de stadsstenen van Bergen op Zoom door de meer dan acht eeuwen oude stad. Aan de hand van video, audio en tekst vertellen de stadsstenen alles over de historische vestingstad.

Garnizoenswandeling

Voor bezoekers met een interesse in het rijke garnizoensverleden van Bergen op Zoom heeft VVV Brabantse Wal de Garnizoenswandeling. Van 1577 tot 1970 was Bergen op Zoom officieel een garnizoensstad. Ruim 400 jaar lang bepaalde de aanwezigheid van militairen het straatbeeld van Bergen op Zoom. Aan de hand van tekst en foto’s leidt de wandeling langs de gebouwen met een militair verleden. Tot op de dag van vandaag staan er nog talloze gebouwen die de stad hieraan herinneren.

Wandelen in de natuur

Ben je nog niet uitgewandeld? Het landelijke buitengebied van Bergen op Zoom nodigt uit tot een langer verblijf.

Het Blote Voeten Pad, ’t Aerdige Geback, wandelen langs de Steilrand, Streekpad: wekken de titels jouw nieuwsgierigheid op? Op www.vvvbrabantsewal.nl vind je alle informatie. Wist je trouwens dat Streekpad De Brabantse Wal uitgeroepen is tot Wandelroute van het jaar 2013?

Ook de geoefende wandelaar komt aan zijn of haar trekken: bij Bergen op Zoom komen uit maar liefst zes verschillende richtingen LAW’s bij elkaar.

 

seniorenwijzer_herfst_2014_afbeelding_9

 

Pareltje van Bergen op Zoom is Het Markiezenhof, het voormalige woon-paleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom. Op avontuur door dit uitgestrekte paleis met zijn vele zalen, kamers, galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen, krijg je een goed beeld van de geschiedenis van stad en regio. Ook het Kermismuseum en het Spotprentenmuseum hebben onderdak in Het Markiezenhof.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!