De diagnose dementie. En nu?

De diagnose dementie. En nu?

Is er bij jou of je partner kortgeleden de diagnose dementie vastgesteld?
Dan komt er veel op je af. Je gaat door een emotionele tijd en daarnaast moeten er dingen geregeld worden. Het is dan fijn om te weten wat je als eerste moet doen en waar je hulp kunt krijgen. In dit artikel lees je een aantal tips.

Deel de diagnose met je omgeving

Hoe lastig het misschien ook is, vertel familie, vrienden en buren wat er aan de hand is. Wees duidelijk over wat de diagnose met je doet en wat de invloed van dementie is op je of jullie leven. Mensen begrijpen daardoor waarom dingen misschien anders gaan dan voorheen. Dat zorgt ervoor dat er minder snel ongemakkelijke situaties ontstaan. Mensen kunnen er rekening mee houden en bedenken hoe ze kunnen helpen.

Schakel een casemanager dementie in

Mensen met dementie en hun mantelzorgers hebben recht op ondersteuning van een vaste begeleider, een casemanager dementie. De casemanager weet welke zorg en hulp er in de buurt te krijgen is en helpt om passende zorg te regelen. Vraag aan de huisarts, de wijkverpleegkundige of de zorgverzekeraar wie casemanagement dementie regelt in jullie woonplaats. Een casemanager wordt vergoed vanuit de basis zorgverzekering.

dementieBespreek de toekomst en leg je wensen vast

Kort na de diagnose is het vaak moeilijk om na te denken over de toekomst. Toch is het belangrijk om dat zo snel mogelijk te doen. Praat erover met je partner, kinderen en andere mensen die belangrijk voor je zijn. Door wensen op papier te zetten, kun je zelf beslissen wat je wel en niet wilt. Leg vast wie de financiële zaken mag regelen en wie medische beslissingen mag nemen als je (naaste) dat zelf niet meer kan. Dit doe je in een levenstestament, volmacht of wilsverklaring. Controle hebben over je eigen leven, geeft rust.

Ontmoet lotgenoten

Het kan prettig zijn om mensen te ontmoeten die in dezelfde situatie zitten. Dat kan in een Alzheimer Café, Trefpunt of Theehuis bij jou in de buurt. Dit is dé plek om persoonlijk informatie te krijgen over omgaan met dementie en mensen te ontmoeten die ook te maken hebben met dementie. Het Alzheimer Café is vrij toegankelijk voor mantelzorgers en mensen met dementie, maar ook familieleden, zorgverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom.
Op www.alzheimer-nederland.nl/regios zie je wanneer er bij jou in de buurt een bijeenkomst wordt georganiseerd.

Meer lezen over dementie?

• Wil je meer weten over dementie en het omgaan met dementie? Kijk dan op www.dementie.nl.
Dementie.nl is het platform van Alzheimer Nederland voor mantelzorgers en mensen met dementie. Naast informatie, tips en verhalen vind je er trainingen, kun je vragen stellen aan experts en online ervaringen delen met lotgenoten.
• Of bestel een van de gratis informatiebrochures van Alzheimer Nederland via: www.alzheimer-nederland.nl/informatie-brochure

 

 

Alzheimer Nederland

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!