De erfenis van Florence Nightingale (1820-1910)

De erfenis van Florence Nightingale (1820-1910)

Florence’s missie

Op 12 mei 1820 wordt in het Italiaanse Florence de baby van de Engelse familie Nightingale geboren, genaamd ‘Florence’. Ze groeit op in Engeland en krijgt als dochter van welgestelde ouders een degelijke opvoeding met veel wiskunde en talen. Ze blijkt een fenomenaal statistica te zijn. Al jong noteert Florence al haar gedachten. Zo schrijft ze op 7 februari 1837: “I heard the voice of God, He called me to His service”. Sociaal betrokken als ze is, zet ze zich in om de zorg voor gewonden op het slagveld te verbeteren, ondanks het verzet van haar ouders.

Haar kans

In 1854 krijgt Florence de kans van haar leven. De Engelsen raken betrokken bij de oorlog op de Krim en de Engelse soldaten sterven bij bosjes. Het thuisfront is diep geschokt en wil dat iemand daar orde op zaken gaat stellen. Maar wie heeft ervaring, gezag en overwicht genoeg? Florence Nightingale voldoet aan al die eisen. Ze wordt gevraagd door de minister van oorlog en grijpt haar kans. Nu kan ze haar theoretische kennis over ziekenzorg ook praktisch toepassen.

 

Ze verzamelt 38 vrouwen met verpleegervaring en vertrekt per schip naar Scutari aan de Bosporus. De situatie daar is rampzalig: een kazerne doet dienst als hospitaal, er is geen water, het sanitair is slecht, keukens ontbreken, artsen en verplegers zijn er nauwelijks. Tegelijk stromen de gewonden binnen. Uit deze chaos weet Florence een hospitaal te scheppen. Ze is dag en nacht in touw en krijgt de bijnaam ‘The Lady with the Lamp’. Hoewel er veel tegenslagen zijn, zorgt het werk van Florence en de 38 vrouwen voor een doorbraak in de militaire verzorging.

Florence NightingaleGrondlegster van de verpleging

Terug in Engeland ontvangt Florence als dank voor haar werk van de dankbare Engelsen een flink geldbedrag. Ze besteedt dat geld aan de oprichting van een verpleegstersschool. Zelf onttrekt ze zich aan het openbare leven en is ze vanaf 1856 bedlegerig, maar nog zeer actief.

 

In 1859 schrijft ze de bestseller ‘Notes on Nursing’, dat hét eerste handboek voor ziekenverpleging wordt. Daarom wordt Florence Nightingale de grondlegster van de moderne verpleging genoemd.

12 mei, Dag van de Verpleging

Sinds de dood van Florence Nightingale in 1910 wordt ze wereldwijd herdacht om wat ze heeft betekend voor de professionalisering van de verpleging. In 1964 werd 12 mei, haar geboortedag, uitgeroepen tot Dag van de Verpleging.

 

Die dag wappert de 12 mei vlag op de daken van ziekenhuizen en staan de verpleegkundigen en verzorgenden in het zonnetje. En niet alleen met een gebakje bij de koffie, maar ook met interessante symposia en congressen waar het beroep zelf en professionaliteit centraal staan. De erfenis van Florence Nightingale duurt voort tot op de dag van vandaag en daar hebben we als samenleving elke dag profijt van.

 

Drs. Nannie Wiegman, directeur Florence Nightingale Instituut

 

Het Florence Nightingale Instituut stuurt 12 mei een extra nieuwsbrief rond, geheel gewijd aan Florence Nightingale. Willen mensen die ontvangen, dan kunnen ze een mailtje sturen naar info@fni.nl

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!