De Europese  Dag van de Beroerte

De Europese Dag van de Beroerte

Ieder jaar zijn honderden vrijwilligers in de weer om de Europese Dag van de Beroerte (EDvdB) te organiseren, die op de tweede dinsdag van mei landelijk plaatsvind. Dit jaar alweer voor de twaalfde keer. Waarom deze preventie dag?

 

Dagelijks krijgen meer dan 100 mensen in Nederland, jong en oud, een beroerte of, zoals de medische term luidt, een CVA (Cerebro Vasculair Accident). Per week overlijden zo’n 150 mensen als gevolg ervan. Het aantal doden dat als gevolg van een beroerte overlijdt is bijna 12 keer meer als er slachtoffers in het verkeer vallen. Dit aantal is volgens deskundigen sterk terug te brengen.

 

dag_van_de_beroerteEen CVA of beroerte is een hersenbloeding of herseninfarct. Bij een herseninfarct stagneert de bloedtoevoer naar de hersenen door een propje in het bloedvat, een hersenbloeding wordt veroorzaakt door een gesprongen bloedvat. In beide gevallen krijgen de hersenen minder of geen zuurstof en kunnen afsterven. Een direct gevolg hiervan zijn zichtbare of onzichtbare beperkingen zoals verlammingsverschijnselen aan één zijde van het lichaam, visuele problemen, spraakproblemen en problemen met geheugen en karakterverandering. Veel gevolgen zijn met therapie te behandelen maar in diverse gevallen zal men met deze gevolgen moeten leren leven. De CVA-vereniging organiseerde tot 2014 deze nationale preventiedag. Door een fusie met 3 andere verenigingen wordt de EDvdB vanaf 2015 georganiseerd en gecoördineerd door Hersenletsel.nl.

 

dag_van_de_beroerte-3Landelijke voorlichting op dinsdag 10 mei 2016

Een CVA is te voorkomen. Daarom wordt op 10 mei landelijk op vele locaties in Nederland voorlichting gegeven. In totaal worden op meer dan 100 locaties activiteiten georganiseerd zoals informatiemarkten, lezingen en work-shops en gratis risicometing van bloeddruk, cholesterol, suikerspiegel, hartritmestoornis en gewicht. Deelnemers zijn o.a. ziekenhuizen, revalidatiecentra, fysiotherapeuten, huisartsen, apothekers, etc. Een overzicht van de deelnemende instanties kunt u zien op de website www.dagvandeberoerte.nl.

 

De aandacht voor en kennis van het CVA is dit decennium enorm verbeterd. Een beroerte wordt niet langer als een
ouderdomsziekte gezien. Door diverse oorzaken zoals een minder gezonde leefstijl, constateren we dat steeds meer jonge mensen met een CVA geconfronteerd worden. Het aantal sterfgevallen neemt de laatste jaren gelukkig af mede door een goede zorg en revalidatie. En naast de aandacht door de zorgsector is er ook veel aandacht voor wetenschappelijk onderzoek. Nederland is hierin al jaren voorloper geweest.

 

De aandacht vanuit de maatschappij en de overheid kan echter beter. Zo wordt er vanuit de overheid veel aandacht besteedt aan het voorkomen van verkeersslachtoffers, terwijl er voor het CVA, dat jaarlijks 12 keer méér slachtoffers kent, nauwelijks aandacht is. Daarnaast is een beroerte een van de grootste oorzaken van invaliditeit. De maatschappij en overheid moeten daarom meer aandacht geven aan voorlichting, mensen informeren hoe men een CVA kan herkennen, hoe men moet handelen bij het constateren van een beroerte en hoe men een CVA kan voorkomen!

Een CVA krijgt men nooit alleen

Een CVA of beroerte krijgt men nooit alleen. Ook het leven van iemands partner, zijn of haar kinderen, ouders en familie kan volledig van het ene op het andere moment ontwricht worden. Ook kunnen de gevolgen een heftige invloed hebben op de sociale omgeving, werk, vrienden of verenigingsleven. Sporten kan in een aantal gevallen niet meer en het goed functioneren in het dagelijks leven lijkt verleden tijd.

dag_van_de_beroerte-2Een CVA voorkomen

Extra risico’s voor het krijgen van een CVA zijn onder meer een hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, diabetes, overgewicht, hartritmestoornissen, roken en overmatig drinken. Als we deze factoren zouden kunnen uitschakelen kunnen meer dan de helft van de beroertes worden voorkomen.

 

Een gezonde levensstijl is van essentieel belang. Goede en gevarieerde voeding met dagelijks een portie groente en fruit. Ook voldoende beweging zorgt ervoor dat uw lichaam in een goede conditie blijft. Fiets of loop minstens 30 minuten per dag. Wellicht een paar kilo’s eraf en stoppen met roken.

 

Van groot belang is dat u uzelf op de risicofactoren laat controleren. Tenminste één maal per jaar uw bloeddruk, cholesterolgehalte en suikerspiegel door uw (huis)arts laten meten. Hiermee kunnen de risico’s in een vroeg stadium worden vastgesteld.

Een CVA herkennen en actie ondernemen kan levens redden

Door snel te handelen bij het constateren of vermoeden van een CVA kunnen ernstige gevolgen worden beperkt en zelfs mensenlevens worden gered. Daarom is het zo belangrijk dat een CVA of beroerte in een zo vroeg mogelijk stadium wordt herkend en hulp wordt ingeroepen.

 

Een CVA kan diverse signalen hebben. Signalen als éénzijdige uitval van arm en/of been, niet kunnen, moeilijk of verward praten, slecht zien met of blindheid van één oog, scheef hangende mond en hevige duizeligheid zijn de meest voorkomende.

 

Belangrijk is dat men weet wanneer is CVA is opgetreden. Behandeling van een herseninfarct
binnen 4-4½ uur kan de kans op ernstige gevolgen enorm verkleinen.

 

Peter Steenbekkers

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie