De futuristische collectie van het Kröller-Müller Museum

De futuristische collectie van het Kröller-Müller Museum

De musea in Nederland zijn na bijna zes maanden weer open. Het Kröller-Müller Museum is blij om zijn bezoekers te verwelkomen. Er is veel te zien, te beleven en van te genieten. Van Van Gogh tot Mondriaan in de Van Gogh Galerij en van Rodin tot Rietveld en Hepworth in de beeldentuin. Het Kröller-Müller heeft een gevarieerd aanbod aan tentoonstellingen voor u klaar staan. Sommige wachten al sinds januari van dit jaar op bezoekers. Seniorenwijzer licht er één tentoonstelling uit: de kleurrijke en dynamische presentatie van futuristische werken.

 

Belangrijke aanleiding voor de tentoonstelling is de recente aankoop van een drietal werken. Dankzij de royale en onmisbare bijdrage van de BankGiro Loterij is het museum in staat geweest om drie aankopen te doen: een kamerscherm van Giacomo Balla, een tekening van Alexander Bogomazov en een schilderij van Jules Schmalzigaug. Deze zijn te zien in de tentoonstelling De futuristische collectie tot met 9 januari 2022. Met bijna twintig werken in de vaste presentatie kan het Kröller-Müller Museum als enige museum in Nederland het futurisme als integraal onderdeel van de kunstgeschiedenis laten zien.

 

Kröller-MüllerIn de collectie van Helene Kröller-Müller ontbreken werken van futuristische kunstenaars, wat ze later zeer betreurde. Ze had het belang van het futurisme als een van de avant-garde bewegingen over het hoofd gezien. Tot ver in de twintigste eeuw is de kunststroming ondergewaardeerd gebleven. In de Nederlandse musea is het futurisme dan ook nauwelijks aanwezig.

 

Gelukkig hebben directeuren na Helene Kröller-Müller er werk van gemaakt om het hiaat in haar verzameling aan te vullen. In de jaren zeventig zijn werken van Giacomo Balla en Umberto Boccioni verworven. De laatste jaren is de futuristische collectie sterk uitgebreid. Nieuwe aanwinsten van Balla, Bogomazov en Schmalzigaug omringen werken van Boccioni, Gino Severini en Vilmos Huszár.

Futurisme staat voor jong, modern en rebels

Het futurisme (1909-1916) is een voornamelijk Italiaanse beweging, die de dynamiek van de moderne samenleving omarmde. Het verheerlijkt lawaai, beweging, snelheid, techniek, oorlog en dynamiek. Het idealiseert alles wat modern, nieuw en snel is. Het futurisme is niet alleen een artistieke avant-gardebeweging, maar ook een levenshouding. In de ogen van de futurist komt alles voort uit actie, de wereld is voortdurend in beweging, alles is aan voortdurende verandering onderhevig. ‘Futuristisch’ staat gelijk aan jong, modern en rebels. Futuristen streven naar een nieuwe esthetiek en naar een radicale vernieuwing van de hele samenleving. Oude waarden en normen moeten overboord gegooid worden. Zij willen zich alleen nog maar met de toekomst bezighouden. Van beeldende kunst, architectuur, toegepaste kunst en vormgeving, muziek, theater en dans tot politiek en maatschappij.

 

Meer weten over het futurisme en de futuristische kunstwerken?

Ga naar krollermuller.nl/de-futuristische-collectie. Tot en met 9 januari 2022 te zien in de vaste presentatie in de Van de Velde vleugel. Het museum wil iedereen een veilig, plezierig en ontspannen bezoek bieden. Daarom kunt u alleen met een online ticket met starttijd het museum bezoeken. Tickets reserveert u op www.krollermuller.nl/bereid-je-bezoek-voor.

 

Kroller-Muller-Museum

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie