De HogeNood-app, een handig  hulpje

De HogeNood-app, een handig hulpje

Vreemd eigenlijk. Toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers is tegenwoordig min of meer vanzelfsprekend. Maar wie denkt er aan toiletvoorzieningen voor mensen die vanwege een aandoening vaak hoge nood hebben ( incontinentie )? Die moeten op zoek naar openbare toiletten of gebruik proberen te maken van toiletvoorzieningen bij horeca, in warenhuizen, etc. Maar waar vind je die zo gauw? Uit angst dat het mis zal gaan, blijven veel mensen met plasproblemen dan maar liever thuis. Gevolg: langzaam maar zeker raken ze in een isolement.

 

HogeNood-appOm belemmeringen als gevolg van plasklachten in de toekomst te voorkomen pleit de Continentie Stichting Nederland daarom voor meer openbare, hygiënische toiletten in Nederland.

 

Gelukkig is er sinds een aantal jaren een handige app en nog gratis ook: de HogeNood-app. Die app biedt een overzicht van ruim 5300 gecontroleerde toiletlocaties in Nederland en België. Gebruikers van de app krijgen informatie over de afstand, toegankelijkheid (baby’s, rolstoelen, etc.), openingstijden en kosten van toiletgelegenheden en sinds kort ook over hygiëne, sfeer en design, geur en toiletartikelen. Ook staan er beoordelingen door eerdere toiletbezoekers. Al deze informatie is geen overbodige luxe voor mensen die te maken hebben met plasproblemen als incontinentie of een overactieve blaas.

 

Ook artsen vinden dat. Een van hen is Prof. Ruud Bosch, uroloog in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en voorzitter van de Continentie Stichting Nederland. “Het is fijn dat wij nu, naast de geneeskundige hulp die we bieden om plasklachten te verhelpen of te verminderen, met de HogeNood-app ook een oplossing hebben om het isolement te doorbreken. We horen namelijk van onze patiënten dat als zij goed zijn voorbereid en weten waar er toiletten zijn, zij sneller weer dingen ondernemen”.

 

Die HogeNood-app is een handig hulpje. Maar in de toekomst zou zorgen voor openbare toiletten net zo vanzelfsprekend moeten worden als zorgen voor rolstoel-toegankelijkheid. Gemeentes die openbare toiletten laten plaatsen, doen dat over het algemeen om wildplassen tegen te gaan. Op zich een heel goede reden. En het komt voor een deel tegemoet aan de hoge nood van mensen met plasproblemen. Nog beter zou het zijn als gemeentes juist deze mensen kiezen als reden voor het plaatsen van openbare toiletten. We hebben in Nederland ruim 3,5 miljoen mensen, mannen en vrouwen, met plasklachten. Van hen heeft ongeveer 1 miljoen last van een overactieve blaas en een half miljoen is incontinent voor urine. Voor deze mensen zijn openbare toiletvoorzieningen net zo hard nodig, als toegankelijkheid voor mensen die een rolstoel gebruiken. En dat deze toiletvoorzieningen dan ook bijdragen aan het tegengaan van wildplassen is mooi meegenomen.

 

Maar dat is toekomstmuziek. Vooralsnog is de gratis HogeNood-app en handig en gratis hulpmiddel.

 

Kijk voor meer informatie over de app en over (in)continentie op: www.continentiestichting.nl.

 

Multimag Comments

We love comments
No Comments Yet! You can be first to comment this post!