De impact van astma  op een kind

De impact van astma op een kind

Astma is de meest voorkomende chronische kinderziekte in Nederland. Elke dag opnieuw belanden zeven kinderen door een zware astma-aanval of andere ernstige benauwdheidsklachten in het ziekenhuis. Zeven kinderen die die dag niet kunnen doen wat ze zouden willen doen.

 

Een longziekte heeft vaak veel impact op een kind en zijn gezin. Sporten, spelen of bijvoorbeeld naar school gaan: wat voor andere kinderen vanzelfsprekend is, is dat voor een kind met bijvoorbeeld astma niet. En ook de impact van een longziekte op de rest van het gezin en zijn omgeving kan groot zijn. Daarvan is lang niet iedereen zich bewust.

 

Met de nieuwe campagne ‘Laat kinderen vrij ademen’ vraagt Longfonds daar aandacht voor. We laten zien wat de impact kan zijn op een kind en zijn omgeving. En we helpen mensen met wat ze zelf kunnen doen om de longen van hun (klein)kinderen te beschermen. Ook vragen we aandacht voor baanbrekend onderzoek waarmee we jonge longen willen beschermen en astma voorkomen.

astmaSem: zijn astma heeft grote invloed op zijn leven

Hij is pas zeven jaar oud, maar Sem heeft al meer dan dertig keer in het ziekenhuis gelegen. Zijn astma heeft grote invloed op zijn leven, vooral ook buiten het ziekenhuis. Moeder Ingrid de Vogel: ‘‘Hij voelt zich bijna nooit echt lekker. De afgelopen jaren was hij bijvoorbeeld bijna elke dag misselijk, omdat hij zo moe was. Sem heeft ook nog geen zwemdiploma, want hij kan een normale zwemles nooit volhouden. De warme lucht, beweging: het is gewoon te veel.”

Internationaal onderzoek Astmapreventie

De missie van Longfonds is: longziekten de wereld uit. Daarom jagen we baanbrekend onderzoek aan waarmee we astma willen voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat de omgeving waarin kinderen opgroeien van grote invloed is op het ontstaan van astma. Die nieuwe inzichten gebruiken onderzoekers onder leiding van Longfonds nu om een behandeling te vinden die astma bij kinderen kan voorkomen.

 

Dr. Hermelijn Smits, hoofdonderzoeker van het samenwerkingsprogramma ‘Astma voorkomen’ vertelt: ‘De sleutel ligt in het immuunsysteem, dat moet je trainen in de eerste jaren van je leven. Als het de juiste prikkels krijgt, vooral in de eerste 1000 dagen na de geboorte, is de kans dat kinderen astma en allergieën krijgen veel kleiner.’

 

Astma bij kinderen voorkomen. Samen met Hermelijn Smits en haar team werken we er hard aan om deze droom uit te laten komen.

Wat kunt u zelf doen?

Bij het ontstaan van astma spelen veel factoren een rol. Als grootouder kunt u invloed hebben op een aantal van deze factoren. Zo helpt het bijvoorbeeld om niet te roken, geen hout te stoken vanwege de fijnstof die dit veroorzaakt en het huis altijd goed te ventileren. En laat de kleinkinderen lekker buitenspelen. Buitenspelen helpt in de ontwikkeling van het immuunsysteem.

 

Gezonde longen zijn belangrijk om een kind vrij te laten ademen. Benieuwd hoe u kunt bijdragen aan gezonde lucht en gezonde longen? Kijk op longfonds.nl/jongelongen.

 

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!