De kracht van CliniClowns

De kracht van CliniClowns

“Jongens, hier komt de koningin”, kondigt CliniClown Ziep plechtig aan. En ja hoor, daar is ze. CliniClown-koningin Bes schrijdt zo koninginnerig mogelijk de ziekenhuiskamer binnen, voor weer een bezoek aan Ali. Drie dagen per week ligt hij hier voor nierdialyse. Nu is Ali prins. Met een mooie kroon, gemaakt van een mondkapje. Moeder Soraya lacht. “De CliniClowns zijn zó belangrijk voor hem. Ze maken hem hier weer blij en gelukkig.”

 

Zag je het voor je? Even reisde je af naar een andere wereld, een wereld waar je net niét was. Dát is de kracht van verbeelding. En precies die verbeelding zet CliniClowns in om zieke en gehandicapte kinderen plezier en kracht te geven, om de kwaliteit van hun leven te vergroten. En sinds kort bezoeken ze ook mensen met dementie.

 

Een vrolijke verschijning in het ziekenhuis

De CliniClowns zijn een vrolijke verschijning in het ziekenhuis. De CliniClowns komen om te spelen en bedenken – samen met de kinderen – ter plekke wat ze gaat doen. Het is puur improvisatiespel. Daarbij is verbeeldingskracht heel belangrijk en clowns bekijken alles alsof ze het voor de eerste keer zien.

Kijken naar wat wél kan

Een CliniClown kijkt naar wat er wél kan en waar het kind met wie ze spelen op dat moment behoefte aan heeft, zodat die voelt dat hij de touwtjes zelf weer in handen heeft. Dat doet wonderen. Het ontspant, geeft plezier en kan gevoelens van onzekerheid, eenzaamheid en isolement doorbreken. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen.

 

“De CliniClowns kloppen de lucht in het ziekenhuis op. Waar ze voorbijkomen knettert de positieve energie. Dat is heerlijk omdat een ziekenhuis vooral serieus is. In de zin van functioneel, gericht op beter worden. Een CliniClown heeft geen taak en kan gewoon doen waar hij zin in heeft. ” aldus Ilja van Alten, woordvoerder van CliniClowns. “Dat is soms lekker gek. Kinderen gaan daarin mee en vergeten dan helemaal dat ze ziek zijn. En ook voor ouders is het heerlijk om hun kind weer even te zien lachen.”

 

De CliniClowns spelen in nagenoeg alle Nederlandse ziekenhuizen met een kinderafdeling, in revalidatieklinieken, hospices, op scholen en online.

 

“Als je iets verbeeldt, voelt het alsof het echt gebeurt. Een kind kan als het ware op een wolkje wegdrijven uit dat ziekenhuis waarin het vastzit. Dat geeft een enorm gevoel van macht en van ruimte.”

Mark Mieras, wetenschapsjournalist en auteur van bestseller Ben ik dat?

Op bezoek bij mensen met dementie

“Mevrouw de Kort (88) is dement en woont in een verzorgingshuis in Breda. CliniClowns Annemarie en Foleo komen binnen en maken muziek. Dat raakt een snaar bij mevrouw de Kort en ze verandert even in een ontroerende operadiva. De klanken van de aria Casta diva uit de beroemde opera Norma klinken door het huis. Elke melodielijn maakt de stem van mevrouw vaster, zelfbewust als de sterke vrouw die ze ooit was. Zo staat mevrouw de Kort weer even in de spotlights, vol kracht.”

 

De kracht van verbeelding werkt ook bij mensen met dementie. Daarom gaan de CliniClowns sinds begin 2018 op bezoek in verzorgingshuizen. De CliniClowns stemmen met liefde en respect hun spel af op de belevingswereld van mensen met dementie en maken oprecht contact.

cliniclownsOver dementie

Maar liefst één op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. Nederland telt op dit moment ruim 270.000 mensen met dementie , dit aantal zal in de nabije toekomst meer dan verdubbelen. In 2040 zullen ruim een half miljoen mensen lijden aan de ziekte. 30% van de mensen met dementie komt terecht in een van de 1.200 zorginstellingen met een psychogeriatrische afdeling.
Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziekten die de hersenen aantasten. Alzheimer is wellicht de meeste bekende. Iemand met dementie verliest steeds meer grip op het leven en wordt uiteindelijk volledig afhankelijk van de zorg van anderen. Mensen met dementie zijn vaak eenzaam en zitten in een sociaal isolement. Ze zijn lastig te bereiken en velen ontvangen weinig of geen bezoek.

Positief effect

CliniClowns komen in duo’s op bezoek in zorginstellingen of in de dagopvang. Ook hier kijken ze vooral naar wat er wèl is en zorgen ze dat de wereld er even anders uit ziet. De mensen die ze bezoeken voelen zich gezien en gehoord en genieten zichtbaar. Een clowns-bezoek ontspant, geeft plezier, verwondert en ontroert. Ook na het bezoek ervaren verzorgenden vaak een positief effect op de mensen en de sfeer.

CliniClown die op bezoek was bij mevrouw de kort

Annemarie (Trudie Lute) glimt als ze met Foleo (Harm Bakker) napraat. ‘Het raakt mij steeds weer als ik zie wat muziek bij mensen met dementie teweegbrengt. Het boort weggestopte emoties aan. Voor hen voelt het als erkenning dat ze nog iets kúnnen. Deze mensen zijn tot nu toe alleen maar herinneringen kwijtgeraakt en opeens is er weer iets wat ze herkennen en delen. Soms komen de teksten weer terug in hun hoofd. Je zag vanmiddag even een glimp van de persoon die mevrouw was voor ze ziek werd. De kracht van muziek brengt soms zulke wondertjes!’

Steun CliniClowns

CliniClowns is afhankelijk van giften en krijgt geen subsidie. Met uw steun kunnen de CliniClowns nog meer zieke en gehandicapte kinderen én mensen met dementie bezoeken. Ze zijn nog niet elke dag in het ziekenhuis en er zijn nog veel verzorgingshuizen waar ze van betekenis kunnen zijn. Laat de CliniClowns geen deuren overslaan; bel 033 330 29 88 en word donateur! Of kijk op www.CliniClowns.nl.

 

 

cliniclowns

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie