De Lingeregio is weer klaar voor u

De Lingeregio is weer klaar voor u

Jaar in jaar uit trekken tienduizenden toeristen naar de Lingeregio. Fietsers, wandelaars, watersporters, kampeerders, festivalbezoekers… In de Lingeregio komen ze allemaal aan hun trekken. Dat is mede te danken aan honderden vrijwilligers die zich het hele jaar door inzetten om al die verschillende bezoekers met volle teugen te laten genieten van de streek.

lingeregioWandelen en fietsen

In de Lingeregio heeft u een grote keuze uit klompenpaden. Grotendeels onverharde wandelpaden, vaak door weilanden en uiterwaarden. Aan elke klompenpad is een team van vrijwilligers verbonden die elke maand de paden controleren en aan andere vrijwilligers doorgeven waar eventueel herstelwerkzaamheden nodig zijn.
https://klompenpaden.nl/

 

Komt u fietsen in de Lingeregio dan kunt u zelf uw route uitstippelen aan de hand van fietsknooppunten.
https://www.anwb.nl/fietsroutes/

fietsknooppuntenplanner

De knooppuntborden en richtingbordjes worden geplaatst door Uit®waarde. Idem dito de wandelknooppunten.
https://www.anwb.nl/wandelen/

wandelroutes/knooppuntroutes

Maar in voor- en najaar gaan vrijwilligers op pad om de borden en bordjes te controleren en schoon te maken om te zorgen dat ze goed te lezen zijn. En ruim voordat de fietsers en wandelaars in grote getalen de routes gaan volgen is alles weer piekfijn in orde. En dan: de pontjes. Ook een aantal daarvan wordt beheerd door Uit®waarde, maar de bemanning bestaat uit vrijwilligers.
http://www.uiterwaarden.nl/

Rondleidingen en evenementen

In de Lingeregio ligt ook een aantal forten en vestingen; restanten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Fort Vuren, GeoFort, Fort Asperen, Fort Everdingen, Werk aan het Spoel en vestingsteden als bijvoorbeeld Culemborg en Vianen.
https://forten.nl/

 

Ook daar zijn het vrijwilligers die de rondleidingen verzorgen. En zo kunnen we doorgaan: ook toeristen die afkomen op activiteiten in kerken, dorpshuizen, theaters, filmhuizen, musea, etc. danken die mede aan vrijwilligers. Maar wist u dat bijvoorbeeld ook grote evenementen als wijnfeesten en kunstroutes en als toppers Appelpop en het Fruitcorso, beide in september in Tiel, helemaal draaien op vrijwilligers… Een overzicht van deze activiteiten vindt u o.a. op https://lingestreek.nl/

 

Zo maakt de Lingeregio zich elk jaar weer op om toeristen uit binnen- en buitenland een gastvrij onthaal te bieden. Ook u bent van harte welkom.

Behoud Lingelandschap

Maar er is nog een andere groep vrijwilligers actief: inwoners die zich zorgen maken over de gevolgen van o.a. het toenemende toerisme. Zij zijn al een groot aantal jaren actief binnen de Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap. Die vereniging wil onder meer voorkomen dat het toenemend toerisme ten koste gaat van het Lingelandschap. Ook staat zij op de bres tegen bijvoorbeeld onnodige verstoring van het landschap door molens voor windenergie en tegen de verdozing van het landschap. Wilt u die vereniging een steuntje in de rug geven? Zij kan uw lidmaatschap goed gebruiken. En u ontvangt jaarlijks een prachtige ‘Lingeschouw’.
https://lingelandschap.nl/

lingeregioAon’t kleine revierke

A’j nooit van de Linge ien de Betuwe geheurd hadt,
Dan zou’j op ’t heele ding geen arg hebben, zoo’n
Onneuzel schoap van‘en ding as’t is.

 

Meister ien’t schoal leer aan de kienders, dat’et
‘en rivier is die van ’t Oost noar ’t West krek
midden deur de Betuw geet, moar ‘as nou de
Linge’en rivier is, wat motten dan de Rien en de
Waal wel wezen die de hele Betuw ien d’r erms
houwen, wat blieft.

 

A’j meinte dat ie van de bargen kumt, zoo as
meister zeit dat de rivier’doen, dan bi’j krek van
de wies; ’t schoap van’en ding is van lege komaf.
Bij ’t ouwe kastelje Doorenburg of uut den hoek
van Gend, doar mot ie zoo wat uur de Weterings
kommen, en mummt ze hum, ook nog ‘en heel
Eind wiejer, niks meer als de weteringse wal.

 

Ge kunt er krek van zeggen wa’j wilt, moar toch,
Toch is’t een oarig dingske.

 

(Auteur onbekend.
Bron: Telefoongids Culemborg/Tiel 2001/2002 Pagina 16)

 

Reacties

Wij horen graag van u

2 reacties

  1. Reageer november 06, 09:03 #1 Angela van Leusden

    Goed artikel. Ik woon in Leerdam, maar wandel vaak naar Heukelum. Niet teveel promotie maken van de orchideeën route, het is er nu nog heerlijk rustig! ; ) Rondje “kasteel” bijna dagelijkse ontspanning. De beeldentuin van Ernst en Helen is prachtig!

  2. Reageer maart 09, 09:17 #2 Letty

    Heukelum heeft al sinds 788 stadsrechten.