De logopedist is er voor jong en oud

De logopedist is er voor jong en oud

Op 6 maart wordt jaarlijks de Dag van de Logopedie gevierd. Veel mensen denken bij de logopedie aan hulp bij stotteren en slissen. Maar de logopedist doet veel meer. Ook voor ouderen kan de logopedist veel betekenen. Bijvoorbeeld wanneer zij door een aandoening moeilijk kunnen spreken of slikken.

 

De logopedist helpt kinderen en volwassenen als slikken, horen of spreken niet vanzelf gaat. Probleemloos zinnen formuleren en uitspreken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Kinderen met een achterstand in spraak en taal hebben moeite om zich uit te drukken. Evenals mensen met afasie, overgehouden aan een ongeval of herseninfarct. Ook stotterende sprekers, slissers en mensen met een aangeboren stoornis kunnen te kampen hebben met vastzittende woorden en gedachten.

logopedistDe logopedist doet meer dan u denkt

De logopedist is er om deze mensen te helpen. Logopedisten doen meer dan u wellicht denkt. Ze helpen ook baby’s met slikproblemen, waardoor eten en drinken moeilijk wordt. Of doven die revalideren na plaatsing van een cochleair implantaat. Het werkterrein van de logopedist beslaat alles wat te maken heeft met spraak en taal, stem, slikken en horen.

Wanneer kan een logopedist u helpen?

De logopedist helpt u bij:
– problemen met uw stem, bijvoorbeeld heesheid door verkeerd stemgebruik of door een lichamelijke aandoening.
– problemen met uw ademhaling, bijvoorbeeld door astma, COPD of hyperventilatie.
– problemen met spreken door een vertraagde spraakontwikkeling, aangezichtsverlamming of de ziekte van Parkinson. Maar ook als u stottert, broddelt, slist of slecht articuleert.
– problemen met taal door een taalontwikkelingsstoornis, een verstandelijke beperking, dementie, dyslexie of de gevolgen van een beroerte of hersen-letsel.
– bij problemen met uw gehoor, al of niet aangeboren.
– bij problemen met slikken.

Henk de Vries (67 jaar):

“Ik heb Parkinson, waardoor ik vaak moeilijk op gang kom of zo maar opeens vast kom te zitten. Met bewegen, maar ook met spreken. Dan kan ik echt niet op een zin komen. Wat helpt is inwendig aftellen. Zo van 1, 2, 3, hup. Dat heb ik van mijn logopedist geleerd. Ook ben ik door mijn Parkinson moeilijk te verstaan. Nee, ik wás moeilijk te verstaan. Ik gebruik mijn stem nu anders. Luid en laag. Zoals Ivo Opstelten. Dat helpt enorm. Na zes maanden logopedie en veel oefenen heb ik weer zelfvertrouwen. Ik kan weer makkelijke

Wilt u meer weten?

Kijk dan eens op www.logopedie.nl

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!