De nachttrein naar Praag groen, snel en comfortabel

De nachttrein naar Praag groen, snel en comfortabel

Door Arjan Mulder, redacteur Reishonger.nl

 

Naar Praag met de nachttrein als nieuw alternatief voor vliegen en auto. De kersverse European Sleeper past in de trend van groen vervoer binnen Europa. Ze verbindt Brussel en Amsterdam met Berlijn en Praag. Lekker liggen, een ontbijtje en daarna uitgerust de stad in. Klinkt dat niet veel fijner dan hangen op een vliegveld of een slopende autorit?

Praag is hot

Praag hoort bij de top bestemmingen voor stedentrips in Europa. De stad aan de Moldau is bekend van de Karelsbrug, de burcht en het astronomische uurwerk. Maar Praag is ook bekend omdat het net te ver weg ligt voor de auto (zeker tien uur rijden), en veel te dichtbij (milieu-technisch) voor het vliegtuig, dat dan ook nog eens 30 km buiten de stad landt. Dan is de trein een fijn alternatief. En ik mocht het uitproberen!

 

Sinds 25 maart rijdt de European Sleeper (The Good Night Train) drie keer per week van Brussel naar Praag. In ruwweg twaalf uur reis ik van Midden-Nederland via stops in Berlijn en Dresden naar het hartje van de Tsjechische hoofdstad. Een ligplaats garandeert niet acht uur slaap, maar wél een uitgeruste aankomst. En dat de nieuwe trein behalve het ontbijt geen catering heeft? Zelf meegebrachte drankjes maken een avond óók heel gezellig…

praagDe trein is weer helemaal hip

Er is grote vraag naar nachtelijk vervoer per spoor. Er zijn veel nieuwe initiatieven die aanhaken bij deze behoefte aan groen vervoer. Zeker omdat de trein 28x minder uitstoot dan vliegen. De European Sleeper rijdt sinds een jaar naar Berlijn en nu dus ook naar Praag. De wagons zijn uit 1967, de inrichting is sober, maar een rit is heel betaalbaar en de trein maakt van mensen weer echte reizigers.
Inmiddels zijn er tientallen nachttreinen door heel Europa. De website Back-on-Track.eu geeft een actueel overzicht. De meeste nachttreinen hebben zitplaatsen, lig-wagons (couchettes) en slaap-wagons. Die laatsten zijn natuurlijk fijn, maar ook prijzig – met eigen sanitair, privacy, wake-up service en soms champagne. Lig-wagons zijn een fijn alternatief: eigen plekje, dekens, kussen, ontbijtbox.
En die gezellige snurkers in je coupé? Die komen niet boven het geluid van de trein uit!

Crowdfunding

European Sleeper kwam tot stand via crowdfunding. De vraag naar nachttreinen is zo groot dat veel mensen graag investeren. En dat het twee particulieren lukt om een nieuwe nachttreinverbinding werkelijk van de grond te krijgen: petje af! De aankomst in Praag werd terecht een feestje: met ministers, bubbels en veel foto’s.

 

Een treinreis geeft 28x minder uitstoot dan vliegen. Dus er is een grote toekomst voor de nachttrein. Daarbij: ‘s nachts wordt het treinnet amper gebruikt, dus kom maar op! En de prijs? Die zal verder zakken. Terwijl de prijs van vliegen zal stijgen. Zo kan reizen weer reizen worden, waarbij de reis voor steeds meer mensen het doel zal zijn.

praagPraag voor gevorderden

Iedere stedengids noemt de bekende plekken: de Karelsbrug, het astronomische uurwerk, de 1000 torens en de Joodse wijk. Maar Praag heeft veel meer en een midweek is eigenlijk te kort. Mijn advies zou zijn om de wijk aan de overkant van de brug te verkennen: leuke straatjes, de John Lennon Wall, de bibliotheek van het Strahov klooster, de burcht.

 

Of wat te denken van een kunstroute? Volg bijvoorbeeld de deels verborgen werken van de beroemde David Černý en ontdek zo Praag al zwervend. Vergeet dan vooral het draaiende hoofd van de schrijver Franz Kafka niet. Ga daarna goulash eten in een lokaal restaurant, drink lokaal bier en klets er met één van de vele studenten.

Tsjechië is meer dan Praag

Nederlanders komen graag in Tsjechië. En niet alleen in Praag. Zelf nam ik de lokale trein naar de Boheemse wijnregio Mělník, tevens de plek waar de Moldau in de Elbe uitmondt, en mooi gelegen aan de Elbe fietsroute. Bezoek er de middeleeuwse grotten onder de stad en doe daarna een wijnproeverij in het kasteel of bij een wijnwinkel. De witte Souvignier Gris is geweldig! En neem dan gerust een paar flesjes mee voor thuis: want dat is nóg een voordeel van reizen per trein…

Meer info

EuropeanSleeper.eu
VisitCzechia.com

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!