De Nationale dag van het werkplezier in de zorg

De Nationale dag van het werkplezier in de zorg

De afgelopen bizarre corona periode heeft ons laten zien hoe belangrijk zorgverleners zijn. Verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, paramedici, dokters. Maar ook hun dierbaren, hun gezinnen. Zij stonden allemaal in de vuurlinie. Zij maakten het verschil, elke dag opnieuw. Soms met gevaar voor hun eigen gezondheid. Tijdens de ‘De nationale Dag van het werkplezier in de zorg’ op 26 januari 2021, willen we met elkaar stil staan bij deze zorghelden. Daarom staat deze dag dit keer in het teken van respect en waardering voor de zorg!

 

En we willen ook laten zien dat er juist in tijden van tegenspoed werkplezier is beleefd. Hoe gek dat wellicht ook klinkt maar het is waar. Maar wat verstaan we onder ‘werkplezier in de zorg’?

werkplezier in de zorgWerkplezier in corona tijd; hoe dan?

Werkplezier kan je verdelen in vier zogenaamde ‘knoppen’ waar je aan kan draaien. Te weten zingeving, autonomie, meesterschap en sociale cohesie. ‘Zingeving’ heeft te maken met of je een waardevolle bijdrage kan leveren, dat je je hart kan volgen. En dat zorgmedewerkers waardevol werk leveren daar zal niemand meer over twijfelen. ‘Autonomie’ heeft te maken met hoeveel ruimte zorgmedewerkers krijgen om in hun werk zelf beslissingen te kunnen nemen. Het gaat over zeggenschap. Zeggenschap over het werk dat ze doen en hoe ze het doen. Dat er nu ook verpleegkundigen en verzorgenden in corona crisisteams van organisaties meebeslissen is hier een mooi voorbeeld van. Dan hebben we ‘meesterschap’; dat is dat je je talenten waarover je beschikt ook daadwerkelijk kunt aanwenden in je werk. Dat deze worden opgemerkt en dat je dát doet waar je goed in bent. Dan kom je in een zogenaamde ‘flow’. En als je in een ‘flow’ komt is werk geen werk meer. Dan gaat het moeiteloos. Tot slot maar zeker belangrijk is ‘sociale cohesie’. Mensen werken graag samen. En dit samenwerken is van groot belang om werkplezier te ervaren. Mensen willen ergens bij horen, willen samen werken aan iets groters dan zijzelf. In de afgelopen periode is dit gevoel van saamhorigheid op veel plekken de motor geweest het met elkaar vol te houden.

 

En als je in een ‘flow’ komt is werk geen werk meer

De kracht van de menselijke relatie

Het creëren van werkplezier is dus eigenlijk ‘medewerkersgericht organiseren’. En dat gaat hand in hand met ‘patiënt of cliëntgericht werken’ in de zorg. Hierin moet een dynamisch evenwicht worden gevonden. Want uiteindelijk gaat het ‘gewoon’ om mensen; om de kracht van de menselijke relatie. Immers ‘kwaliteit van zorg’ wordt bepaald door de relatie tussen deze twee mensen. De patiënt of cliënt en de zorgverlener.

werkplezier in de zorgOnline event

Tijdens deze Nationale dag van het werkplezier in de zorg willen we hier nadrukkelijk bij stil staan. We willen stil staan bij alle zorghelden en daarom staat deze dag dit jaar in het teken van respect en waardering voor de zorg.

 

Net als elk jaar, organiseert FWG Progressional People op de Dag van het werkplezier in de zorg ook een inspirerend event voor HR-managers, bestuurders en zorgprofessionals maar ook voor alle andere belangstellenden! Het event in 2021 zal online plaatsvinden, maar minstens net zo inspirerend zijn als andere jaren. De award-verhalen over werkplezier in coronatijd vormen de rode draad, aangevuld met spectaculaire gasten. Benieuwd naar het programma?

 

Houd de website in de gaten:
www.fwg.nl/werkplezier.

 

Ik hoop u dan digitaal te ontmoeten!
Drs. Sabine Uitslag, directeur werkplezier

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!