De onmisbaarheid  van vrijwilligers

De onmisbaarheid van vrijwilligers

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor onze samenleving; ze zetten zich belangeloos in voor anderen en dragen zo onder andere bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven voor velen. Voor Venzo & Swazoom Welzijn* in Amsterdam Zuidoost is het ondersteunen van vrijwilligerswerk en maatschappelijke inzet een belangrijk onderdeel van de diensten die zij bieden.

 

Vrijwilligerswerk kan een aanzienlijke impact hebben op individuen en gemeenschappen. Het biedt hulp aan mensen in nood, ondersteunt kwetsbare groepen, en draagt bij aan sociale cohesie. Een van de meest interessante aspecten van vrijwilligerswerk is de motivatie van de mensen die het doen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen vrijwilligerswerk doen. Sommigen willen iets teruggeven aan de gemeenschap waarin ze leven, anderen willen nieuwe vaardigheden ontwikkelen of hun netwerk uitbreiden. Voor velen is vrijwilligerswerk een manier om een gevoel van voldoening te ervaren, anderen te helpen en de wereld een beetje mooier te maken. Wat de motivatie ook is, er is bijna altijd wel een passende vrijwilligersplek te vinden.

VenzoErkenning, ondersteuning en deskundigheidsbevordering

Vrijwilligerswerk speelt dus een essentiƫle rol speelt in onze samenleving en het is dan ook belangrijk dat zij de erkenning en ondersteuning krijgen die ze verdienen. Vrijwilligerswerk kan fysiek en emotioneel veeleisend zijn, en vrijwilligers kunnen behoefte hebben aan training en begeleiding om effectief te zijn. Organisaties en overheden moeten blijven investeren in vrijwilligerswerk, zowel financieel als met middelen, om ervoor te zorgen dat vrijwilligers hun werk kunnen voortzetten en zich gewaardeerd voelen. Venzo & Swazoom Welzijn richt als partij onder andere op het behartigen van de belangen van vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties en hun deskundigheidsbevordering. Dit laatste gebeurt in de burgeracademie van de organisatie, waar kennis en kunde rondom onder andere maatschappelijke inzet gedeeld worden.

Senioren

Vrijwilligerswerk is een activiteit die mensen van alle leeftijden verbindt en gemeenschappen versterkt. We zien dan ook vaak toegewijde en ervaren vrijwilligers onder de senioren. Organisaties waarderen hun inzet, omdat ze kunnen profiteren van hun ervaring en toewijding. Deze vrijwilligers zijn blij dat ze ongeacht hun leeftijd met hun inzet niet alleen hun talenten en passies kunnen delen, maar daarmee ook bijdragen aan een mooiere wereld. Venzo & Swazoom Welzijn heeft specifieke aandacht voor de seniore vrijwilliger, onder andere via het project Netwerk Gepensioneerde Professionals Nederland.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligers zijn de drijvende kracht achter talloze projecten, initiatieven en gemeenschappen. Hun belangeloze inzet verbetert de levens van velen en draagt bij aan onze samenleving. Venzo & Swazoom Welzijn moedigt dan ook een ieder aan om zich in te zetten als vrijwilliger, een paar uur per week, maand of jaar en zelf te ontdekken wat het je brengt! Woon je in Amsterdam en omstreken? Dan staat het team klaar om kennis met je te maken en te kijken wat mogelijk is. Kijk voor meer informatie op www.venzo.co.nl.

 

*Venzo en Swazoom Welzijn zijn per 1 januari 2023 gefuseerd. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe naam en huisstijl.

 

 

venzo
 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!