Wereld Parkinson Dag

Wereld Parkinson Dag

De Parkinson Vereniging helpt mensen met parkinson(isme) regie te houden over hun leven

Op zaterdag 13 april houdt de Parkinson Vereniging haar jaarlijkse symposium in het kader van Wereld Parkinson Dag. De rode draad gedurende de dag is ‘Goede zorg, mijn zorg’. Er wordt die dag informatie verstrekt de parkinsonzorg in Nederland, nu en in de toekomst. Heel belangrijk, want het aantal mensen met de diagnose parkinson neemt enorm toe. De ziekte van Parkinson is momenteel de snelst groeiende hersenaandoening wereldwijd. Goed geïnformeerde mensen met een diagnose parkinson of een parkinsonisme kunnen beter regie te krijgen of houden over hun leven met een van deze aandoeningen. De Parkinson Vereniging helpt hen hiermee op verschillende manieren.

Goede zorg, mijn zorg

Nickie van der Wulp, directeur Parkinson Vereniging. “Goede parkinsonzorg heeft altijd en overal mijn aandacht. Ik zie veel landelijke verschillen in de zorg, terwijl ik het liefst zou willen zien dat iemand met parkinson(isme) altijd de beste zorg krijgt waar in Nederland hij of zij ook woont. Daarnaast weten we dat mensen met parkinson(isme) het liefst zo lang en zo goed mogelijk thuis blijven wonen. Op Wereld Parkinson Dag delen we kennis en ervaring over hoe je het beste regie kan voeren over je parkinson(isme). Voor mij is deze jaarlijkse bijeenkomst altijd een hoogtepunt en dat hoor ik ook van onze leden. Naast een moment om de kennis te verrijken over deze ziekte is het ook een mooi moment om met elkaar ervaringen uit te wisselen en contact met elkaar te hebben.”

Parkinson VerenigingGesprekshulpen en trainingen

Het aanbod van de Parkinson Vereniging bevat meer tools en handvatten waarmee mensen met parkinson(isme) grip op hun leven krijgen en houden. Zo zijn er gesprekshulpen, cursussen en workshops die hieraan bijdragen. Ook is er ruim aandacht voor de invloed van leefstijl, want onder meer beweging is erg belangrijk voor mensen met parkinson. In een tweedaagse zelfmanagementcursus van de Parkinson Vereniging leren deelnemers om zelf de regie te houden over de ziekte en het leven met deze chronische progressieve aandoening. Jaarlijks krijgen vele mensen te horen dat ze de ziekte van Parkinson of een vorm van parkinsonisme hebben. Op dat moment beseft iemand vaak nauwelijks wat de ziekte inhoudt, maar moeten er wel allerlei beslissingen worden genomen. Over het algemeen zijn mensen die goed geïnformeerd zijn, beter in staat de goede keuzes te maken, dan mensen die dat niet zijn.

Kennis is macht

Op het gebied van informatievoorziening die vindbaar, actueel en betrouwbaar is werkt de Parkinson Vereniging structureel samen met andere belangrijke partijen in de parkinsonwereld. De vereniging is een van de oprichters van Parkinsonalliantie Nederland, waarin ook gespecialiseerde zorgverleners van ParkinsonNet, onderzoekers van Dutch Parkinson Scientists en fondsenwerver ParkinsonNL vertegenwoordigd zijn. Samen staan we immers sterker in de strijd om parkinson de wereld uit te krijgen!

Meer weten?

Wilt u meer weten over het werk van de Parkinson Vereniging? Neem dan een kijkje op de website: www.parkinson-vereniging.nl.

 

We helpen u graag op weg!

 

 

parkinsonisme

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!