De poorten van Gelderland

De poorten van Gelderland

Poorten naar een glansrijk verleden en een schitterend heden.

 

Geldersch Landschap & Kasteelen

De 7 opengestelde kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen zijn magische poorten. Je stapt er een andere wereld in. Waarvan wil je eerst genieten? Van onze schat uit het verleden, ons kostbare erfgoed, dat wij zorgvuldig voor je bewaren? De Gelderse kastelen zitten vol fascinerende verhalen. Ze vertellen hoe onze voorouders leefden, tot wel zeven eeuwen terug. Ze laten kinderen ervaren hoe het voelde om ridder te zijn. Of een rijke gravin. Of huisknecht. Elk kasteel is een ware schatkist, waar jong en oud het heden vergeten. Dat wil zeggen: even dan…

 

De magische poorten van de Gelderse kastelen leiden immers ook naar het heden. Maar dan niet naar de waan van de dag. Integendeel: stap in het heilzame heden van de Gelderse natuur. Uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en groene rivierduinen. Rodondendronlanen, parken, landgoederen en uiterwaarden. Edelherten, wilde zwijnen en ijsvogels. De rijkdom van de Gelderse landschappen is ongeëvenaard. Wandel, fiets, speel – hoe dan ook, beleef de schitterende natuur op je eigen wijze.

 

En vergeet daarna niet terug te komen naar ‘De poort’, voor een kasteelwaardig hapje en drankje. Geniet er na van een heerlijke dag. Of maak vast plannen voor nog zo’n dag, bij een van de andere magische Gelderse poorten. Want ook daar kijk je je ogen uit en haal je je hart op.

Plezier in alle soorten

Schilderijen die tot leven komen; sprekende lantaarns, bedrieglijke speelfonteintjes – er is plezier in alle soorten op de kastelen. Er zijn ook extra bijzondere dagen, het hele jaar door. Kom bijvoorbeeld naar de Loenermark op Lammetjesdag, wanneer de lammetjes vrij tussen de bezoekers dartelen. Bezoek ‘Middeleeuws Bewoond’ op Kasteel Ammersoyen. Dan bevind je je ineens te midden van een hofhuishouding in rep en roer, op een zomerse dag van lang, lang geleden.
Of ga mee met de boswachter, en verwonder je over de bronstige, burlende herten. En wil je nog meer beleven? Scooterrit-ten, kasteeltoernooien, privérondleidingen, speurtochten, kinderfeestjes, huwe-lijksfeesten – mét Cupidotest – het kan allemaal.

Dag van het Kasteel

Op de Dag van het Kasteel, maandag 5 juni, openen ook de 7 voor publiek opengestelde kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen hun poorten voor publiek. Lezingen, rondleidingen, kinderspelen of struinen door de tuinen, ieder kasteel heeft een eigen programma.

 

In de middeleeuwen ontstonden kastelen als plekken waar veilig gewoond kon worden. Ook functioneerden ze bij uitstek als plaatsen waar recht werd gesproken, feesten gehouden en hoge gasten ontvangen. Toen ze hun verdedigende functie verloren, werden de imposante kastelen verbouwd tot aangename buitenhuizen, omgeven door mooie parken en tuinen. Daar kon aangenaam gewandeld worden, gejaagd en feestgevierd. Regelmatig werden vrienden en kennissen uitgenodigd te genieten van muziek en toneel. Iedereen is van harte welkom dit te ervaren. Het thema dit jaar is Proef het Verleden.

Kasteel Ammersoyen – Middeleeuws Bewoond

In het pinksterweekend bruist kasteel Ammersoyen van de activiteiten voor jong en oud tijdens de derde editie van het evenement Ammersoyen Middeleeuws Bewoond. Twee dagen lang logeert de hertog van Gelre met zijn hele hofhouding in het Gelderse kasteel. Het jaar 1400 komt weer tot leven en zowel binnen als buiten is veel te beleven.

 

Op het programma staan onder meer een prachtig middeleeuws banket, een valkenier met roofvogels, middeleeuwse keukens, muziek, een sfeervolle markt met verkopers en ambachten en een kasteel vol historische personages.

 

Voor kinderen is er een uitgebreid programma. Ze kunnen zich vermaken met allerlei spelletjes, katapult schieten, een speurtocht doen, harnasonderdelen passen, pijl en boog schieten, pinksterkroontjes vlechten, meedoen aan een heuse kinderveldslag en nog veel meer!

 

Tijd: 11.00 – 17.00 uur
Entree: € 10,00, kinderen 4 t/m
12 jaar 8,50 euro, t/m 3 gratis
Informatie: www.glk.nl/ammersoyen

Kasteel Cannenburch – Pure Pinksterfair

De Pure Pinksterfair is een festijn waar genieten met een hoofdletter wordt geschreven. De prachtige locatie, gevarieerde en gepassioneerde standhouders, verrassende demonstraties en gastvrije sfeer, zorgen ervoor dat iedereen die van eerlijk en natuurlijk houdt, een heerlijke dag beleeft. Ontdek het uiteenlopende assortiment in de ruim 100 stands. Zij bieden een breed scala aan artikelen die passen binnen het thema PUUR. Proef de lekkernijen en laat je -samen met (klein)kinderen- verrassen door een demonstratie, presentatie of workshop. Dit jaar hebben we speciale kookworkshops waarbij naast het gezellige van koken ook de technieken, recepten en ideeën gedeeld worden.

 

Tijd: zo. 4 juni 10.00 uur – 18.00 uur,
ma. 5 juni 10.00 uur – 17.00 uur.
Entree fair: € 7,50,
kinderen tot 12 jaar gratis.
Entree kasteel: € 5,00,
kinderen tot 12 jaar gratis.
Informatie: www.glk.nl/cannenburch

Kasteel Doorwerth – Rondom het kasteel

Ontmoet in het kasteel de vroegere bewoners van het kasteel. Charlotte Sophie Bentinck bijvoorbeeld, of één van haar roddelende kamermeisjes. De keukenmeiden uit de tijd van baron van Brakel zijn weer aan ’t werk in de oude keuken en wellicht kom je de baron zelf tegen. Ook de eerste bewoner, de middeleeuwse Berend van Dorenweerd, loopt wel eens door het kasteel.
In de moestuin vertellen vrijwilligers enthousiast over de bewerking van ‘hun’ moestuin, die een presentatie is van hoe gewassen werden verbouwd voor de familie op het kasteel. Proef en ruik de heerlijke kruiden en wissel oude recepten uit.

 

Vroeger had een groot landgoed niet alleen een tuin en een boomgaard, maar ook een bijenstal. De imkers van Imkervereniging de Korenbloem beheren de stal op het kasteelterrein en laten de bezoekers kennis maken met de wondere wereld van de bij.

 

Proef ook de heerlijke sappen uit de boomgaarden van GLK, verwen jezelf met kasteel Doorwerth zeep gemaakt met was van de imkers en kruiden uit de tuin, of geniet van een lekkere gerechten in Kasteelcafé de Zalmen.

 

Tijd: 11.00 – 17.00 uur
Entree: € 9,50, kinderen t/m
18 jaar € 5,25. Buitenterrein gratis.
Informatie: www.glk.nl/doorwerth

Kasteel Hernen – Oude ambachten

Tweede pinksterdag zullen op de binnenplaats en in het kasteel diverse historische ambachtslieden demonstreren en vertellen over hun werk.

 

Verder is het doorlopend mogelijk met de “pratende” lantaarn op pad te gaan door het kasteel en zal Reyner van Wijhe je mee terug nemen naar 1544. Ook zullen er op diverse tijden rondleidingen zijn.

 

Tijd: 13.00 – 17.00 uur
Entree: € 8,50,
Kinderen 4 t/m 12 jaar € 5,00
Informatie: www.glk.nl/hernen
Kasteel & park Rosendael – Ontdek en beleef Rosendael!
Tijdens het pinksterweekend kunnen (groot)ouders samen met de (klein)kinderen bij een bezoek aan park Rosendael een speurtocht volgen. De speurtocht is bij de entreeprijs van het park inbegrepen, reserveren is niet nodig. Rosendael is voor volwassenen en kinderen een leuk dagje uit. Ontdek met de nieuwe ‘Beleef! Plattegrond’ het park met bijzondere boomsoorten, rozentuin, vijvers en fonteinen, maar ook tuinsieraden als de bedriegertjes, schelpengalerij en theekoepel. Het kasteel zelf is bekend om zijn donjon en zijn volledig ingerichte interieur.

 

Tijd: 11.00 – 17.00 uur
Entree park: € 5,00 volwassenen,
€ 3,00 kinderen 4 t/m 12 jaar
Informatie: www.glk.nl/rosendael

Huis Verwolde – Eetcultuur van de adel ontdekken op landgoed Verwolde

De eetcultuur van de adel vanaf de 18e eeuw staat centraal. Gidsen geven themarondleidingen rondom de uitgestalde serviezen, eetgewoonten, oude recepten en bewaard gebleven huishoudboekjes van de adellijke familie Van der Borch van Verwolde. In de eetkamer is er een ontmoeting met de butler die zich bezig houdt met de juiste tafelsetting en hij vertelt over de oude tafelgebruiken. De huidige barones Van der Borch van Verwolde stelt de prachtig gerestaureerde moestuin en boomgaard van het landgoed open.

 

Tijd: 12.00 – 17.00 uur
Entree: huis € 8,50,
kinderen 4 t/m 12 jaar € 5,00
Informatie: www.glk.nl/verwolde

Huis Zypendaal – Geniet op Zyp!

Geniet tijdens het pinksterweekend van de rondleiding door de sfeervolle vertrekken. De interieurdecoratie van het huis is deels nog uit de 18e eeuw. Een voorbeeld is de bijzondere marmeren vloer in de gang, waarin een kettingmotief is ingelegd. De hoofdverdieping is ingericht met objecten van de oor-spronkelijke inboedel. Daaronder is een collectie familieportretten van de familie Brantsen. Ook het legendarische ‘Mannetje van de Zyp’ is te zien, een beeldje van een jongen met een drinkkan. Kinderen kunnen op deze dagen een speurtocht doen! De speurtocht is bij de entreeprijs inbegrepen.

 

Tijd: rondleidingen om 12.00 / 13.00 / 14.00 / 15.00 / 16.00 uur
Entree: € 7,50,
kinderen 4 t/m 12 jaar € 4,50
Informatie: www.glk.nl/zypendaal

Doneer de toekomst

Gelderland is tijdloos mooi. Het betovert ons met de glans van het verleden en de schoonheid van het heden. Laten we die schat veiligstellen voor de toekomst, voor onze kinderen en iedereen die na ons komt. Jouw steun aan Geldersch Landschap & Kasteelen maakt dat mogelijk. En het levert je veel voordelen op, zoals de inspirerende Beleefgids. Help mee, ga naar www.glk.nl/help-mee en doneer de toekomst!

 

Informatie over Geldersch Landschap & Kasteelen en over openingstijden, tarieven en activiteiten vind je op
www.glk.nl/kastelen. Plan een fantastische dag in het fascinerende Gelderland!

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!