

De ruïne van Nuwendoorn gaat weer open voor publiek
Neem alvast een kijkje op Open Monumentendag (of bezoek een van onze vele andere monumenten)
De ruïne van Nuwendoorn in Sint Maarten (Noord-Holland) zal in de nabije toekomst weer worden opengesteld voor recreanten en toeristen. De provincie Noord-Holland heeft de 13de-eeuwse kasteelruïne Nuwendoorn afgelopen augustus voor een symbolisch bedrag via de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) overgedragen aan Stichting Monumentenbezit. Monumentenbezit draagt vanaf nu zorg voor de uitvoering van het beheer en stelt de historische plek opnieuw open voor het publiek.
Mark van den Bos, directeur/bestuurder Monumentenbezit: “We zijn verheugd dit archeologische rijksmonument aan onze unieke verzameling monumenten te mogen toevoegen. We ontwikkelen onder andere een nieuwe toegangsbrug en informatievoorziening om vanaf mei 2023 zoveel mogelijk mensen het unieke bouwwerk en het verhaal te laten beleven.” Nuwendoorn is de vijfde ruïne van Monumentenbezit.
Open Monumentendag 2022
Ruïne van Nuwendoorn
Adres: Burchtweg 3, 1744 JE Sint Maarten
Wanneer: 10 september
Tijd: 11:00-16:00, aanmelding niet nodig
Op 10 september stelt Monumentenbezit de ruïne van Nuwendoorn alvast een dag open voor het publiek. U kunt dan de nieuwe plannen bekijken die in samenwerking met de provincie en gemeente gemaakt zijn.
Kasteel Nuwendoorn in het West-Friese Krabbendam is in de dertiende eeuw als dwangburcht gebouwd in opdracht van graaf Floris V van Holland. Het kasteel bestond uit een woontoren, een hoofdburcht en een voorburcht. De provincie Noord-Holland was sinds 1983 eigenaar van het terrein en heeft de kasteelmuren op het terrein gedeeltelijk opgebouwd en een uitkijktoren geplaatst. Ook kunt u de herontdekte funderingen van de vierkante burcht en voorburcht zien, die omringd worden door een gracht. Op de plek van de voormalige woontoren (donjon) is een uitkijktoren geplaatst. Daar vandaan heeft u een prachtig uitzicht over de landerijen. Bouwkundig projectleider Ger Copier is van 11:00 tot 16:00 uur aanwezig om toelichting te geven en eventuele vragen te beantwoorden. De ruïne zal na deze dag pas weer vanaf mei 2023 te bezoeken zijn. Mis deze kans dus niet om alvast een kijkje te nemen!
Ruïne van Teylingen
Adres: Teylingerlaan 15a, 2215 RT Voorhout
Wanneer: 10 september
Tijd: open van 13.00-15.00 uur | Rondleiding door Jeroen van der Werf van 14:30-15:15 uur
Op zaterdag 10 september organiseert de Stichting Oud Sassenheim het Jacobafestival op de ruine van Teylingen. Vanuit Monumentenbezit zal bouwkundig projectleider en bouwhistoricus Jeroen van der Werf om 14.30 een rondleiding geven waarin hij meer vertelt over het bouwhistorisch onderzoek dat hij hier heeft uitgevoerd.
Het indrukwekkende kasteel van Teylingen is een in doorsnede 37 meter grote, ronde burcht met woontoren. De Heren van Teylingen gebruikte het als jachtslot en houtvesterij. In 1573, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, is de burcht zwaar beschadigd geraakt door verwoesting en brand. Toen er in 1677 opnieuw brand uitbrak in de woontoren, werd deze niet meer hersteld en zette het verval van het slot verder in. Vroeger had de donjon vier bouwlagen, waarvan de eerste was overwelfd. Wat tegenwoordig is overgebleven, is een lege romp. Door de open ruimte krijgt u een nieuwe beleving van de omvang en hoogte van het bouwwerk. Let ook op de kaarsnissen in de muren waarmee ze in de middeleeuwen de vertrekken verlichtten.
Gotisch Huis Kampen
Adres: Oudestraat 158, 8261 CZ Kampen
Wanneer: 10 september
Tijd: rondleidingen om 11:00, 12:15 en 13:30 uur
aanmelding verplicht
Monumentenbezit geeft op zaterdag 10 september enkele rondleidingen in het Gotisch Huis. Dit is uniek, want normaal gesproken zijn de deuren van dit monument gesloten voor publiek. Om 11:00, 12:15 en 13:30 neemt architectuurhistorica Lenneke Willemstein u mee naar binnen. Aanmelden voor een van de rondleidingen kan via info@monumentenbezit.nl.
Het Gotisch Huis is een particulier middeleeuws woonhuis. Een rijke koopman liet het huis omstreeks 1500 bouwen. In 1675 krijgt het huis een nieuwe bestemming als grutterij. Hiervoor wordt er achter het voormalige woonhuis een rosmolen met stallen en woonhuis gebouwd. De zeventiende-eeuwse rosmolen is vandaag de dag nog altijd aanwezig is.
De voormalige koopmanswoning bestaat uit een voor,- midden- en achterhuis. In het voorhuis bevindt zich het oude woonhuis, dat later als winkel is gebruikt. In het middenhuis zie je nog de voormalige grutterij met rosmolen en in het achterhuis bevindt zich een woonhuis. De voorgevel is in 1908 gerestaureerd door de bekende restauratiearchitect Pierre Cuypers. Dit jaartal is terug te vinden op de gevel.
Andere monumenten
Uiteraard zijn meer van onze monumenten op Open Monumentendag te bezoeken. Meer informatie daar over vind je op de website van de monumenten zelf, te vinden via onze monumentenpagina of via de website van Open Monumentendag. Wij wensen je heel veel plezier dit jaar!