De toenemende mantelzorg voor 50-plussers

De toenemende mantelzorg voor 50-plussers

In de laatste jaren heeft zowel moderne technologie als medische vooruitgang veel kunnen betekenen voor het verhogen van de gemiddelde levensverwachting van onze bevolking. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in de komende tien jaar, de 65-plussers-groep met 3,81% zal toenemen.

 

Maar wat betekent dat voor 50-plussers, de groep die verantwoordelijk is voor de mantelzorg van 65-plussers? Naast een druk leven is de zorg voor een ander een hele verantwoordelijkheid, waarbij het moeilijk kan zijn om een balans te vinden. De kinderen zijn vaak pas net het huis uit, als het volgende hoofdstuk alweer begint.

 

Over de gezondheid van senioren is natuurlijk veel informatie te vinden – of het nu gaat om de gewenste cholesterolwaarden of het belang van voldoende beweging. Bovendien kan je natuurlijk altijd een zorgverlener om medisch advies vragen. Toch is het belangrijk om als mantelzorger op de hoogte te zijn van de mogelijkheden. Die zijn er namelijk genoeg.

 

Uit onderzoek van het SCP blijkt dat 71% van de mantelzorgers zorgtaken met een betaalde baan combineert – en dit als zwaar ervaart. Het is daarom ontzettend belangrijk om zorgtaken te verdelen onder meerdere familieleden, en volop gebruik te maken van technologische ontwikkelingen.

Meer mogelijkheden met E-Health

E-Health, oftewel de toepassing van ICT in de gezondheid, maakt de zorg voor zowel mantelverzorgers als zorgvragers zelf een stuk makkelijker. Voor zorgvragers bestaan er zelfhulpcursussen – en voor mantelverzorgers middelen om op afstand voor ze te kunnen zorgen. Denk aan een gedeelde online agenda waarin onderling een zorgrooster kan worden gedeeld, software om taken te verdelen en beeldbellen voor voldoende sociaal contact.

 

En wat dacht je van platforms als Hulp-injebuurt, Tijdvoorelkaar en Domino-zorg? Op deze online marktplaatsen bieden buurtgenoten elkaar hulp door af en toe een kopje koffie te drinken of samen boodschappen te doen. En dan zijn er ook nog initiatieven als Thuisafgehaald, waarbij zelf gekookte maaltijden van buurtgenoten kunnen worden besteld.

 

Ook voor zorgvragers heeft E-Health een hoop voordelen. Senioren zullen het niet meer gewend zijn om door anderen te worden gecontroleerd, of volledig afhankelijk te zijn. De verschillende mogelijkheden die E-Health met zich meebrengt, geven zorgvragers de kans om voor zichzelf te blijven zorgen zonder ongerust te zijn. Hulp is door middel van digitale communicatiemiddelen namelijk altijd binnen handbereik.

 

Doordat E-Health zowel de psychische als fysieke belasting van mantelverzorgers vermindert, zorgt het ervoor dat mantelverzorgers meer plezier hebben in de zorg voor hun ouders of familieleden. En de mensen die zich goed en zeker voelen bij de zorg, houden het doorgaans veel langer vol.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!