De valkuilen bij het gesprek met een keuringsarts

De valkuilen bij het gesprek met een keuringsarts

Een ziekte kan recht geven op een uitkering van het UWV of een verzekeraar. Via een keuring wordt bepaald of u hiervoor in aanmerking komt. Uw financiële toekomst kan sterk afhankelijk zijn van de uitkomst van zo’n keuring. Daarom is het belangrijk u goed voor te bereiden. Lees hierna meer over hoe u of een dierbare in uw omgeving zich kan voorbereiden op dit belangrijke gesprek en voorkom de meest voorkomende valkuilen.

Ver voor uw keuring

Bewaar alle gegevens die aantonen dat u ziek bent. Vraag verslagen op over gesprekken die u voerde in verband met uw ziekte. Worden uw mogelijkheden om nog te werken vastgesteld aan de hand van een Functionele Mogelijkheden Lijst (FML)? Vraag deze dan op en controleer of de lijst zo is ingevuld alsof u een slechte dag had. Anders krijgt de lezer een verkeerde indruk van uw capaciteiten en beperkingen. Bewaar ook informatie die de beperkingen aantonen in uw dagelijkse bezigheden. Denk aan een dagboek dat u bijhoudt over uw leven met uw ziekte en de opzegging van uw sportabonnement omdat u niet meer sport vanwege uw ziekte.

keuringsartsNeem iemand mee

Denk tijdig na wie u meeneemt naar uw keuring. Zo iemand kan u helpen met het voorbereiden van het gesprek, bijvoorbeeld door vragen te verzinnen en antwoorden te formuleren. Ook ervaart u dan mentale steun en kan deze persoon controleren of u tijdens het gesprek met de keuringsarts niets vergeet. Spreek wel af dat u het woord voert en de ander alleen aanvult, corrigeert en een luisterend oor is. Mag niemand mee vanwege strikte coronamaatregelen? Vraag dan of iemand via de telefoon mag meeluisteren op afstand.

Tijdens het keuringsgesprek

Bent u te moe om naar de keuring te gaan of wordt u erg moe of ziek tijdens het gesprek? Leg dan uit dat u een nieuwe datum wilt plannen. Heeft u pijn? Vertel dan hierover of toon dat. Doe u niet beter voor dan u bent. Vermijd containerbegrippen zoals pijn en vermoeidheid. Keuringsartsen kunnen dit opvatten als aanstellerij of aspecifiek. Immers, ook gezonde mensen ervaren klachten als pijn en vermoeidheid. Gebruik de term die beter past bij uw gevoel, zoals uitputting of krachtsverlies.

Bestel het boek ‘Alles over je inkomen bij ziekte’

Meer achtergrondinformatie lezen over de beste voorbereiding op een keuringsgesprek? Hoe u uw kansen vergroot om in aanmerking te komen voor een uitkering van het UWV of een verzekeraar in verband met uw ziekte? Bestel dan ‘Alles over je inkomen bij ziekte’ van mr. Erik Beckers FFP via de webshop www.FPVI.nl/boeken. Dit boek is niet in de boekhandel verkrijgbaar omdat een exemplaar pas wordt gemaakt als u het bestelt. Geen verouderd boek van een grote stapel, u ontvangt altijd de meest recente bijgewerkte versie.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!