De verrassingen van Enkhuizen

De verrassingen van Enkhuizen

Wandel, fiets of vaar door Enkhuizen en kijk uw ogen uit. Binnen de oude vestingwal vindt u maar liefst 366 rijksmonumenten. Enkhuizen zit vol verrassingen, kom ze ontdekken en geniet!
www.visitenkhuizen.nl

 

In en rond Enkhuizen kunt u heerlijk wandelen, fietsen en natuurlijk… varen! Maar ook shoppers kunnen hier hun hart ophalen. Met volop variatie en leuke speciaalzaken is dat in Enkhuizen nog écht een verrassing. Gaat u samen met kinderen op stap? Beleef dan een betoverend leuke dag in Sprookjeswonderland of laat u verrassen in het Zuiderzeemuseum. Ook het Flessenscheepjesmuseum en interactief museum Sow to Grow zijn zeker een bezoek waard.

enkhuizenMust See: Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum vindt u echt álles over het leven rond en op de voormalige Zuiderzee. In het buitenmuseum wandelt u over de klinkerstraatjes honderd jaar terug in de tijd. Meer dan honderdveertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp.
In 2021 staat het museum in het teken van toerisme. Vijftien ontwerpers en kunstenaars nemen u mee op een vakantie in eigen land. Ontdek bekende Nederlandse iconen in een nieuw jasje: van kaas tot klederdracht, en van fiets tot visserij.

 

Tip: u kunt vanaf twee verschillende opstapplaatsen naar het museum varen. Liever wandelen? Dat kan ook: door de historische binnenstad of langs de haven en over de oude zeemuur loopt u in een kwartiertje van de parkeerplaats bij het NS-station naar het museum.
www.zuiderzeemuseum.nl

Beleef de betovering in Sprookjeswonderland

Voor families met (klein)kinderen is Sprookjeswonderland een betoverend leuk dagje uit. Gluur binnen bij de huisjes van het Kabouterdorp, bezoek het kasteel van Violinde of maak samen met Vadertje Tijd een fantastische reis door de jaargetijden. Een treintje, dobberbootjes, kinderboerderij, speeltuin… In Sprookjeswonderland raken kinderen niet uitgekeken. Voor de echte durfals is er Schommelschip d’Avontuur of de Hekspeditie waarbij je een onvergetelijke reis met Heks Hupsakee maakt!
www.sprookjeswonderland.nl

Aan de wandel

In Enkhuizen lijkt het op veel plekken of de tijd heeft stilgestaan. Op iedere straathoek proeft u nog de indrukwekkende historie van een VOC-stad met allure. Laat u verrassen tijdens een mooie stadswandeling. Lekker op de bonnefooi of met het boekje Stadswandeling in Enkhuizen (verkrijgbaar bij de VVV). Weer eens wat anders? Download dan de ANWB Rare straatnamenroute Enkhuizen of reserveer een wandeling met gids van Vereniging Oud Enkhuizen.

 

Ook buiten de stadsmuren kunt u prachtig wandelen. Hier vindt u rust en ruimte in een afwisselende combinatie van IJsselmeer, landerijen en karakteristieke dorpjes. Op www.wandelnetwerknoordholland.nl kunt u kant-en-klare (thema)routes downloaden en op basis van knooppunten een eigen route uitstippelen.
Bekende meerdaagse wandelroutes die door Enkhuizen komen: Streekpad Westfriese Omringdijk, Groot Frieslandpad en Zuiderzeepad.

Fietsen door Westfriesland

Westfriesland is het gebied in Noord-Holland dat volledig wordt omsloten door de oudste dijk van Nederland; de Westfriese Omringdijk. Een dijk van een dijk, zo wordt hij ook wel genoemd. De 126 kilometer lange dijk loopt via de steden Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Schagen en Medemblik weer terug naar Enkhuizen. Het hele gebied is gedekt met knooppunten, u fietst dus eenvoudig van knooppunt naar knooppunt. De fietsroutes zijn uitgezet over de beste fietspaden, vaak autovrij en in twee richtingen bewegwijzerd. Fietsend door Westfriesland komt u overal kraampjes langs de weg tegen. Hier koopt u allerhande streekproducten, allemaal vers van het land!

enkhuizenKies het ruime sop

Even lekker uitwaaien op het IJsselmeer? In de zomermaanden vertrekken maar liefst vier verschillende veerdiensten vanuit de havens van Enkhuizen. U kunt zelfs kiezen voor een zeilende veerdienst! Vaar met de ‘Bep Glasius’ naar Stavoren, monster aan op ‘De Friesland’ voor een tocht naar Medemblik of ga met de Zuiderzee mee naar Urk. Naar het voormalige eiland kunt u ook inschepen op topzeilschoener ‘Willem Barentsz’, de enige zeilende veerdienst ter wereld. Het schip is met haar vele zeilen een majestueuze verschijning.
Op alle veerdiensten kan een beperkt aantal fietsen mee. Informatie over dienstregelingen, online tickets en tarieven vindt u op www.visitenkhuizen.nl/
zien-en-doen/water-en-havens/veerdiensten

 

Er is zo veel te beleven in Enkhuizen en omgeving dat één dag nooit genoeg is om alles te kunnen zien. Met familie op vakantie, een weekendje weg met vrienden of een romantische citytrip voor twee? In en rond Enkhuizen vindt u voor iedere gelegenheid een passende accommodatie.

 

Op www.visitenkhuizen.nl kunt u alvast een voorproefje nemen op de verrassingen van Enkhuizen.
Ook het magazine Enkhuizen Boeit staat boordevol leuke tips, adressen en ideeën. Bij de VVV ligt een gratis exemplaar voor u klaar.

 

VVV Enkhuizen | Tussen Twee Havens 1 | Enkhuizen | 0228 – 31 31 64 | info@marketingenkhuizen.nl

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!