De Weerribben

De Weerribben

Bomen, water, vogels en eindeloze rietvelden: de natuur in de Weerribben ziet er ongerept uit. Maar schijn bedriegt, want elke meter grond is hier door de mens gemaakt. In drie eeuwen tijd groeven de bewoners het veen af om er turf van te maken. Zo veranderde de schop het landschap in een zompig moerasgebied waar smalle stroken land en water elkaar afwisselen.

 

In Nationaal Park Weerribben-Wieden kun je wandelen, fietsen en varen (bijvoorbeeld met een fluisterboot) maar kanovaren is het allermooiste. Tussen muren van riet peddel je steeds verder het groen in, geen andere geluiden horend dan de peddels die door het water glijden en het gezang van rietzangers en karekieten die verscholen zitten tussen de groene rietstengels. Knobbelzwanen en purperreigers vliegen door de lucht, wat gespletsj in het water kán een otter zijn!

 

Eén groot, groen doolhof lijkt de Weerribben. Eindeloos dwalen kan hier prima, maar verdwalen lukt niemand. Want alle vaarten en vaartjes komen uiteindelijk altijd weer uit op de Kalenbergergracht, het brede vaarwater dat eeuwenlang de verkeersader van de Weerribben was.

 

Elk seizoen heeft hier zijn eigen charme. In de lente zorgen de vogels voor een drukte van jewelste. Van juni tot en met augustus staan de waterlelies, gele plomp en gele lis in bloei. De winter brengt een mooi verstild landschap op. Met rijp op de bomen en –met een beetje geluk- ijs op het water. Het goudgele riet steekt dan prachtig af en her en der doen de rietsnijders hun werk. Midden in de Weerribben ligt het kleine dorpje Kalenberg, met prachtige oude boerderijen.

weerribbenVaren langs het riet

Er lopen verschillende wandelroutes door de Weerribben. Van gewone wandelpaden tot het avontuurlijke laarzenpad. Natuurlijk zijn er ook fietspaden, maar de beste manier om dit nationaal park te ontdekken is per boot. Verschillende kanoroutes voeren langs de mooiste plekjes. Ze zijn ook met een fluisterbootje af te leggen.

Nationaal Park

National Park Weerribben-Wieden is één van de twintig nationale parken in Nederland. Samen vertellen zij het verhaal van de Nederlandse natuur. In de parken zijn alle bijzonderheden van de Nederlandse flora en fauna terug te vinden. De nationale parken zijn bijzondere natuurgebieden die door Economische Zaken zijn aangewezen. Eigenaren, beheerders en andere betrok-kenen zijn samen verantwoordelijk voor de bescherming en ontwikkeling van de kwaliteit van de natuur.

Kom naar het buitencentrum De Weerribben

Het buitencentrum De Weerribben in Ossenzijl is hét startpunt voor een vaartocht met overdekte rondvaartboot, fluisterboot of kano in het Nationaal Park Weerribben- Wieden. Liever een wandel- of fietstocht met rust, riet en ruimte? Er zijn mogelijkheden te over. Kom eerst binnen kijken om buiten meer te zien. In het buitencentrum is een uitgebreide expositie waardoor u een goed beeld krijgt over het leven van een turfsteker. Tevens is er een Tourist Informatie punt en veel informatie over het unieke natuurgebied. Regelmatig zijn er leuke activiteiten zoals een vaartocht met de boswachter. Tegenwoordig kunt u ook met uw camper terecht op de ruime parkeerplaats bij het Buitencentrum, zo kunt u nog langer genieten van dit prachtige gebied.

De smaak te pakken en wilt u meer weten?

Informeer dan bij Buitencentrum De Weerribben of ‘like’ ons op facebook (Staatsbosbeheer Weerribben), u wordt dan automatisch op de hoogte gesteld van de activiteiten en laatste nieuwtjes over de Weerribben.

Ontdekkingsvaartocht met de boswachter

Het belooft een geweldige ochtend te worden!
Gaat u ook mee? U vaart samen met de boswachter van Staatsbosbeheer in een fluisterboot door de mooiste plekken van de Weerribben.
Laat u meevoeren door de bijzondere verhalen over cultuur en natuur van de Weerribben. U wordt door de natuur overweldigd, gaat op zoek naar de geelgerande oeverspin, de ringslang, het ijsvogeltje, bijzondere geurige bloemen en (vleesetende)planten en ervaart hoe het is om op trilveen te lopen en springen. Al met al een unieke beleving, welke u niet snel zult vergeten!

Eendenkooi excursies

“De pijp uitgaan, achter de schermen werken”;
wie is er niet bekend met deze uitdrukkingen?
Ze werden van oorsprong gebruikt door kooikers. Eeuwenoud is de methode om in een eendenkooi eenden te vangen. De eendenkooi is altijd omgeven geweest met een waas van geheimzinnigheid. Het was niet of nauwelijks mogelijk de kooi te bezoeken of zelfs maar in de buurt ervan te komen. De vrijwilligers zijn nog steeds hard aan het werk in de eendenkooi. De werkzaamheden zijn tijdens de rondleiding goed te zien.

 

De Vaar/wandelexcursie start bij Buiten-centrum De Weerribben met een prachtige vaartocht door de Weerribben naar de Kloosterkooi. Tijdens de vaar en wandeltocht vertelt de kooiker van Staatsbosbeheer over het kooikervak en laat hij u een kijkje nemen achter de schermen. Na een kooibittertje in de Kloosterkooi wordt u per boot weer terug gebracht. Wie een bezoek brengt aan deze eendenkooi maakt op een boeiende manier kennis met een heel bijzonder oud ambacht. De Kloosterkooi in De Weerribben is een groene oase van rust, stilte en weelderig groen.

weerribben_2Overnachten in het verleden

We hebben het allemaal wel eens dat gevoel van er even tussenuit willen. Even de boel de boel laten en heerlijk ontspannen in een rustige omgeving. Staatsbosbeheer biedt u deze mogelijkheid in het Nationaal Park Weerribben-Wieden, het mooiste plekje van Nederland. U overnacht in een vervenershuisje. Ooit was dit het onderkomen van de turfsteker en zijn gezin. Van buiten en van binnen is deze woning zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat. Het huisje is voorzien van het benodigde comfort voor een ontspannen verblijf. Een goed bed (ouderwetse bedstee), douche, toilet en goed meubilair zijn aanwezig. Ook een terrasje en buitenmeubilair ontbreken niet. Kortom alle ingrediënten voor een prettig verblijf.

Informatie

Adres:
Buitencentrum De Weerribben
Hoogeweg 27
8376 EM Ossenzijl
Telefoon: 0561-477272
Mail: weerribben@Staatsbosbeheer.nl

 

Openingstijden:
April tot november 7 dagen per week van 10.00-17.00 uur
November tot april donderdag &
zondag van 12.00-16.00 uur.

 

Meer informatie en het volledige excursieaanbod:
www.buitencentra.nl/weerribben
Facebook: www.facebook.com/staatsbosbeheerweerribben

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!