De zin en onzin van een uitvaartverzekering

De zin en onzin van een uitvaartverzekering

Uw erfgenamen zijn verantwoordelijk voor de kosten van uw uitvaart, daar geven we gemiddeld bijna 8.000 euro aan uit. De ruime meerderheid van de Nederlanders is via een uitvaarverzekering verzekerd voor een deel van deze kosten. Maar is een uitvaartverzekering wel echt nodig? Lees hier de voor- en nadelen van een uitvaartverzekering en welke alternatieven bestaan.

Twee soorten uitvaartverzekeringen

Verzekeraars bieden een natura-uitvaartverzekering aan, waarbij van alles voor uw uitvaart wordt geregeld zonder dat iemand de kosten hoeft voor te schieten of zelf alles moet organiseren. Denk aan een de kosten van een rouwadvertentie, rouwkaarten en de organisatie van de begrafenis of crematie. Daarnaast bieden verzekeraars een kapitaal-uitvaartverzekering aan. Bij een kapitaal-uitvaartverzekering keert de verzekeraar een geldbedrag uit waarvan uw erfgenamen kosten voor uw uitvaart kunnen betalen.

uitvaartverzekeringVerschillen tussen de twee soorten uitvaartverzekeringen

Bij een natura-uitvaartverzekering moeten uw naasten, wanneer zij de uitvaart gaan regelen, vaak een keuze maken uit een beperkt aanbod. Natuurlijk kunnen zij ook producten of diensten afnemen die buiten het aanbod van de verzekeraar vallen. Maar vaak vergoedt de verzekeraar dat maar voor een deel. Bij een kapitaal-uitvaartverzekering zijn uw naasten vrij om van de uitkering zelf bloemen, drukwerk, een kist en wat nog meer nodig of wenselijk is te kopen. Maar dan moeten ze wel zelf meer regelen dan bij een natura-uitvaartverzekering.

Waarom wel en waarom geen uitvaartverzekering afsluiten

Wilt u dat uw naasten minder zelf regelen voor uw uitvaart of niet hoeven te betalen voor uw uitvaart? Neem dan een uitvaartverzekering. Heeft u veel eigen geld op een spaar- of beleggingsrekening dat direct beschikbaar kan komen om uw uitvaartkosten van te betalen? Dan heeft u eigenlijk geen uitvaartverzekering nodig. Banken en beleggingsinstellingen werken tegenwoordig vaak mee om wat geld voor een uitvaart op te nemen, zelfs als nog niet helemaal duidelijk is wie de erfgenamen zijn of hoe groot de erfenis is.

Iets dat lijkt op een uitvaartverzekering

Een alternatief om iets voor uw uitvaart te regelen is een uitvaartdeposito. U stort een geldbedrag op een afgeschermde rekening en ontvangt daarop een rentevergoeding. Uw inleg en de rente vormen uw saldo dat vrijkomt wanneer u overlijdt. Daarmee kunnen uw erfgenamen uw uitvaart betalen. Omdat het geen verzekering is hoeft u geen gezondheidsvragen te beantwoorden. De uitvaartdeposito is daarom ook geschikt als u te oud of te ongezond bent voor een uitvaartverzekering. Bijkomend voordeel is dat ongeveer € 7.000 is vrijgesteld voor de vermogensbelasting, net als bij uitvaartverzekeringen.

Of bespaar op uitvaartkosten

Dat Nederlanders bijna 8.000 euro uitgeven aan een uitvaart van een dierbare is niet nodig. Er bestaan veel mogelijkheden te besparen op de kosten een uitvaart. Vaak wordt dan een afscheid zelfs persoonlijker en warmer. In hoofdstuk 13 en 15 van het boek ‘Alles over nalaten’ leest u tientallen tips hoe een uitvaart persoonlijker en goedkoper te regelen. Bestel het boek via www.FPVI.nl/boeken.

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

  1. Reageer oktober 28, 13:07 #1 J. Kemink

    Volgens de website van de Consumentenbond is de ca. € 7.000,- van de geblokkeerde spaarsom van een uitvaartdeposito NIET vrijgesteld van vermogensrendementsheffing! Klopt dit?