Dementie en corona

Dementie en corona

De coronavaccinaties zijn in volle gang. De eerste coronavaccins zijn goedgekeurd, een groot deel van de zorgmedewerkers en verpleeghuisbewoners is inmiddels gevaccineerd. Ook de eerste kwetsbare mensen die thuis wonen hebben een prik gekregen. Van wie en wanneer je het vaccin krijgt, hangt af van je leeftijd, kwetsbaarheid en woonsituatie.

 

Dat het vaccineren is begonnen is mooi nieuws. Hopelijk leidt het snel tot versoepelingen van de maatregelen. Maar corona blijft voorlopig een enorme invloed hebben op onze samenleving. Je naaste met dementie kan zich onveilig voelen en vereenzamen, thuis of in het verpleeghuis. In dit artikel geven we advies en tips over hoe je daarmee om kunt gaan.

 

Als je ’s ochtends opstaat, is het fijn om wat te doen te hebben

Gevoelens van onveiligheid

Veel mensen met dementie zullen net als iedereen het nieuws volgen. Dit kan ook bij hen gevoelens van angst en onrust oproepen. Een extra risico is dat een onrustig gevoel blijft hangen, maar dat je naaste vergeet waarom ze zich zo voelt. Mensen met meer gevorderde dementie kijken misschien geen nieuws meer, maar nemen gevoelens van onrust wel snel over van jou, familie en zorgmedewerkers.

 

Denk daarom goed na over welke informatie je deelt. Welke tv-programma’s staan aan en welke gesprekken voer je waar je naaste met dementie bij is? Zorg ervoor dat het gewone leven zo veel mogelijk blijft doorgaan. Let erop dat je naaste voldoende ontspanning, beweging en frisse lucht krijgt. Probeer je eigen zorgen niet te veel te uiten bij je naaste, maar deel die met anderen.

dementieOp zoek naar inspiratie voor leuke activiteiten die je thuis kunt doen?

Het is belangrijk om bezig te blijven, voor iedereen. Als je ’s ochtends opstaat, is het fijn om wat te doen te hebben. Ook als je dagindeling anders is dan je gewend bent. Bijvoorbeeld omdat je niet meer dagelijks een boodschap kan doen, de dagbesteding dicht is of zomaar bij iemand op de koffie kan. Kijk voor tips op www.dementie.nl/activiteiten-voor-thuis.

Op bezoek bij je naaste met dementie?

Je kunt je naaste met dementie blijven bezoeken, ook in coronatijd. Wel is het verstandig om het aantal verschillende mensen dat bij je naaste op bezoek komt laag te houden. Zo loopt je naaste minder kans op besmetting. De overheid geeft adviezen over hoeveel bezoekers je per dag thuis mag ontvangen.

 

Ga je vaak bij je naaste langs vanwege mantelzorg? Dan kun je dit gewoon blijven doen.

 

Verpleeghuizen hebben momenteel regels over het aantal bezoekers dat per week of per dag mag langskomen. Woont je naaste in een verpleeghuis en wil je op bezoek? Overleg met het verpleeghuis wat de mogelijkheden zijn.

Op de hoogte blijven van nieuws en tips over dementie en corona?

Kijk op www.dementie.nl/corona

Online Alzheimer Cafés

Fysieke bijeenkomsten zijn op dit moment niet mogelijk. Daarom zijn vrijwilligers van Alzheimer Nederland uit verschillende regio’s een online Alzheimer Café gestart.
www.alzheimer-nederland.nl/regios

 

 

Alzheimer Nederland

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!