Dementie? Ik heb nergens last van

Dementie? Ik heb nergens last van

Kent u iemand met dementie? Dan herkent u misschien ook wel dat die persoon de ziekte ontkent of met smoesjes en trucjes te verschijnselen verbloemt. Het hoort bij dementie, maar hoe gaat u ermee om? Wat u kunt doen, leest u in dit artikel.

 

Iemand met dementie kan ontkennen dat er iets aan de hand is, het verbloemen of de hele dag vragen wat er toch mis is. Het lijkt soms alsof het een houding is en iemand expres dit gedrag vertoont. Dat is meestal niet het geval. Inzicht in de ziekte is bij veel mensen met dementie niet of nauwelijks aanwezig. Vooral in de thuissituatie kan dat behoorlijk lastig zijn om mee om te gaan.

 

Geen ziekte-inzicht betekent bijvoorbeeld dat iemand boos kan worden als hij of zij geen auto meer mag rijden. Iemand kan u de schuld geven van iets wat hij of zij niet meer weet. Het kan ook zijn dat iemand met dementie alles ontkent en vindt dat het leven onveranderd is. Moet u dan steeds maar zeggen dat dingen wel anders zijn? Moet u leugentjes bedenken of om de feiten heen draaien?

Corrigeren heeft geen zin

Belangrijk bij verbloemend of ontkennend gedrag is weten dat het gaat om de beleving van de persoon. Die is echt, daar is geen speld tussen te krijgen. Deze wetenschap kan helpen om de natuurlijke neiging tot corrigeren te bedwingen. Corrigeren leidt enkel tot conflicten en onnodige, eindeloze discussies. Het betekent soms wel dat het even slikken is. Het is moeilijk om mee te gaan in iemands beleving als deze u pijn doet of indruist tegen de feiten.

dementieAfleiden van het onderwerp

In de beginfase van dementie kan het zijn dat iemand zich wel bewust is van de ziekte, maar deze niet erkent. Frustratie en irritatie liggen op de loer omdat de persoon in kwestie merkt dat dingen niet meer lukken die voorheen vanzelfsprekend waren. Bewust verbloemen is dan bijna een logische reactie. Wat je niet laat zien, is er toch niet? Iemand kan een meester worden in vragen ontwijken, smoesjes verzinnen en zelfs leugentjes opdissen. Dit gedrag is niet bedoeld om te kwetsen of te irriteren. Het is gedrag dat voortkomt uit schaamte en onmacht. De beste tip is ook hier om niet te corrigeren, maar -voor zover mogelijk- mee te gaan in de beleving en af te leiden van het onderwerp.

Vraag niet te veel en blijf komen

Veel gesprekken gaan onbewust over het verleden, al gaat het maar om gisteravond of vanochtend. Iemand met geheugenproblemen kan vragen die daarbij horen niet beantwoorden en voelt zich gedwongen tot smoesjes, leugentjes of boosheid. Dit kan worden voorkomen door zo veel mogelijk in het hier-en-nu te blijven. Vraag bijvoorbeeld niet naar feiten, maar naar beleving. Op de vraag ‘Hoe smaakte het eitje vanmorgen’ is makkelijker een (verzonnen) antwoord te geven dan op de vraag ‘Wat heeft u gegeten vanmorgen?’

 

Verbloemend gedrag kan sluipenderwijs leiden tot het vermijden van bezoek. Iemand met dementie kan bezoek afwijzen, maar u kunt ook denken: laat ik maar niet gaan. Blijf vooral contact houden. Zonder contact komen sociaal isolement en eenzaamheid akelig dichtbij. Zowel voor de persoon met dementie als de directe mantelzorger.

Tips in het kort

– Corrigeer zo weinig mogelijk, probeer mee te gaan in de beleving
– Ga niet in discussie maar probeer af te leiden van het onderwerp
– Vermijd vragen over feiten, vraag naar de beleving
– Blijf contact houden

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en tips op Dementie.nl. Daar is ook de gratis online cursus ‘Omgaan met veranderend gedrag’ te volgen. Een van de afleveringen gaat over omgaan met verbloemend gedrag.
Dementie.nl is een platform van Alz-heimer Nederland voor iedereen die betrokken is bij dementie.

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie