Dementie op jonge leeftijd komt vaker voor dan gedacht

Dementie op jonge leeftijd komt vaker voor dan gedacht

Veel mensen denken dat dementie een ziekte is voor oude mensen. Maar dementie komt ook voor bij mensen onder de 65. Zelfs vaker dan gedacht, blijkt nu uit nieuw onderzoek. In Nederland zijn er 15.000 mensen die voor hun 65e dementie krijgen. Het duurt vaak jaren voordat zij de juiste diagnose krijgen.

 

Onderzoekers van het Alzheimer Centrum Limburg hebben het wereldwijde onderzoek naar dementie op jonge leeftijd verzameld en gebundeld. Daardoor konden ze een betere schatting maken van het aantal mensen onder de 65 jaar, dat aan dementie lijdt. In Nederland gaat het om 15.000 mensen, wereldwijd zijn het er zeker 3,9 miljoen. Deze schatting komt een stuk hoger uit dan eerdere onderzoeken, en is daarom belangrijk voor beleidsmakers. Want meer mensen met dementie op jonge leeftijd betekent dat er meer passende ondersteuning moet komen.

Een goede diagnose

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op dementie. Maar dat 1 op 100 mensen tussen de 60 en 65 jaar dementie heeft, dat weten veel mensen niet. Het duurt gemiddeld 4,5 jaar voor jonge mensen met dementie de juiste diagnose krijgen. Vaak worden ze eerst naar huis gestuurd met de diagnose burn-out of depressie. Pas als de klachten niet over gaan en erger worden, volgt er meer onderzoek.

 

De diagnose dementie is vaak een schok, maar geeft ook duidelijkheid. Het verklaart waarom dingen ineens niet meer gingen zoals iemand gewend was. Zeker als iemand heeft moeten stoppen met werken. Daarnaast opent het deuren voor passende ondersteuning en begrip vanuit de omgeving.

 

Heeft u zelf klachten die lijken op dementie en maakt u zich zorgen? Maak dan een afspraak met de huisarts.

Dementie op jonge leeftijdTv-programma met jonge mensen met dementie

In een nieuwe serie van Restaurant Misverstand volgen we 11 jonge mensen met dementie die samen een eetcafé runnen. Dit doen ze onder leiding van chef-kok Ron Blaauw. Johnny de Mol presenteert het programma en professor Marjolein de Vugt geeft meer informatie over leven met dementie.
De deelnemers vertellen open en eerlijk over invloed van dementie op hun leven. Er verandert van alles, maar het betekent niet dat ze niks meer kunnen. Ze vinden het juist belangrijk om onderdeel te zijn én blijven van de samenleving.

 

Kijk vanaf 1 september om 21.30 uur naar Restaurant Misverstand op SBS6. Meer weten over het programma? Kijk op: alzheimer-nederland.nl/restaurant-misverstand

Training voor mantelzorgers

Alzheimer Nederland werkte ook samen met het Alzheimer Centrum Limburg aan een gratis online training voor mantelzorgers van jonge mensen met dementie om hun situatie te verbeteren. Zo ontwikkelden ze onder andere een gratis online training voor mantelzorgers van jonge mensen met dementie. Deze training is bedoeld voor partners, kinderen, broers, zussen, ouders, vrienden en bekenden. U leert meer over veranderend gedrag, de impact van dementie, hoe u voor uzelf zorgt en welke zorg en hulp er is.

Interesse in de training?

Kijk op dementie.nl/training-jong.

 

 

Alzheimer Nederland

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!