‘Het begint met vertrouwen’

‘Het begint met vertrouwen’

Ineke Kroon is sinds 2012 vrijwilliger bij de DementieLijn (voorheen bekend als AlzheimerTelefoon).

 

‘In mijn werk heb ik ervaren hoe fijn het één op één gesprek werkt. Dat gebruik ik nu in mijn gesprekken als vrijwilliger bij de DementieLijn. Mijn motivatie is om mensen die het nodig hebben, te helpen. Sommigen bellen om hun hart te luchten, anderen hebben een specifieke vraag of zijn op zoek naar advies over het omgaan met dementie. Het zijn soms heftige gesprekken, maar het geeft veel voldoening als je je steentje kunt bijdragen, als mensen weer verder kunnen.

 

‘Jarenlang heb ik gewerkt als verpleegkundige en mantelzorgconsulente. Deze ervaring helpt me bij de DementieLijn. Die keuze was voor mij niet toevallig: zowel mijn moeder als mijn schoonmoeder kregen de ziekte van Alzheimer en mijn vader leed aan vasculaire dementie. Mijn moeder deed aanvankelijk of er niets aan de hand was. Ze was handig in het verbergen. Dat ‘niet-pluisgevoel’ van de beginfase herken ik. Daar krijg ik ook veel vragen over. Hoe ga ik om met veranderend gedrag van mijn ouders of partner? Met gevoelens van boosheid of machteloosheid die iemand kan hebben. De stap naar de huisarts blijkt vaak groot.’

dementielijnEen stapje verder

‘Het begint met het vertrouwen van de beller. Hij of zij moet zich op zijn gemak voelen en merken dat je hem of haar begrijpt. Ik probeer altijd door te vragen en mee te denken. Laatst belde een dochter met een vraag over een veilig fornuis voor haar moeder met dementie. Tijdens het gesprek kwam een onderliggend probleem naar voren, namelijk in hoeverre haar moeder zelf nog kon bepalen wat verantwoord is. En hoe ze dit moest aankaarten. Dat zijn moeilijke maar heel zinvolle gesprekken, waarin ik tips geef. Ook spreek ik mensen die vaker bellen. Dan hebben ze een vraag over een nieuwe situatie of fase in het ziekteproces. Ik ben elke keer weer blij als ik mensen een stapje verder kan helpen. Fijn dat steeds meer mensen de DementieLijn weten te vinden.’

 

Wilt u persoonlijk iemand spreken over het omgaan met dementie? Bel dan de DementieLijn. De deskundige vrijwilligers van Alzheimer Nederland helpen u altijd verder. Ze begrijpen uw situatie, luisteren en geven gericht advies.

 

De DementieLijn is dagelijks bereikbaar tussen 9.00 – 23.00 uur.
Bel gratis 0800 5088.

 

 

Alzheimer Nederland

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!