Den Haag Veteranenstad

Den Haag Veteranenstad

Met de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag in Den Haag bedankt heel Nederland zijn 110.000 militaire veteranen voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden.

 

Het is een feestelijke dag voor iedereen met een gevarieerd defilé van duizenden veteranen, een Malieveld vol met allerlei informatie over veteranen, militair materieel, doe-dingen voor de kinderen en natuurlijk muziek. Zoals het slotconcert van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ met zangeres Shirma Rouse.

Ridderzaal en Binnenhof: openingsceremonie

De Nederlandse Veteranendag start in de Ridderzaal waar de minister-president honderden veteranen toespreekt. Dit in aanwezigheid van Z.M. Koning Willem-Alexander, schooljeugd en tal van vertegenwoordigers vanuit de samenleving. Deze stijlvolle start van de dag kan live worden gevolgd in het Plazatheater op het Malieveld. Daarna wordt op het Binnenhof de Herinneringsmedaille voor Internationale Missies uitgereikt aan militairen die net terug zijn van missie. Een beperkt aantal mensen kan deze ceremonie bijwonen na opgave vooraf via info@veteranendag.nl.

VeteranendagNationaal defilé: uniek schouwspel

Kort na 13.00 uur defileren drieduizend veteranen voor Z.M. Koning Willem-Alexander aan de Kneuterdijk. Het is een bijzonder vertoon, deze combinatie van veteranen uit alle missies, militairen van de hele krijgsmacht, civiele en militaire muziekkorpsen en legervoertuigen. Het defilé start met een fly-past van historische toestellen en moderne vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. Iedereen kan meekijken, langs de route of met
de app.

Malieveld: gezelligheid en actie

De hele dag is het Malieveld ‘open’ voor iedereen. Om wat te eten, te drinken, te kijken naar militair materieel, langs de veteranenstands te lopen of de militaire musea te bezoeken. In het Plaza theater zijn veteranen-auteurs met hun boeken en worden presentaties en optredens verzorgd. En aan de andere kant van het veld worden de kinderen bezig gehouden. In Kidscorner koken ze het beste ‘come back meal’ voor terugkerende veteranen, doen ze de hindernisbaan, spelen voor militaire politie of klauteren ze in de klimtoren.

Nederlandse veteranen: wie zijn dat?

Veteranen zijn (ex)militairen die ingezet waren onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesmissies. Het zijn vrouwen en mannen van alle leeftijden en missies, van de Tweede Wereldoorlog toen, tot in Mali of Afghanistan nu. Veteranen dragen een veteraneninsigne, een V-speld.

De witte anjer: teken van waardering

De witte anjer is het symbool van waardering voor alle Nederlandse veteranen. Iedereen mag een anjer dragen om zo persoonlijk zijn of haar waardering te tonen. Dat gebeurt op de Nederlandse Veteranendag in Den Haag en bij veteranenactiviteiten in het land. Witte anjers zijn te verkrijgen via info@veteranendag.nl.

Meer info

Het programma en persoonlijke verhalen van veteranen op www.veteranendag.nl en onze appVeteranendag.
Volg ons ook op FB: www.facebook.com/Veteranendag; Twitter: @NLVeteranendag en instagram: @veteranendag.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!