Denemarken altijd genieten

Denemarken altijd genieten

Door Arjan Mulder, redacteur Reishonger.nl

 

Denemarken is prachtig. Ik ben verliefd op de gooiende koolzaadvelden, het kristalheldere water langs de Oostzee stranden en de ‘doe maar gewoon’ mentaliteit. Ik kom er vaak in mei, en heb eigenlijk altijd mooi weer. Dit jaar bezoek ik de voor mij nieuwe eilanden: Lolland, Falster, Møn en Syd Sjaelland.

 

Starend over het water zie ik de haven van Puttgarden langzaam uit beeld verdwijnen. Het is rustig op de ferry. Door de week is de route populair bij vrachtwagens die dan van Hamburg naar Kopenhagen rijden. Maar nu zie ik alleen wat vakantiegangers aan boord van de hybride, deels elektrische ferry. Ooit komt hier een tunnel, maar die is pas in 2028 klaar. Nu geniet ik nog even van de boot, die in 45 minuten naar Rødby, op het eiland Lolland vaart.

Neem de tijd

Veel toeristen rijden na de overtocht vanuit Puttgarden rechtstreeks door naar Kopenhagen. En dat is jammer! Ik kies ervoor om elk eiland dat ik onderweg passeer 2,5 dag te verkennen, en dan pas verder te gaan. Ik ken Jutland op mijn duimpje, maar de vier eilanden die ik nu passeer zijn net zo bijzonder.

 

Op het eerste eiland, Lolland, slaap ik in een kasteel en zie ik het Deense Stonehenge. Op het tweede eiland, Falster, eet ik als een koning en op het derde eiland, Møn, zie ik de meest impo-
nerende krijtrotsen. En op het vierde eiland, Syd Sjaelland, kom ik rustig bij van alles!

denemarkenLolland – Falster

De twee eilanden worden in één adem genoemd, maar zijn heel verschillend. Voor een mooi glooiend landschap, beboste kusten en lieflijke dorpjes ga je naar Falster. Tevens wat meer geïsoleerd. Voor fraaie accommodaties, geweldige kunst en ‘echte’ stadjes ga je naar Lolland. Lolland is groter (en heeft dus ook de nodige saaie landbouwgrond) maar je vindt er naast stadjes als Maribo ook het grootste merengebied, mét broedende Zeeadelaars!

 

Lolland kent veel statige manor houses, in vroeger tijden weggegeven door de koning aan zijn landheren. In één ervan sliep ik: Fuglsang. Het was een heerlijke ervaring, door de antieke inrichting én door het geweldige museum voor oude en nieuwe Deense kunst. Lolland heeft daarnaast ook eeuwenoude hotelletjes, gebouwd voor handelslieden, zoals hotel Saxkjøbing in de gelijknamige plaats. Ook een heerlijke ervaring!

Dodekalitten

Ik mijn aantekeningen lees ik: “Wát een dag. Kippenvel. De twaalf beelden van kunstenaar Thomas Kadziola geven me een Paaseiland gevoel, een Stonehenge gevoel en een Egypte gevoel in één. Dit het ultieme ‘één met de kosmos’ gevoel. Zitten, kijken, de ruimte, de hoge heuvel, de tijdloze stenen die me aankijken vanuit de hoogte, luisteren naar psychedelische muziek: het is een totaal ‘opgaan in’.”

 

Het bezoek aan de Dodekalitten (Grieks voor 12 stenen) is voor mij werkelijk een kippenvel-moment. Alle gevoel voor tijd verdwijnt. Ik moest er een uur voor omrijden, maar dat was het helemaal waard.

Geologisch feestje

Bij Maribo huur ik de volgende dag een fiets om rond de meren te gaan en de Zeearenden te zien. De vogels broeden, dus ik krijg ze niet te zien. Wat ik wél zie is dat de laatste ijstijd diepe geulen in het landschap heeft gesleten, die door het kletsnatte voorjaar nu vol water staan. Ineens fiets ik tot aan mijn knieën door het water en ik kom groen van het zeewier weer boven… Oversvømmet (overstroomd) stond op een bordje, maar dat begrijp ik pas achteraf.

 

De laatste ijstijd heeft nog meer gedaan. Op het eiland Møn zie ik de beroemde witte kliffen. Door de regen zijn er recent stukken afgebroken, dus de 100 meter hoge en 300 miljoen jaar oude krijtrotsen zijn nu nóg witter dan anders. Ik zie bij het GeoCenter veel toeristen, maar dit is dan ook een must see. Møn was al in de steentijd een rijk gebied: de vuurstenen die hier overal liggen werden volop verhandeld. Wie in geologie geïnteresseerd is, moet trouwens ook even naar Syd Sjaelland, naar de plaats Faxe en de Stevns Klinten.

Eten en drinken

Mijn week Denemarken is vol van hygge. Hygge is Deens voor ‘gezelligheid met lekker eten en drinken en relaxte, gezellige mensen om je heen’. En dát werd het. Of het nu het knusse hotel Saxkjøbing was (met geweldig, gegrilde kalfsoester en Deense kaas met honing en walnoot bij het ontbijt) of de taarten bij de bakker in Hesnaes Havn: helemaal top!

 

Of wat te denken van lunchen bij restaurant Pomle Nakke (met typisch Deense garnalen met ei, zure haring op zijn Japans, en pasteitjes pulled chicken) of de Øllebrød pap (pap van roggebrood en bier, uit de Vikingtijd) bij B&B Egn in de gezellige Deense beach-house stijl?
Het werd een geslaagde week…

Meer info

visitdenmark.com
visitlolland-falster.com
southzealand-mon.com

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!