Denemarken ode aan de eenvoud

Denemarken ode aan de eenvoud

Door Arjan Mulder, redacteur Reishonger.nl

 

Denemarken is voor mij één groot feest: door de eenvoud, het buitenleven en de knusse vakantiewoningen. Ik kom er al twintig jaar en steeds weer is het thuiskomen. Waarom?

Lekker gewoon

Denemarken is zo heerlijk gewoon, zo lekker eenvoudig. What you see is what you get, geen poeha. Toch is Danish Design is al eeuwenlang beroemd, loopt Denemarken al jaren voorop bij het gebruik van windturbines en de Danfoss zelfregelende radiatorkranen kennen we allemaal. Helemaal bij de tijd dus, maar alles in eigen tempo. Slow living, nooit haast.

 

Dat is nu precies waarom het voor mij een ideale vakantiebestemming is: ik hou van eenvoud, van het buitenleven, van simpel eten. Ik hou van de eenvoudige blokhutachtige accommodaties en van de houtkachel die daar altijd is te vinden en óók de korte reisafstand is prettig. Na vijf uurtjes rijden zit ik op ‘mijn’ veranda en geniet ik van een kop koffie.

denemarkenKleurrijk

Op een bepaalde manier is Denemarken voor mij heel kleurrijk. De bevolking is misschien niet het meest uitbundig, maar kleurrijk zijn wél de knusse huizen. De meest uiteenlopende tinten wisselen elkaar af: zachtgeel, hemelsblauw, roodbruin, lichtgroen. En het witte vakwerk, de verweerde rieten daken en de kleurige stokrozen maken het beeld compleet.

 

Al twintig jaar is het voorjaar mijn favoriete seizoen om Denemarken te bezoeken. Dan is het vaak mooi weer en staat het koolzaad in volle bloei. Ik ga meestal naar het schiereiland Als, aan de Oostzee, net over de grens bij Flensburg. Dichtbij en toch helemaal Denemarken: gele velden, bont gekleurde huizen en hier en daar een lieflijke vuurtoren: ik kom hier helemaal tot rust.

Outdoor paradijs

Onderweg naar Denemarken zie ik vaak auto’s met één of meerdere fietsen achterop. Vooral de westkust is in trek bij sportievelingen uit Duitsland en Nederland. Zelf ga ik daarom liever naar de oostkust: daar is het rustiger, ik kan er heerlijk wandelen en het zeewater is er schoon en helder.

 

Dit jaar liep ik er een stuk van het bekende Gendarmstien-pad: de route langs de kust, die douaniers in vroeger tijden dagelijks aflegden. Het pad volgt de oude grens met Duitsland. Het is goed bewegwijzerd, zelfs voor kinderen is het niet zwaar en langs het pad vind je gratis shelters voor een overnachting in de open lucht, naar Zweeds model.

denemarkenFijne accommodatie

Behalve voor rust en mooie wandelingen, kom ik ook naar Denemarken voor de gemoedelijke accommodatie. De huizen op de vakantieparken vlak aan zee hebben meestal een houtkachel en vaak zelfs een sauna of een bubbelbad. En altijd een grote tuin, een mooie veranda en in het voorjaar lekker lage prijzen. Daarbij: Deense vakantieparken zijn een en al rust. Hoe groot ze soms ook zijn.

 

Via een aantal grote organisaties is makkelijk een geschikt verblijf te vinden. Meestal van hout (heerlijk rustgevend!) en van wat oudere en dus primitieve woningen tot moderne en dus luxe. Er zijn huisjes voor twee personen, maar ook woningen voor groepen van 12 of meer. Hou er rekening mee dat de gebruikte elektriciteit achteraf wordt verrekend. Met een sauna, een bubbelbad en elektrische verwarming kan dat oplopen tot tientallen euro’s per week. Maar dat is het zeker waard.

Meer reizen

www.Reishonger.nl

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!