Denemarken (h)eerlijk onthaasten

Denemarken (h)eerlijk onthaasten

Door Arjan Mulder, redacteur Reishonger.nl

 

Met de trein naar Denemarken. Fietsen, de wilde keuken ervaren, strandwandelen, voortreffelijke Deense witte wijn proeven en filosofisch uitwaaien. Hoe klinkt dat? Ik ben er inmiddels enthousiast over! Lekker onthaasten in Scandinavische sferen.

 

In Denemarken begint Scandinavië. Ik hou van de noordelijke landen: veel natuur, veel water, eerlijk eten en nuchtere vriendelijke mensen. Het voordeel van Denemarken? Het is zo lekker dichtbij. Én Denemarken is niet zo groot dus je combineert makkelijk een aantal zaken. Dit keer zoef ik met de trein naar het eiland Sjaelland, naar Kopenhagen, en neem daar een huurauto naar de regio’s Noord-Sjaelland en Odsherred. Met de trein op de boot. Ga je mee?

Met de trein

Verbaasd kijk ik uit het raam. Ik wist niet dat de gewone IC-trein in Duitsland meer dan 200 km/u rijdt. Dat schiet lekker op. Mijn medereizigers genieten van de comfortabele rust. En van de ruime plekken en van af en toe een wandeling naar het barrijtuig voor verse koffie en broodjes. Dat is heel anders dan hangen op een vliegveld en té krappe stoelen aan boord. En als ik alles optel duurt de reis met de trein niet heel veel langer. De trein is wél nog steeds wat duurder, maar ik heb het er graag voor over.

 

“De trein rijdt nu de veerboot op. Gedurende de overtocht dient u de trein te verlaten. Uw spullen kunt u laten liggen”, galmt het door het ruim. Tussen de vrachtwagens en de campers wordt de trein in drie kwartier van Puttgarden naar Denemarken gevaren en rijden we verder naar Kopenhagen. Slow travel is best aangenaam! Dit voelt luxer dan met een vliegtuig.

denemarkenKoninklijk Sjaelland

Vanuit Kopenhagen is het nog 30 minuten rijden naar mijn eerste overnachting in Hillerød. Sjaelland is de achtertuin van Kopenhagen en was eeuwenlang een lusthof voor de vorst: paleizen, kastelen, bossen, jachttuinen. Alles wat een koning doet om de saaiheid van het bestaan te verdrijven gebeurde hier. Ik ken Denemarken goed, maar zoveel bos is echt uniek.

 

Voor de zee ging de koning duidelijk niet naar Sjaelland: de kustplaatsjes zijn klein, lieflijk en slaperig. Niets koninklijks aan. In Gilleleje spreek ik visser Jens die zijn netten repareert: “In Gilleleje zijn nog 10 kleine boten actief. En iedereen vist op kreeft want alleen daar is nog iets aan te verdienen. De Noren en IJslanders vangen de rest weg.” Dat klinkt niet heel hoffelijk…

Odsherred – geschiedenisboek van de ijstijd

Vanuit Kopenhagen zijn in een week en in één prachtige rondrit twee heel verschillende gebieden te bezoek. Ik rijd mijn huurauto de veerboot op en steek het Isefjord over van Nordsjaelland naar Odsherred. Het is of ik op een eiland beland. De regio Odsherred is altijd een soort schiereiland geweest, losgeraakt van de rest in de laatste ijstijd (vandaar de naam van het fjord). En dat merk je aan alles: geen grote wegen, kleine dorpjes, en één groot geologisch park. Veel Denen die Kopenhagen ontvluchten om een nieuwe start te maken belanden hier: als natuur-kok, coach of wijnmaker.

 

Zo iemand is ook Sander Blohm. “Ik zat jaren in het onderwijs,” vertelt hij mij tijdens een geologische wandeling, “maar ik wilde als geofysicus meer in de natuur zijn. Zo ontstond ook mijn eetbare planten-hobby. Dus nu leer ik mensen tijdens een wandeling door het veld over de ijstijd, over de vruchtbare grond, en over de unieke en eetbare wilde planten.” Het wordt een bijzondere wandeling, want Sander blijkt ook nogal filosofisch te zijn. Met wijsheden als ‘als ik nat regen, word ik daarna weer droog’. Dat klinkt logisch, maar voor veel van zijn wandel-gasten zijn het eye-openers!

Eten uit de natuur en eigenwijze wijnen

Het gebruik van eetbare wilde planten en kruiden is in Denemarken sterk in opkomst. Sander leert mij tijdens onze geologische wandeling veel. “Alleen al op het strand vind je wel 20 eetbare planten en kruiden.” Als ik ‘s avonds eet in restaurant Det Vilde Kokken kan ik het zelf proeven: wat is dit smaakvol zeg. De aroma’s spatten van mijn bord. En het ziet er ook nog geweldig uit. In het Mølle Caffeen bij het Esrum Klooster op Nordsjaelland had ik dezelfde ervaring: zelf verbouwde kruiden zijn echt geweldig en passen bij de lokale gerechten. En ook in het lokaal gebrouwen kloosterbier blijken zeven plaatselijke kruiden te zitten. Jammie!

 

Deze middag rijd ik van mijn verblijf in Rørvig naar één van de vier echte wijnmakers in deze streek: Verjhøj Vingård van Nina en Nils Fink. “We wilden weg van onze kantoorbaan in Kopenhagen en kochten in 2011 deze boerderij met grond,” vertelt Nina enthousiast. “We begonnen zonder enige kennis, maar met de hulp van de Duitse oenoloog Jens Heinemeyer hebben we iets moois neergezet.” Niels volgde ondertussen cursussen aan de Vinakademiet en is nu gediplomeerd als sommelier. Het is verbazingwekkend: wijn uit Scandinavië die ook nog eens geweldig smaakt. Maar ja, voor €30 per fles mag je iets verwachten…

denemarkenFilosofische inspiratie

Scandinavië is het gebied van de trollen, de legendes, de lange winteravonden. Misschien is daarom filosoferen zo in, in Denemarken? De mensen die ik ontmoet hebben er in elk geval veel affiniteit mee. En ik zelf ook. Ik was dan ook aangenaam verrast door een filosofische wandeling met de beroemde 19e-eeuwse Deense filosoof Søren Aabye Kierkegaard. Kierkegaard zit namelijk tegenwoordig in een hippe app. Hij filosofeerde 20 A4-tjes per dag, vooral over het existentialisme, dus genoeg stof tot nadenken. De wandeling is in Gilleleje (Nordsjaelland), gaat van citaat naar citaat, en is met persoonlijke vragen doorspekt. Ik liep de wandeling met de initiator van de app en het werd een hele leuke middag!

 

Op het keienstrand bij Klint (Odsherred) filosofeer ik de volgende dag nog even verder. Hier is 10 jaar geleden een Duitse kunstenaar begonnen torens te bouwen als kunstwerkjes. Sindsdien bouwt iedere bezoeker aan het strand mee en staan er inmiddels honderden torens. Als je in de buurt bent: bouw zelf ook zo’n toren, ga rustig zitten kijken naar alle bouwwerken en je hebt gegarandeerd een heerlijke meditatieve middag! En zo vloog mijn week om.

Meer info

www.visitdenmark.nl

Meer reizen

www.Reishonger.nl

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie