Derde Nationale Museumweek toont “Ons Echte Goud”

Derde Nationale Museumweek toont “Ons Echte Goud”

Tijdens de derde Nationale Museumweek, van 3 tot en met 9 april, plaatsen 450 Nederlandse musea hun pronkstukken in de schijnwerpers en organiseren zij speciale activiteiten, zoals lezingen, muziekoptredens, proeverijen en workshops. In drie gemeenten worden museale pronkstukken opgeblazen tot indrukwekkende en confronterende grootte. Waardoor niemand, letterlijk, meer om “Ons Echte Goud” heen kan. Deze week staat heel Nederland dus in het teken van onze musea, onze kunst en ons erfgoed.

 

De Nationale Museumweek 2017 wordt dit jaar in Dordrecht geopend. Daar zal dan de Letterkast uit het Onderwijsmuseum in blinkend goud, groot en midden in het centrum te bewonderen zijn. Ruim 22.000 Museumkaarthouders hebben recent hun stem uitgebracht op een nieuw Gouden Pronkstuk, waarvan een ruimte meerderheid op de Letterkast. Samen met twee andere Gouden Pronkstukken, en alle pronkstukken die de musea zelf in het schijnwerpers zetten, staat heel Nederland in het teken van de Museale schatten. Gedurende de week zullen de verhalen over de pronkstukken worden verteld, aan scholieren, aan passanten en via Social Media. Op nationalemuseumweek.nl tonen alle musea hun pronkstukken en aansprekende activiteiten zoals workshops en lezingen.

 

Mirjam Moll (manager collectieve promotie bij de Museumvereniging):
Met deze derde Nationale Museumweek willen we opnieuw heel Nederland trots laten zijn op de museumschatten in de buurt! Schatten die je verwonderen, verbazen of ontroeren. Ook dit jaar brengen we die letterlijk naar buiten, voor iedereen bereikbaar, voor iedereen zichtbaar. Met de Gouden Pronkstukken, met pop-up musea en met verschillende acties bereiken we ook hen die nooit musea bezoeken en nu geïnspireerd raken om toch eens ons échte goud te ontdekken in die musea.”

 

Tijdens de Nationale Museumweek organiseren we een speciale actie voor onze lezers. Als u de puzzel oplost en het antwoord naar Seniorenwijzer stuurt, maakt u kans op twee Museumkaarten. We mogen in totaal 4 Museumkaarten weggeven, dus we mogen kunnen twee prijswinnaars kiezen!

Over Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie voor musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige museumcollecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met onze kunst en ons erfgoed, met ons aller museumschatten: ons échte goud! Het beoogde resultaat is een sterkere reputatie van musea en meer waardering voor museale collecties bij het grote publiek. Voor de jongsten onder ons wordt een fotowedstrijd met MuseumKids-mascotte “Tikkit” georganiseerd. Waardoor kinderen op ontdekkingsreis kunnen gaan naar #OnsEchteGoud bij hen in de buurt!

Algemene informatie over de Nationale Museumweek:

Waar…
Waar komt ons verleden tot leven? Waar kunnen we leren wie we zijn? Waar komen we weer even tot onszelf? Waar kun je je nog verwonderen? Waar komen we tot onverwachte ontmoetingen? Waar vinden wij ons échte goud?

In onze musea

In deze veranderende wereld zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn onmisbare plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en ontroering. Musea verbinden ons. Met het verleden, met het nu, met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn.

/ons échte goud\

Prachtige museumcollecties vertellen verhalen die we niet mogen vergeten. Collecties zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf. Ze bieden ons zicht op de toekomst. Nederland telt vele musea. Elk museum, elke collectie toont ons een deel van een geweldige rijkdom. Ons échte goud!

Nationale Museumweek

Van 3 tot en met 9 april 2017 staat tijdens de Nationale Museumweek een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is, in de schijnwerpers. Je kunt het ontdekken door verrassende initiatieven, binnen en buiten de muren van het museum. Dichterbij dan je denkt!

 

 

Nationale Museumweek

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie