Diabetes: meer risico op gebitsproblemen

Diabetes: meer risico op gebitsproblemen

Mensen met diabetes weten vaak niet dat diabetes een extra risico op gebitsproblemen met zich meebrengt. Maar dat hoeft niet tot een mindere mondgezondheid te leiden. Mensen met diabetes die goed voor hun gebit zorgen kunnen problemen voorkomen. Om patiënten hierop te wijzen is de beroepsvereniging van tandartsen KNMT gestart met een landelijke voorlichtingsactie.

 

Bij het ouder worden verliezen mensen tanden en kiezen. Mensen met diabetes lopen daarop meer risico dan anderen. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. De onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention analyseerden gegevens die gedurende 31 jaar van meer dan 35.000 Amerikanen zijn verzameld. Het bleek dat iedereen bij het ouder worden tanden verloor, maar mensen met diabetes dubbel zoveel; gemiddeld vier meer.

 

Diabetes_gebitsproblemen‘Mensen met diabetes lopen inderdaad een groter risico op problemen met hun gebit’, reageert Hendrike van Drie, waarnemend voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT), de beroepsvereniging van tandartsen. ‘Dat komt doordat diabetes chronische tandvleesontsteking (parodontitis) kan veroorzaken. Als die ontsteking niet tijdig wordt behandeld kan dat uiteindelijk leiden tot verlies van tanden. Goede mondzorg kan veel problemen voorkomen.’
Op www.hoegezondisjemond.nl kan iedereen zijn kennis testen van diabetes en mondgezondheid. In de wachtkamer van de tandarts hangen posters die patiënten oproepen om tijdens hun controle te vertellen dat ze diabetes hebben. De tandarts kan dan helpen om gebitsproblemen te voorkomen.

 

De campagne van de KNMT is tot stand gekomen in samenwerking met Diabetesvereniging Nederland. Diabetes is met 1 miljoen patiënten de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. De ziekte komt relatief veel meer voor bij ouderen; het meest bij mensen tussen de 75 en 85 jaar.

Doe de test: wat vertelt uw gebit over diabetes?

Veel mensen die diabetes hebben, hebben ook gebitsproblemen. Maar lang niet iedere patiënt weet dat er een verband kan zijn met deze ziekte. Mensen met diabetes lopen echter meer risico op problemen met hun tanden en tandvlees. Wilt u meer weten over de link tussen diabetes en uw mond? En wat u eraan kunt doen om uw mond gezond te houden? Doe dan nu de test ‘Wat vertelt uw gebit over diabetes?’ op www.hoegezondisjemond.nl.

5 tips voor een gezonde mond als u diabetes heeft:

1. Werk aan een goede bloedsuikerspiegel – dan loopt u minder kans op tandvleesontsteking en gaatjes.
2. Houd uw mond goed schoon – gebruik ook tandenstokers; alleen tanden poetsen is niet voldoende.
3. Eet en drink maximaal 7 keer op een dag – mits uw bloedsuikerwaarden dat toelaten!
4. Rook niet – van roken raakt uw tandvlees sneller ontstoken; dat is extra vervelend als u diabetes heeft.
5. Vertel uw tandarts dat u diabetes heeft – en ga 2 keer per jaar op controle.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!