

Diabetes neemt je leven over
Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag, met internationaal extra aandacht voor diabetes, een van de meest onderschatte ziektes. Voor velen betekent diabetes nooit meer zonder nadenken eten, drinken of iets gaan doen. En leven in angst voor complicaties.
Diabetes kan iedereen overkomen, op alle leeftijden, ongeacht levensstijl. Voor 1,2 miljoen mensen in Nederland is dat al een feit: circa 10 procent van hen leeft met diabetes type 1, circa 90 procent met type 2. Elke tien minuten komt er iemand bij. Bij diabetes heeft het lichaam te weinig van het hormoon insuline, de stof die de bloedsuikerspiegel regelt, of het lichaam reageert er niet meer goed op. Daardoor is de bloedsuiker vaak te hoog, en dat is ongezond.
Sluipmoordenaar
Diabetes is voor iedereen anders, maar nooit zonder gevolgen. Mensen met diabetes type 1 en soms ook met type 2 moeten voortdurend hun bloedsuiker meten, de benodigde insuline berekenen en die zichzelf toedienen. De helft van de mensen met diabetes krijgt bovendien te maken met ernstige complicaties, zoals hart- en vaatziekten, nierfalen, oogaandoeningen en zenuwschade, met soms blindheid of een amputatie tot gevolg. Diabetes is een sluipmoordenaar; iemand met diabetes leeft gemiddeld 10 jaar korter.
Investeren in oplossingen
Wanneer je als ouder een jong kind met diabetes hebt, kun je nooit een nacht rustig slapen. Gemiddeld moeten ouders zo’n 6 – 7 keer per dag in een kindervingertje prikken om de bloedsuikerwaarde te bepalen; 2.000 tot 2.500 keer per jaar.
Dit jaar bestaat het Diabetes Fonds 40 jaar. Dankzij onderzoek, gefinancierd met geld van donateurs en uit de collecte, is veel bereikt in de diagnose en behandeling van diabetes. Maar het fonds geeft liever zelf een cadeau: de kunstalvleesklier! Daarvoor zamelt het Diabetes Fonds nu geld in.
Weer leven als een normaal mens
Toen werktuigbouwkundige Robin Koops diabetes type 1 kreeg, ging de nuchtere Twentenaar niet bij de pakken neerzitten. Vijftien jaar geleden bedacht hij de kunstalvleesklier, en ging met vrienden knutselen op zolder. Het is een apparaat dat precies doet wat de alvleesklier normaal gesproken doet: continu de bloedsuiker meten en die naar boven of naar beneden bijsturen. En dat helemaal automatisch.
Intussen is het gelukt om een apparaat te maken dat goed werkt. Zo goed dat proefpersonen hem niet meer terug wilden geven. Want ze hadden even vakantie, een adempauze van hun diabetes.
Zeker voor mensen met diabetes type 1 zal een kunstalvleesklier een uitkomst zijn, want hij maakt een einde aan de dagelijkse achtbaan van prikken, meten en spuiten. Weer leven als een normaal mens, een vrijheid die Robin ook zelf ervaart. Uw hulp maakt dat hij er sneller komt!
Meer over diabetes, en bijdragen aan de kunstalvleesklier: www.diabetesfonds.nl.