Diabetes verovert ook Nederland

Diabetes verovert ook Nederland

Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Dan is er internationaal aandacht voor de ziekte die ook al ruim 1,2 miljoen Nederlanders overviel. Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en 2, en wat heeft suiker te maken met diabetes?

 

“Je gaat toch niet dood aan diabetes?” Nee, meestal niet direct. Maar doodsoorzaken als hart- en vaatziekten zijn vaak complicaties van diabetes. Daarnaast zijn ernstige problemen als nierfalen en blindheid vaak ook het gevolg van diabetes, evenals erectieproblemen en depressie. Het is dan ook de moeite waard om diabetes te voorkomen of op zijn minst uit te stellen.

diabetes-2Diabetes en de behandeling

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer zelf regelen. Dat gebeurt normaal gesproken met het hormoon insuline, dat de bloedsuikerspiegel binnen gezonde grenzen houdt. Bij diabetes is dat evenwicht weg en zonder behandeling loopt de bloedsuiker te hoog op. Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2, de vorm die al lang geen ouderdomssuiker meer heet omdat hij zelfs al bij kinderen voorkomt.

 

Mensen met diabetes type 2 reageren niet meer goed op insuline. Dat is een groot verschil met de kleinere groep mensen met diabetes type 1, die zelf geen insuline meer maken. De behandeling voor diabetes type 1 is meerdere malen per dag zelf insuline toedienen. De behandeling voor diabetes type 2 bestaat uit dieetadviezen en meestal ook medicijnen, of ook insuline-injecties.
Alledaagse verleidingen.

 

Hoe komt het toch dat steeds meer mensen diabetes krijgen? Uit onderzoek blijkt dat minstens de helft van de gevallen van diabetes type 2 te voorkomen is door gezond te eten en veel te bewegen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want onze dagelijkse omgeving werkt dat behoorlijk tegen. Want die verleidt tot ongezond eten en maakt bewegen grotendeels overbodig.

 

Zo eten Nederlanders per dag twee keer zoveel suiker als de Gezondheidsraad adviseert, vaak ongemerkt. Zoete verleidingen zijn altijd en overal binnen handbereik, en ze zijn onderdeel van onze gewoonten en tradities. Er zit ook veel suiker in producten die als ‘gezond’ worden gezien, zoals vruchtensappen. Het Diabetes Fonds zet zich ervoor in om samen met anderen mensen bewust te maken van de hoge suikerinname.

Diabetes en suiker

Waarom focus op suiker? Het woord ‘suiker’ in suikerziekte verwijst immers naar een hoge bloedsuiker, die niet direct komt van suiker eten. Uw lichaam maakt ook bloedsuiker van allerlei andere soorten voeding: alles met koolhydraten. Dus ook van bijvoorbeeld melk, brood, aardappelen, rijst en fruit.

 

Maar suiker is lekker, terwijl het niet verzadigt. Daardoor eet en drinkt u er makkelijk veel van, terwijl u evenveel andere dingen blijft eten. U krijgt dan snel veel meer energie binnen dan uw lichaam nodig heeft. En wie meer energie binnenkrijgt dan hij gebruikt, komt aan. Wie overgewicht heeft, loopt meer risico op diabetes type 2.

Late verandering zinvol

Bent u evenals zo veel anderen wat te zwaar, hebt u net een stuk appeltaart op bij de koffie, stak u eventueel een sigaret op en denkt u nu: voor mij komt redding toch te laat? Of: ik heb het toch al? Vergeet die gedachten! Diverse onderzoeken bevestigen dat het ook na uw vijftigste, zestigste, zelfs tachtigste nog veel zin heeft om gezonder te gaan leven.

 

Gezond leven wil zeggen een combinatie van gezond eten, genoeg bewegen, niet roken en matig alcohol. Dat levert een lager risico op diabetes type 2 op, een betere gezondheid voor wie al diabetes heeft, en extra levensjaren.

Deel niet te voorkomen

Hoewel veel mensen nog op tijd kunnen ingrijpen en diabetes type 2 kunnen voorkomen of uitstellen, valt een groot deel van de gevallen nog níet te voorkomen. Daar speelt gewoonweg hoge leeftijd mee, erfelijkheid en andere factoren die we nog niet allemaal kennen.

 

Daarom blijft wetenschappelijk onderzoek zo belangrijk, reden voor het Diabetes Fonds om zich daarvoor in te blijven zetten met hulp van iedereen die daarbij wil helpen. Onderzoek naar het voorkomen en genezen van diabetes, en naar betere behandelingen voor de ziekte en de complicaties ervan. Ook uw hulp is daarbij zeer welkom.

Meer info

Meer over diabetes, over lekkere en gezonde voeding met en zonder diabetes, en honderden recepten vindt u op:
www.diabetesfonds.nl. Daar kunt u ook terecht als u onderzoek naar diabetes wilt steunen.

 

 

diabetes-fonds-logo

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!