Diabetes voedingszorg op maat

Diabetes voedingszorg op maat

Donderdag (5 februari) presenteert de Nederlandse Diabetes Federatie de nieuwe NDF Voedingsrichtlijn diabetes. De laatste versie van de richtlijn was inmiddels vijf jaar oud, vandaar dat zorgverleners met grote belangstelling uitkijken naar deze nieuwe editie. Die is te vinden op de NDF website zorgstandaarddiabetes.nl, evenals een praktische samenvatting voor de dagelijkse praktijk.

Voeding cruciaal

Voeding en gezond eten zijn extra belangrijk voor mensen met diabetes. Voedingstherapie is een cruciaal onderdeel van diabetesmanagement. Het bevordert een goede bloedglucoseregulatie, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en helpt complicaties te voorkomen of uit te stellen. Onderzoek laat zien dat een gezond voedingspatroon bijdraagt aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes, op de korte en langere termijn.

 

seniorenwijzer_voorjaar_2015_afbeelding_13

Voedingszorg in de keten

De NDF Voedingsrichtlijn biedt basis voor evidence based voedingszorg. Daarbij benadrukt de richtlijn het belang van voedingszorg die geïntegreerd is in de
diabetesketen. Succesvolle voedingsvoorlichting en –educatie is alleen
mogelijk op basis van afstemming en structureel overleg tussen de verschillende disciplines. “Het is van groot belang dat de voedings- en dieetadviezen van alle disciplines elkaar ondersteunen en versterken”, aldus de richtlijn.

Evidence based

De nieuwe richtlijn is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep met daarin behalve voedingsdeskundigen en diëtisten, ook vertegenwoordigers van diabetespatiënten, zorgverleners en behandelaars. De werkgroep werd voorgezeten door prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU. De revisie is mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.

Totale voedingspatroon

De nieuwe richtlijn legt minder nadruk op de afzonderlijke nutriënten, veel meer op het totale voedingspatroon. Volgens de richtlijn zijn verschillende voedingspatronen geschikt bij de preventie en behandeling van diabetes. De nadruk ligt op de kwaliteit van de voeding, waarbij die persoonlijk wordt aangepast, rekening houdend met persoonlijke wensen, culturele voorkeuren en juiste hoeveelheid energie.

 

Bij mensen met diabetes type 1 ligt de nadruk op de afstemming tussen het voe-dingspatroon, de koolhydratenverdeling en het insulinewerkingsprofiel, om een optimale regulatie na te streven en daarmee complicaties te voorkomen of uit te stellen.. Bij mensen met diabetes type 2, waarvan 80% overgewicht heeft, ligt de nadruk voornamelijk op het bereiken of behouden van een gezond gewicht, voldoende lichaamsbeweging en het reduceren van het risico op cardiovasculaire complicaties.

NDF College Tour

De nieuwe NDF Voedingsrichtlijn diabetes wordt gepresenteerd in Hilversum tijdens het NDF Symposium ‘Voeding als integraal onderdeel van de behandeling’. Tijdens dit symposium presenteert het Diabetes Fonds de brochure Lekker en gezond eten met diabetes.

 

De nieuwe richtlijn is ook het onderwerp van acht geaccrediteerde avondcursussen in het kader van de NDF College Tour in maart. De integrale richtlijn, als ook de praktische samenvatting ervan, zijn te downloaden op de website www.zorgstandaarddiabetes.nl.

Nederlandse Diabetes Federatie

De Nederlandse Diabetes Federatie is de koepel die mensen met diabetes, zorgverleners en onderzoekers verenigt. De NDF zet zich in voor een betere kwaliteit van zorg en leven voor mensen met (pre-)diabetes en treedt op als vertegenwoordiger en woordvoerder van het diabetesveld tegenover de overheid, de media en tal van partijen in de zorgsector en daarbuiten.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!