

Diagnose psoriasis
Als u net van uw huisarts of dermatoloog te horen heeft gekregen dat u psoriasis heeft, kunnen veel vragen bij u opkomen. Wat is psoriasis? Hoe ontstaat het? Welke behandelmethoden zijn er? Is het te genezen? Waarom heb juist ik psoriasis gekregen? Is het erfelijk?
U bent niet de enige die psoriasis heeft. Meer dan 450.000 Nederlanders hebben in meerdere of mindere mate last van psoriasis. 90.000 van hen hebben het zelfs in ernstige vorm.
Wat is psoriasis?
Psoriasis is een niet besmettelijke chronische ontstekingsziekte van de huid. De plekken zien er rood en schilferig uit en kunnen over het hele lichaam voorkomen. Psoriasis is in ieder geval NIET besmettelijk.
Waardoor ontstaat psoriasis?
Psoriasis kan zich in principe op iedere leeftijd openbaren. Er zijn twee piekmomenten, namelijk tussen de twintig en dertig jaar en tussen de vijftig en zestig jaar. Hormonen kunnen een rol spelen bij het optreden of verergeren van psoriasis. Zo geven veel vrouwen aan dat hun psoriasis tijdens de zwangerschap is verdwenen, maar dat na de zwangerschap weer een verslechtering is opgetreden. Ook de overgangsjaren kunnen een verandering van de psoriasisklachten laten zien.
Bepaalde infectiezieken zoals keelontstekingen, blaasontstekingen en bronchitis kunnen psoriasis uitlokken. Ook kunnen infecties een bestaande psoriasis doen verergeren. Bepaalde medicijnen kunnen psoriasis uitlokken of doen verergeren. Dat zijn bètablokkers (hoge bloeddruk), lithium (psychofarmaca), synthetische middelen tegen malaria en NSAID’s (ontstekingsremmende pijnstilllers).
Stress kan een verslechterende invloed hebben op psoriasis. Omgekeerd kan het hebben van psoriasis ook weer voor stress zorgen, waardoor men in een vicieuze cirkel kan terechtkomen. Ook huidbeschadiging kan leiden tot psoriasis. Regelmatig wordt gezien dat op de plaats van een verwonding of litteken een psoriasisplek ontstaat. Er is dan sprake van het zogenaamde Koebner-fenomeen.
Is psoriasis dan erfelijk?
Dit hoeft niet zo te zijn. Ook omgevingsfactoren hebben invloed op het ontstaan van psoriasis. Onderzoeken hebben echter wel aangetoond dat in iemand met psoriasis erfelijk belast is.
Iemand van wie beide ouders psoriasis hebben, heeft een kans van 70% dat hij of zij ook psoriasis krijgt. Wanneer één van beide ouders èn een broer of zus psoriasis hebben, is deze kans 17%.
Wanneer alleen de vader of moeder psoriasis heeft, dan is de kans om ook psoriasis te krijgen 10%. Wanneer alleen een broer of zus psoriasis heeft, is deze kans 7%.
Hoe is het verloop van psoriasis?
Psoriasis verloopt vooral grillig. Gedurende een minder stressvolle periode houdt de psoriasis zich vaak rustiger. Wanneer door omstandigheden de stress toeneemt, verergert de psoriasis zich meestal. Het is ziektebeeld van psoriasis is echter niet voorspelbaar en de periodes wisselen zich af.
Helaas is psoriasis nog niet te genezen. De symptomen zijn echter wel te bestrijden. Goede persoonsgerichte behandelingen kunnen een verbetering laten zien. Bij het stoppen van de behandeling komen de verschijnselen in de meeste gevallen weer terug.
Waar naar toe met psoriasis?
In eerste instantie is de huisarts de aangewezen persoon om de diagnose te stellen en de eventuele behandeling in gang te zetten. Wanneer de behandeling niet aanslaat of er niet voldoende vooruitgang of zelfs verergering plaats vindt, zal de huisarts u in de meeste gevallen doorverwijzen naar de dermatoloog. Bij een succesvolle behandeling kan het zijn dat de dermatoloog u terugverwijst naar uw huisarts voor de verdere behandeling.
Welke behandelingen zijn er?
1. Lokale behandelingen. Daarbij gaat het om zalven, crèmes, lotions en gel. Hierin zijn behandelende stoffen verwerkt die de psoriasisverschijnselen onderdrukken.
2. Lichtbehandelingen. Hierbijw wordt men blootgesteld aan ultraviolet kunstlicht, soms in combinatie met medicijnen.
3. Systemische therapie. Hierbij worden de medicijnen ingenomen in tablet- of capsulevorm. Ook kunnen medicijnen per infuus of injectie worden toegediend. Hierbij gaat het om de zogenaamde biologics.
De PN
Heeft u nog vragen? Bezoek dan de website van Psoriasispatiënten Nederland, www.psoriasispatientennederland.nl. De PN heeft een aantal aandachtsgebieden waarmee u uw voordeel kunt doen:
• onafhankelijke informatie via de website en Facebook;
• het ledenblad Psoriasis dat zes keer per jaar verschijnt, waarin de nieuwste ontwikkelingen en wetenswaardigheden vermeld staan;
• de Psoriasis infolijn,
telefoon 070-3838003;
• contact met lotgenoten;
• belangenbehartiging.
Voor specifieke vragen kunt u contact opnemen met voorlichting@psoriasispatientennederland.nl
R.G.Asbreuk,
voorzitter PR-commissie PN
Bronnen: blad Psoriasis, Nicole Paehlig, www.erfelijkheid.nl, www.psoriasis.org, www.gezondheidsplein.nl , Zorgboek Psoriasis van Stichting September.
Wereld Psoriasis Dag
In 2004 is 29 oktober uitgeroepen tot World Psoriasis Day (WPD). Over de hele wereld worden op of rond deze dag activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor psoriasis en artritis psoriatica. Hiermee wordt een internationale stem gegeven aan de naar schatting 125 miljoen mensen met psoriasis of artritis psoriatica. Thema voor 2016 is ‘Breaking Barriers for People with Psoriasis’. Op www.worldpsoriasisday.com kunt u alles lezen over de doelstellingen van deze dag en welke landen hierbij betrokken zijn. Psoriasispatiënten Nederland (PN) – voorheen Psoriasis Vereniging Nederland (PVN) – pakt om het jaar groots uit met een landelijk patiëntencongres, dat in 2015 op 31 oktober werd gehouden in Papendal. Dit jaar wordt WPD op bescheiden wijze gevierd. Voor meer informatie over psoriasis en de activiteiten van de PN kunt u terecht op www.psoriasispatientennederland.nl. Of bel naar de Psoriasis infolijn, telefoon 070-3838003. De PN is ook te vinden op Facebook.