

Die lastige, ongewilde plasjes…
Heeft u daar last van, van ongewilde plasjes? Zou u graag van deze incontinentie af willen? Misschien kan dat. Lees maar eens verder.
Eerst nog even dit: u bent niet de enige. In ons land zijn zo’n 3,5 miljoen mensen met plasklachten, zowel mannen als vrouwen en in leeftijd variërend van jong tot oud. Bij ruim een half miljoen mensen zijn de klachten zo ernstig dat zij incontinentie-materiaal nodig hebben.
Veel mensen – u mogelijk ook – gebruiken ‘verbandjes’ vanwege die hinderlijke plasjes. Maar als u van die plasjes afwilt, kunt u er beter geen doekjes om winden: stap naar uw huisarts of naar een bekkenbodem-fysiotherapeut en vertel wat er aan de hand is.
Vormen van incontinentie
Het kan gaan om stress-incontinentie, dan wel urge-incontinentie, zo vertelt John Heesakkers, uroloog bij Radboudumc in Nijmegen en nationaal en internationaal een gezaghebbend deskundige op dit terrein. Stress wil in dit geval zeggen: extra druk op de blaas door bijvoorbeeld hoesten, lachen, tillen, springen en dergelijke. En als de sluitspier het dan enigszins laat afweten, is het gevolg: ongewild urine-verlies. Bij urge-incontinentie is er sprake van een overactieve blaas. Wie er last van heeft, moet vaak naar het toilet en heeft moeite dat toilet op tijd te halen.
Oorzaken
Voor elke vorm van incontinentie geldt: schaamte helpt niet, een gesprek met (huis)arts of bekkenfysiotherapeut misschien wel. Want alleen als de oorzaak van het ongewild urineverlies bekend is, kan worden bekeken of er iets aan te doen is en wat. De mogelijke oorzaken die Heesakkers noemt variëren van overgewicht tot gevolgen van operaties. Hij wijst op een uitgebreid overzicht op www.continentiestichting.nl, de website van een stichting waarvan hij bestuurslid is.
Behandelingen
Er zijn situaties waarin niet te ontkomen is aan gebruik van incontinentie-materialen. Maar in veel gevallen is er wel iets aan het probleem te doen. Zoals bijvoorbeeld bij incontinentie als gevolg van roken, drinken van veel alcohol, koffie, zoetstof-houdende dranken, te veel drinken of juist te weinig. Bij urge-incontinentie kunnen soms kleine aanpassingen het verschil maken. Bijvoorbeeld licht op het toilet, dat vanzelf aanspringt, kleding die gemakkelijk is los te maken… Lastiger wordt het wanneer er sprake is van slappe bekkenbodemspieren. Maar daar is met training vaak wat aan te doen. Soms kunnen medicijnen uitkomst bieden. In een aantal gevallen is een operatie de beste optie om incontinentie te verhelpen of te beperken. In principe is het aan de patiënt om te bepalen of de voorgestelde behandeling en eventuele risico’s en bijwerkingen opwegen tegen de hinder die hij of zij heeft van de incontinentie.
Mantelzorg
Misschien hebt u als mantelzorger de zorg voor iemand met incontinentie. Dit kan veel van uw krachten vergen. Op www.continentiestichting.nl vindt u onder ‘Aandachtspunten voor mantelzorgers’ tips die uw taak misschien wat kunnen verlichten. Het blijkt voor mantelzorgers vaak lastig degene voor wie zij zorgen, ervan te overtuigen dat er iets aan de incontinentie moet gebeuren. Misschien loopt het gesprek beter wanneer u samen met andere hulpverleners over dit moeilijke onderwerp begint. Daarmee is een eerste stap gezet. Als degene die u verzorgt daartoe in staat is, moet hij of zij zelf mee kunnen beslissen over of en hoe het probleem wordt aangepakt. Dat geeft de beste kans op succes.
Radboudumc biedt een gratis trainingsapp aan voor vrouwen met stress-incontinentie. In Zweden zijn daarmee goede resultaten behaald. U kunt meedoen via www.baasoverjeblaas.nl